Slovenija

Kontiču se v Velenju nasmiha prepričljiva zmaga

STA/J.P.
5. 10. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Volivci Mestne občine Velenje so za novega župana izbrali dosedanjega župana Bojana Kontiča, ki je kandidiral s podporo stranke SD in skupine volivcev. Neuradni delni rezultati po 86 odstotkih preštetih glasov kažejo na 68,6-odstotno podporo Kontiču, sledi Anton De Costa (SDS) z 12,8 odstotka glasov.

STA
Župan Bojan Kontič za dodatne izjave na to temo ni dosegljiv.

"Rezultati govorijo sami po sebi dovolj," je v izjavi za STA poudaril Kontič. Po njegovih besedah so očitno volivci dosedanje delo ocenili kot dobro in pričakujejo, da se bo tako delalo tudi v prihodnje. "Podporo županu in tudi listi SD razumem kot zahtevo Velenjčanov, da še naprej sodelujemo in nikogar ne izključujemo," je dejal.

Kot je dodal Kontič, volilni rezultati izražajo zahtevo ljudi, da občinska politika ostane povezovalna ter da si politične stranke in skupine v občinskem svetu skupaj prizadevajo za razvoj. "Pričakujejo, da bomo še naprej tako uspešno črpali evropska sredstva in veliko vlagali v investicije," je prepričan. Dejal je še, da Velenje tudi po tokratnih volitvah "ostaja rdeče".

Bojan Kontič je star 53 let in je po izobrazbi diplomirani upravni organizator. Med drugim je bil v preteklosti zaposlen v Rudniku lignita Velenje in na velenjski občini kot vodja urada župana. Že dolgo je vidni član SD, leta 1996 je bil prvič izvoljen za poslanca DZ, nato pa še trikrat. Kontič je podpredsednik SD, konec maja letos je bil na nadomestnih volitvah izvoljen tudi v državni svet.

Leta 1998 je bil izvoljen za člana velenjskega mestnega sveta, od takrat pa do lokalnih volitev leta 2010, ko je bil izvoljen za župana občine in je nasledil dolgoletnega župana iz iste stranke Srečka Meha, je opravljal naloge podžupana.

Na tokratnih volitvah je za župana kandidiral kot kandidat SD, zbral pa je tudi podpise podpore volivcev. Njegovo kandidaturo je podprla tudi DeSUS.

Kontiču so zmago že v prvem krogu napovedovale tudi predvolilne ankete. Tako mu je anketa, objavljena v petek v časniku Večer, napovedovala skoraj 75-odstotno podporo volivcev.

Njegovi protikandidati so bili Matej Jenko (SMC), Franc Sever (skupina volivcev), De Costa (SDS) in Ivan Zacirkovnik (LDS).

V 33-članskem velenjskem mestnem svetu je imela doslej največ članov SD, in sicer 12, sledile so SDS z desetimi, DeSUS s petimi, Stranka mladih Slovenije je imela enega svetnika, prav tako NSi, poleg tega so bili v mestnem svetu še štirje samostojni svetniki.

Delni neuradni izidi na tokratnih volitvah kažejo znova daleč največjo podporo SD, sledijo pa ji DeSUS, SDS in SMC.

Kandidature za člane mestnega sveta na tokratnih volitvah so vložili še Zavezništvo Alenke Bratušek, LDS, SNS, lista Vsi v isto smer - Sever, PS, SLS in NSi.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste