Slovenija

Kranjsko zavetišče za brezdomce

12. 10. 2014, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kranjsko zavetišče za brezdomce je edino na Gorenjskem. V njem lahko domuje do 25 oseb, a so potrebe precej večje. Sicer pa bi potrebovali še vsaj eno zavetišče na zgornjem Gorenjskem. V istih prostorih deluje tudi razdelilnica hrane, v kateri razdelijo okoli sto obrokov na dan.

Kot je povedala vodja zavetišča Romina Purič, zavetišče deluje od decembra 2008. »Od prvega dne so naše kapacitete zapolnjene. Delno nas financira Mestna občina Kranj, delno pa Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ob tem pa tudi uporabniki sami prispevajo k svojim stroškom za bivanje. Z nedavnim odprtjem Medgeneracijskega centra v Kranju imamo zdaj končno možnost razširiti tudi dejavnost dnevnega centra. S tem bomo pridobili nekaj več dnevnih uporabnikov, ki se bodo lahko udeleževali različnih skupin za samopomoč, kreativnih delavnic, predavanj in podobno,« še pravi Puričeva.

V zavetišču imajo prednost občani MO Kranj, vendar pa ne zavrnejo niti prebivalcev drugih občin. Večina uporabnikov je moških, trenutno pa so v zavetišču tudi tri ženske. Nastanjeni so lahko največ dve leti, v tem času pa jim sodelavci zavetišča pomagajo urediti življenje. Puričeva ob tem sicer opozarja, da je v današnjih kriznih časih to zelo težko, zato tudi po preteku dveh let nikogar ne postavijo na cesto. V okviru kranjskega zavetišča deluje tudi razdelilnica hrane.

Direktor Centra za socialno delo Kranj Marjan Podbevšek je dejal, da so jo uvedli že leta 1997. Sprva so hrano donirala večja lokalna podjetja, pozneje pa je k projektu pristopila kranjska občina, ki letno za to nameni 100.000 evrov. V zadnjem času so vzpostavili še dodaten podprogram zbiranje viška hrane, v katerem različna podjetja hrano, ki bi sicer končala na odpadu in je še uporabna, dostavijo v razdelilnico. Dnevno razdelijo do sto obrokov.

Kot pravi Podbevšek, pa so na Gorenjskem potrebne še dodatne kapacitete. »Življenje današnjega človeka ima toliko pasti, da je vse več ljudi, ki se lahko v trenutku znajdejo brez strehe nad glavo. Zlasti imam tu v mislih ljudi, ki zaradi prenizkih dohodkov oziroma pomanjkanja sredstev niso sposobni plačevati računov za stanovanje in zato prihaja do deložacij. In ti ljudje, celotne družine, so v konkretnem položaju izpostavljeni potrebi po strehi nad glavo,« opozarja Podbevšek. Tako je v okviru priprave izvedbenega načrta Regionalnega programa socialnega varstva do leta 2020 v načrtu, da bi na Gorenjskem, natančneje na Jesenicah, vzpostavili še eno zavetišče.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste