Slovenija

Tožilec za Šrota predlaga še pet let zaporne kazni

M.J.
18. 11. 2014, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes končal dokazni postopek v sojenju zaradi kaznivih dejanj pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. Tožilec Jože Kozina je za nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki že prestaja skoraj šestletno zaporno kazen, zaradi zlorabe položaja predlagal še pet let zapora.

STA

"Obdolžencev se kazensko ne preganja zaradi menedžerskega prevzema, temveč zaradi tega, kako so po prevzemu s pomočjo finančnih sredstev prevzetih družb financirali nastale obveznosti," je v zaključnem govoru poudaril Kozina.

Za nekdanjo Šrotovo svetovalko Vesno Rosenfeld in nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja pa zaradi pomoči pri zlorabi položaja predlaga dve leti in pol zaporne kazni. Po mnenju Kozine ni nobenega dvoma tudi o krivdi krovne družbe koncerna, družbe Atka-Prima, za katero predlaga denarno kazen v višini 100.000 evrov.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva naj bi se namenila za poplačilo prevzema pivovarne.

Rutar je, kot navaja obtožnica, Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe, medtem ko naj bi Rosenfeldova prenašala Šrotova navodila vodilnim v skupini. "Rutar je bil seznanjen z nezakonito porabo posojil," je poudaril tožilec. Pomoč Rosenfeldove je bila bolj specifična, saj ni bila zaposlena v nobeni izmed družb znotraj skupine, sama pa trdi, da je bila njena prisotnost na sestankih povezana le z njenim delom.

V obravnavanem obdobju je bil med družbami znotraj skupine Infond Holdingu in Centru Naložbe danih za skoraj 110 milijonov evrov posojil, s katerimi "se je reševal Šrotov zasebni projekt", je dejal Kozina. Šrot je po navedbah tožilca vedel, da je Infond Holding prezadolžen in da posojil ne bo mogel poplačati.

Po mnenju tožilca je za ta kazenski postopek "značilna tudi sama narava posojil", ki med drugim niso bila zavarovana, bila pa so nezakonito porabljena. Obtoženi so posojilodajalce, torej družbe znotraj skupine, po navedbah tožilca tudi zavajali glede namena posojil, saj naj bi bilo rečeno, da Infond Holding sredstva potrebuje "za servisiranje nakupa delnic Mercatorja" in operativne stroške poslovanja.

Zagovornik Pivovarne Laško Valter Bogataj pa je poudaril, da je Šrot pri vodenju pivovarne naklepno zlorabil svoj položaj za zagotavljanje lastne posredne in neposredne koristi, pri tem pa sam ni nosil prav nikakršnega tveganja.

Policija je nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško začela preiskovati leta 2008, jeseni leta 2009 pa se je zvrstilo več hišnih preiskav, v katerih je bil Šrot začasno pridržan. Specializirano tožilstvo je neposredno obtožnico vložilo že leta 2010, a jo je sodišče nato zavrnilo in uvedlo sodno preiskavo. Pozneje je tožilstvo znova vložilo obtožnico, ki pa je bila razdeljena na dva dela.

Prvi del, povezan s preprodajo delnic Istrabenza, je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču že lani zaključen z obsodilno sodbo, Šrotu pa je sodišče prisodilo pet let in 10 mesecev zaporne kazni, ki jo že prestaja v zaporu na Dobu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste