Slovenija

Nekatere stranke proti odločitvi ustavnega sodišča

J.S./STA
21. 11. 2014, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekatere stranke so se ostro odzvale na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju sklepa o prenehanju poslanskega mandata Janeza Janše.

STA, Odbor 2014

V ZL in ZaAB pozivajo k čim prejšnji končni odločitvi, ki pa jo je po oceni vodje poslancev SD Matjaža Hana sodišče že nakazalo in pokazalo, da je "nagnjeno na desno". V DeSUS in NSi odločitev spoštujejo.

"Danes je zopet dokazano, da pravo in razum ne hodita po isti poti, a živimo v Sloveniji," je bil glede odločitve ustavnega sodišča oster vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ob tem je priznal, da bi moder politik danes rekel, da ustavnega sodišča ne komentira. A meni, da je včasih treba reči bobu bob. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju še enkrat pokazalo, "da je kot stolp v Pisi - nagnjen zelo na desno".

Odločitev sodišča o Janševem mandatu še ni končna, a po Hanovem mnenju lahko predvidevamo, da mu bodo ustavni sodniki mandat tudi dokončno vrnili. Zagotovil je, da bo v tem primeru zaradi odločitve glede prenehanja Janševega mandata prevzel svoj del odgovornosti pred svojimi volivci. A če bi bilo treba odločati še enkrat, bi glasoval enako, je zatrdil. 


Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik sodi v parlament ali ne, pa je menil vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Odločitev ustavnega sodišča ni dokončna in upa, da bo čim prej končalo to agonijo. Po njegovem mnenju je prišel čas, da ustavno sodišče resno razmisli o svojih odločitvah. Tudi v preteklosti je po njegovih besedah že odločilo o referendumih, kjer se je odločalo o človekovih pravicah, spreminjali so ulice, ustanavljali občine, to pot pa se morajo še odločiti, ali bodo dokončno vrnili zapornika v parlament.

Na odločitev sodišča, da v ustavno presojo vzame zakon o poslancih, pa odgovarja: "Mislim, da so že sami razdeljeni. Imajo resno težavo". Prav tako se po njegovem mnenju zdaj ne more ustanoviti komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. "Bo pa morala koalicija resno razmisliti, kaj sploh še počne," je dodal.

Tudi v ZL so že na začetku mandata pozivali k temu, da se stvar razreši. "Koalicija in DZ so omahovali dobre tri mesece, kot vse kaže, pa bo zavlačevanje in omahovanje trajalo še na ustavnem sodišču," je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec. To zadevo bi bilo treba po njegovih besedah rešiti, saj Janša ostaja zapornik in kot tak ne sodi v poslanske klopi. "Če bodo s takim tempom nadaljevali, bo tega mandata prej konec," je dejal poslanec ZL in s tem odgovoril na vprašanje, ali tokratna odločitev ustavnega sodišča že nakazuje dokončno odločitev o Janševem mandatu oz. o tem, da bo v parlamentu tudi ostal.

V poslanski skupini NSi so danes spomnili, da so že pred odvzemom mandata Janši ocenili, da bi bilo takšno dejanje lahko v nasprotju z veljavno zakonodajo in ustavo in da je tako menila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, zato je poslanska skupina NSi kot edina parlamentarna stranka tedaj glasovala proti odvzemu mandata.

"Vsak politik mora ravnati v skladu z ustavnim redom in obenem tudi nositi posledice ter odgovornost za lastna politična dejanja. Odločitve sodišč je potrebno spoštovati," so še zapisali v NSi.

V DeSUS odločitve ustavnega sodišča spoštujejo in jih ne komentirajo, pa je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov