Slovenija

170 let od nastanka Prešernove Zdravljice

P. Š.
26. 11. 2014, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Največji slovenski pesnik France Prešeren je pred 170 leti v tem času napisal Zdravljico. Ob tej priložnosti je v galeriji Prešernove hiše na ogled razstava o pesnitvi.

Prešeren je Zdravljico napisal okrog martinovega leta 1844. Ohranjen je tudi prvi rokopis pesmi, ko je nosila naslov Zdravica ob novini 1844. Kot pravi kustosinja Gorenjskega muzeja Monika Rogelj, je pozneje rokopis popravljal in dopolnjeval. Tako je leta 1846 nastala pesem, kakršno poznamo še danes. 

»Prešernoslovci predvidevajo, da je Prešerna navdihnil članek Matije Vrtovca, duhovnika z Vipavskega, ki je leto prej napisal članek oziroma hvalo vinski trti in ob koncu zapisal, da poziva našega pesnika ljubezni, naj tudi on nameni nekaj verzov trti. In tako je bil to eden od povodov, da se je Prešeren lotil pisanja napitnice, ki je nato prerasla v pesem s skoraj vedno aktualnim političnim sporočilom,« je za Svet24 pojasnila Rogljeva.

P. Š.

Pesem je doživljala številne spremembe, danes pa poznamo verzijo, ki jo je Prešeren pripravil za dokončno objavo v Kmetijskih in rokodelskih novicah, kjer je bila prvič objavljena 26. aprila 1848. »To objavo so sicer omogočile politične spremembe v avstrijskem cesarstvu. To je bil čas po marčni revoluciji, čas pomladi narodov, ko je bila ukinjena cenzura in s tem vzpostavljena svoboda tiska. Prešeren je tako lahko objavil Zdravljico v celoti, kot si jo je sam prvotno zamislil. Ko jo je namreč pripravljal za objavo v Poezijah dve leti prej, je že sam računal na strogo oko cenzure in izključil eno kitico. Pozneje so mu cenzorji črtali še eno, zato jo je pesnik prečrtal v celoti, in tako ni bila objavljena v prvi izdaji Zdravljice,« pravi Rogljeva.

Zdravljica je z uglasbitvijo dobila nov zagon. Uglasbil jo je Stanko Premrl, in sicer leta 1905, kmalu potem ko so v Ljubljani odprli Prešernov spomenik pri Tromostovju. Prvič so jo sicer izvedli šele na koncertu Slovenske matice leta 1917 in naletela je na veliko navdušenje. »Od takrat naprej je postala obvezen del kulturnih in političnih prireditev, ostajala je vedno aktualna. Ljudje še danes čutimo, da ne nosi le političnih sporočil, ampak tudi sporočila o svobodi, bratstvu, enakosti. To pa so vrednote, ki so nam kot posameznikom tudi zelo blizu,« poudarja Rogljeva. Razstavo o Zdravljici si je v Prešernovi hiši v Kranju možno ogledati vse do 2. februarja 2015.

P. Š.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste