Slovenija

Strateški posvet brez strateških odločitev

Črt Kaker
15. 1. 2015, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada se je včeraj sestala na delovnem posvetu, na katerem so ministri razpravljali o prednostnih nalogah za letos in o tem, kje bi z varčevanjem naredili najmanj škode.

sta

Pričakovanja pred današnjim posvetom so bila velika, saj javnost zanima, katere prioritete si bo vlada zadala za letošnje leto. Ministri so bili ob prihodu na sedež vlade večinoma redkobesedni. Kopač Mrakova, ki vodi ministrstvo za delo, je dejala, da ko ni dovolj denarja za vse, je pomembno, da določimo, kaj ima prednost. Po njenih besedah je za ministrstvo za delo v okvirnem razrezu predvidenih odhodkov za letos načrtovanih za 84 milijonov evrov manj sredstev. Brez besed je bila šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar, ki mora poleg že predvidenih 10 milijonov evrov letos privarčevati dodatnih 10 milijonov; starši in učitelji so že tako zaskrbljeni glede nadaljnjega obstoja šolskega sistema, ki se mu namenja vse manj denarja.

Arhiv Svet24

Za ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča je ključno, da zagotovijo najnujnejši obseg sredstev za vzdrževanje cestnega in železniškega omrežja. A kaj, ko se cestna infrastruktura slabša iz leta v leto, za preprečitev slabšanja bi bilo treba v te dejavnosti na leto vlagati od 150 do 200 milijonov evrov, po sedanjih projekcijah pa se ministrstvu obeta le od 60 do 70 milijonov evrov za vzdrževanje cest. Tako se znova omenja možnost uvedbe bencinskega centa, s katerim bi zbirali denar za obnovo močno načetih cest. Tak model Slovenija že pozna, saj smo med letoma 1998 in 2008 tako nabrali dobro milijardo evrov za izgradnjo avtocest.

sta

Letos se za vzdrževanje cest po besedah ministra Gašperšiča obeta le od 60 do 70 milijonov evrov. 

Delovni posvet je po naših informacijah potekal umirjeno in brez visokih tonov. Vsak minister je predstavil svoje prednostne naloge. »Ker je treba izluščiti res najbolj pomembne, so ministri določili kriterije, po katerih morajo do prihodnjega posveta oblikovati svoje prioritete,« je odločitev vlade pojasnil vodja urada za komuniciranje Boštjan Lajovic. Javnost bo tako morala počakati še približno en teden, da se končno seznani s cilji in prioritetami vlade. Letošnje leto je sicer vlada zastavila v smeri nadaljevanja prizadevanj za konsolidacijo javnih financ, kar prinaša dodatno varčevanje in ohranitev gospodarske rasti. Poleg tega naj bi bili med drugim v ospredju upravljanje državnega premoženja, prestrukturiranje gospodarstva in priprava nekaterih reform.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste