Slovenija

V Slovenj Gradcu zmagal dosedanji župan Čas

STA/J.P.
5. 10. 2014, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mestno občino Slovenj Gradec bo, kot kažejo neuradni rezultati volitev, še naprej vodil dosedanji župan Andrej Čas. Dobil je dobrih 66 odstotkov glasov volivcev, njegov protikandidat Matjaž Zanoškar pa dobrih 33 odstotkov, je STA povedala predsednica občinske volilne komisije Silvija Potočnik.

Mediaspeed, slovenjgradec.si

Čas je v prvi izjavi za medije dejal, da bo nadaljeval z delom, ki ga je začel spomladi 2012, ko je zmagal na nadomestnih županskih volitvah. Napovedal je nadaljevanje projektov v okviru letošnjega proračuna občine in med drugim izpostavil glasbeno šolo in poslovilno vežico Šmartno, nekaj je še predvidenih del na lokalnih cestah ter sanacij plazov do zime.

Novi - stari župan je izpostavil tudi dokumente, pri pripravi katerih aktivno sodeluje občina. Kot je dejal, morajo aktivno delati tudi "na aktiviranju vseh potencialov za realizacijo tretje razvojne osi".

V Slovenj Gradcu so sicer danes zabeležili najvišjo volilno udeležbo med vsemi enajstimi mestnimi občinami.

Volivce je v predvolilni kampanji, ki je bila občasno precej ostra in v kateri so se pokazale precejšnje razlike v njegovih in Zanoškarjevih načrtih glede razvoja turizma, po njegovem mnenju prepričal s tem, ker je bil osredotočen na program, manj pa se je ukvarjal z odgovarjanjem na očitke, izrečene v kampanji. Za župana je kandidiral s podporo volivcev in Slovenjegraške liste - Liste Andreja Časa.

Čas je 56-letni diplomirani inženir fizike in je v preteklosti delal v Gorenju, devet let je poučeval fiziko na Centru srednjih šol Velenje, pred županovanjem pa je bil nazadnje direktor podjetja Hmezad Žalec. Vodenje Mestne občine Slovenj Gradec je prevzel aprila 2012, potem ko je po odločitvi Matjaža Zanoškarja za poslansko funkcijo zmagal v drugem krogu nadomestnih županskih volitev. V mandatu 1994-1998 je bil občinski svetnik v Slovenj Gradcu. Je poročen in ima tri otroke.

Izid volitev v Mestni občini Slovenj Gradec ne preseneča. Zadnja anketa časnika Večer, objavljena minuli petek, je napovedala prepričljivo zmago Časa z več kot 61 odstotki glasov.

Poraženec, nekdanji župan in poslanec Zanoškar, je za STA dejal, da spoštuje voljo volivcev. Želel je nekatere stvari, ki jih je zastavil v preteklosti, izpeljati do konca, a je zmagal Čas, ki mu želi, da bi občino dobro vodil. Povedal je tudi, da dokončno odhaja s "tega političnega parketa" z velikim ponosom, ker ve, da je za njim ostala sled v desetih letih, ko je bil župan.

V 25-članskem slovenjgraškem občinskem svetu je doslej imela največ, to je sedem članov, stranka SD, sledili so DeSUS s petimi, SDS s štirimi, po dva svetnika so imele SLS, Slovenjegraška lista in Zares, po enega pa NSi, LDS in PS.

Kandidature za novo sestavo občinskega sveta je vložilo 11 list, od tega stranke DeSUS, SNS, Združena levica - stranka TRS, SD, SMC, SDS, NSi in SLS ter nestrankarske Lista Borisa Raja, Slovenjegraška lista - Lista Andreja Časa ter Lista za mesto in podeželje.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste