Slovenija

Erjavčeve umazane igre

U.K.
3. 9. 2014, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odpoklicani nekdanji slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic od svoje vrnitve v domovino vztrajno opozarja na hude kršitve, ki naj bi se dogajale na zunanjem ministrstvu.

Grega Wernig/KMA, Nikola Miljković/KMA

Na včerajšnji novinarski konferenci je ministra v odhodu Karla Erjavca, ki bo verjetno nadaljeval to funkcijo, obtožil klientelizma, političnega kadrovanja in politizacije diplomacije.

Balažic je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da si Erjavec že dolga leta predstavlja, da si lahko privošči vse in jo odnese brez posledic. »Slovenska politika je v njegovem primeru dosegla najnižjo raven politične kulture, moralne integritete in odgovornosti,« je dejal. Po njegovih besedah je Karl Erjavec najbolj prepoznaven simbol preteklih vlad, pod katerimi je Slovenija tonila.

Grega Wernig/KMA, Nikola Miljković/KMA
»Slovenska diplomacija je postala žrtev nedržavniške notranje politike, ki se prenaša v zunanjo politiko, korupcije, klientelizma in skrajne politizacije,« je bil v nadaljevanju kritičen Balažic. Navedel je več primerov po njegovem mnenju eklatantnih kršitev tako zakonodaje kot ustave – množično sklepanje pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas brez javnega razpisa, imenovanje strankarskega kolega Roberta Kojca za v. d. generalnega direktorja, pa čeprav je kar dvakrat »padel« na testu strokovne usposobljenosti, ter zaposlitev sina podpredsednika stranke Desus, Aleksandra Geržina, brez razpisa. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi Geržina zaradi tega celo tožil državo, a je sodišče razsodilo v korist ministrstva. »Negativna kadrovska selekcija je postala pravilo,« je ob tem dejal Balažic.

V nadaljevanju je navedel, da je Erjavec, medtem ko je sedel v vladi Bratuškove, dosegel, da se je hčerki predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča Ani Polak Petrič klientelistično ustvarilo delovno mesto v Bruslju, kjer je služboval tudi njen partner. Na to mesto je bila izbrana, vendar je pozneje raje nasledila visokega predstavnika za nasledstvo Rudolfa Gabrovca. »Erjavec pri kadrovanju pozna dvoje meril, politično barvo in nepotistične povezave, ki mu prinašajo koristi,« je komentiral Balažic.

Opozoril je še, da je vlada v odhodu za veleposlanika na Dunaju izbrala dr. Andreja Rahtena iz stranke SDS, in to na predlog Erjavca, pa čeprav izbrani kandidat ni izpolnjeval merila 14 let posebnih delovnih izkušenj, s čimer je Erjavec po Balažicovih besedah kršil 27. člen zakona o zunanjih zadevah. Zakon naj bi kršil tudi pri primeru nekdanjega vodje vladnega urada za komuniciranje Anžeta Logarja (SDS), ki je postal diplomat, čeprav zakon v 45. členu izrecno prepoveduje, da bi bil diplomat tudi član politične stranke.  

Grega Wernig/KMA, Nikola Miljković/KMA
»Podobnih primerov lukrativnega delovanja kabineta ministra bi se našlo lepo število, predstavljam le vrh ledene gore,« je dodal Balažic in dodal, da za njegovimi navedbami stoji Sindikat slovenskih diplomatov. Za preverbo informacij smo se obrnili na sindikat, član izvršnega odbora Peter Golob pa je za Svet24 dejal, da vse navedbe, ki jih je dal Balažic, držijo. »V sindikatu smo že večkrat opozorili na nepravilnost, a vselej smo naleteli na gluha ušesa. Ministrstvo je bilo v primeru zaposlitve 30 oseb v to prisiljeno, saj so se bali tožb, ker so tem ljudem verižili pogodbe za določen čas in že s tem kršili zakonodajo,« je dejal Golob in pripomnil, da je bila o vseh nepravilnostih obveščena tudi predsednica vlade Alenka Bratušek: »Sam sem ji poslal najmanj dve elektronski sporočili, pa se ni zgodilo nič.« Dodal je še, da so se nepravilnosti dogajale tudi v preteklosti, »a do najhujših kršitev je prihajalo v času, ko je ministrstvo vodil Erjavec«. Slednji je vse obtožbe že ostro zanikal, prepričan je namreč, da gre le za reakcijo Balažica zaradi razrešitve in odpoklica iz Avstralije. A kot poudarjajo v sindikatu diplomatov, bo imenovanje oziroma neimenovanje Erjavca za zunanjega ministra pokazalo, ali se bo Cerar držal svojih etičnih in pravnih načel.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov