Slovenija

V čigave roke apartmaji na Rabu?

Žiga Kariž
26. 11. 2014, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Rudniku Trbovlje Hrastnik po koncu stavke rudarjev vlada zatišje. A le navzven. Družba prodaja svoje premoženje, a je pri tem precej neuspešna. Zaradi mamljivih nepremičnin so menili, da bo najbolj zaželeno hčerinsko podjetje M & P, a ga pri prvem poskusu prodaje niso uspeli spraviti v promet. Ali bodo znižane cene razkrile prave interesente?

Hčerinska družba Rudnika Trbovlje Hrastnik M & P se je že leta 2009 prodajala za 1,3 milijona evrov na mednarodnem razpisu, a interesentov ni bilo. Letos je vodstvo rudnika v zapiranju poskušalo podjetje, katerega knjigovodska vrednost znaša več kot 800.000 evrov, prodati za milijon evrov, a je bilo pri tem neuspešno. Ker se zdaj s prodajo mudi, bodo, čeprav so časi za to silno neugodni, pogoje za prodajo po delih objavili že ta teden. Največ zanimanja bo zagotovo za apartmajsko naselje na Rabu: 23 apartmajev, režijski objekt in vila na idilični lokaciji, le nekaj metrov od enega najlepših zalivov na otoku.

Facebook

Res je, da je naselje že precej dotrajano, a že sama lokacija in zemljišče bosta ob primerni ceni zagotovo privabila potencialne kupce. V naselje sicer dolgo ni nihče ničesar vlagal, vse do lanskega leta, ko ga je v najem vzela družina Kogej-Debelić. Da bi lahko apartmaje ponudili v tržni najem, so morali vložiti 40.000 evrov in veliko lastnega dela. A z veliko truda so imeli v sezoni kar od 70- do 80-odstotno zasedenost in tako pokrili stroške najema. Zdaj se zanimajo tudi za nakup, a, kot so povedali, je zaradi dotrajanosti objektov milijon evrov občutno previsoka cena, poleg tega pa jih ostalo premoženje, ki ga ima družba M & P, ne zanima.

Facebook

Prebivalci Trbovelj, ki s prodajo letovišča, kjer so mnogi desetletja preživljali počitnice, niso zadovoljni, opominjajo, da je apartmaje na Rabu gradil sindikat z denarjem zaposlenih v rudniku. Če že mora kdo kupiti ta kraj, bi večina najraje videla, da je to prav družina Kogej-Debelić, ki je s Trbovljami tesno povezana. Nada Debelić Kogej je namreč Trboveljčanka, njen mož Vinko Debelić pa je bil dolga leta direktor gostinstva in hotela v Trbovljah. Po osamosvojitvi sta se preselila na Rab, kjer se že leta uspešno ukvarjata z gostinstvom in turizmom.

Poznavalci menijo, da se bo med interesenti za nakup pojavil tudi eden izmed zdajšnjih lastnikov družbe M & P, Borut Razdevšek. Ta ima prek družbe Agilitas že zdaj v lasti 5,36 odstotka družbe. Borut Razdevšek je sicer bolj znan kot dolgoletni direktor družbe Debitel in eden izmed ustanoviteljev stranke Zares. Neuradno naj bi se v lastniški strukturi podjetja znašel prav zaradi omenjene turistične infrastrukture, pred leti pa naj bi si naselje tudi že ogledal.

Facebook

Ob prvih dveh poskusih prodaje se Razdevšek med kupci ni pojavljal, a možno je, da je čakal, da se bo apartmajsko naselje prodajalo ločeno od ostalega dela podjetja. Družba Agilitas, katere lastnica je poleg njega še njegova žena, sicer v zadnjih treh letih praktično miruje, glede na podatke iz Ajpesa pa sredstev za nakup nima. A v Sloveniji smo v zadnjih letih vajeni, da podjetja z nič premoženja sklepajo tudi milijonske posle.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste