Slovenija

Tudi javno insceniranje evtanazije bi bilo nesprejemljivo

M.J.
15. 1. 2015, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Zdravniški zbornici Slovenije razpolagajo s skromnimi materialnimi dokazi o primeru domnevne evtanazije v UKC Ljubljana, tako da bo v tem primeru odločilno delo organov pregona, poudarja predsednik zbornice Andrej Možina. Tudi javno insceniranje evtanazije s strani zdravnika pa bi bilo po njegovi oceni nesprejemljivo in neodgovorno dejanje.

Tudi če so na oddelku težke razmere in pomanjkljiva komunikacija, to po besedah Možine ne sme biti razlog za tako dejanje, saj obstajajo druga, regularna pota opozarjanja na razmere. Med temi načini je naštel obveščanje predstojnika, uporabo konzilija zdravnikov ali iskanje pomoči pri sindikatu ali zdravniški zbornici. "Zdravniki so strokovne nesporazume dolžni reševati daleč stran od oči laične javnosti in reševati medsebojna nesoglasja," je poudaril predsednik zbornice.

Številni preobrati v zadnjih dneh so po njegovi oceni skrb vzbujajoči, mnoge izjave so protislovne. Hkrati pa v zbornici razpolagajo s skromnimi materialnimi dokazi, tako da Možina predvideva, da bo v tem primeru odločilno delo organov pregona, ki aktivno delajo na razreševanju te nepojasnjene zgodbe.

Zdravniška zbornica dogajanja dejavno spremlja zlasti preko neodvisnega instituta tožilca zbornice oz. njegovega namestnika, ki morata s svojim delovanjem in ukrepi varovati tudi ugled zbornice in zdravniškega stanu v celoti, je povedal Možina.

Ker je tožilec poročilo prejel šele v sredo, bo postopek za morebiten odvzem licence na zbornici trajal še nekaj časa. Po pridobitvi potrebnih dokazov pa lahko pred razsodiščem zbornice po njegovih besedah sproži pripravljalni postopek ali pa neposredno obtožnico.

Bo pa razsodišče o morebitnem začasnem ali trajnem odvzemu licence po napovedi Možine razpravljalo "v kratkem". Za odvzem licence je sicer po njegovih besedah najbolj obremenjujoče ogrožanje človeškega življenja ali huda strokovna napaka.

Je pa Možina kot korektne ocenil ukrepe vodstva UKC, ki je sprožilo postopek za prenehanje delovnega razmerja zdravniku Ivanu Radanu ter postopek za zamenjavo predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojane Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Predsednica odbora za pravno-etična vprašanja pri zbornici Danica Rotar Pavlič je dodala, da so se zaradi dogajanja v zadnjih dneh zdravniki znašli v težki situaciji. To utegne imeti velike posledice na zaupanje ljudi v zdravnike, je ocenila.

V Zdravniškem društvu Slovenije pa so v sporočilu za javnost poudarili, da mora delo zdravnika potekati samostojno, vendar z veliko mero odgovornosti in občutka za bolnika, k čemur zdravnika zavezuje tako zakonodaja kot zdravniška etika

Sicer pa v skladu s Hipokratovo prisego odklanjajo evtanazijo in ne odobravajo razlikovanja med aktivno in pasivno evtanazijo. Po njihovem mnenju sedanja zakonodaja omogoča dobro paliativno zdravljenje bolnikov v zadnjih stanjih bolezni ali poškodb, za kar so strokovnjaki sekcije pripravili ustrezne pisne smernice.

Komisija, ki je opravila notranji strokovni nadzor nad primerom smrti bolnika na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, je namreč ugotovila, da ni možno z gotovostjo trditi, da je kalijev klorid, za katerega je Radan naročil, naj se ga pripravi za infuzijo, dejansko stekel in bolniku povzročil zastoj srca. Se je pa to po mnenju komisije verjetno zgodilo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste