Slovenija

Dobro plačane tajnice

Simon Rosc
3. 9. 2014, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Do dobro plačane službe lahko pridete tudi brez izkušenj in ustrezne izobrazbe, potrebna so le prava poznanstva.

Bi bili zaposleni kot tajnica in mesečno na račun prejeli več, kot prejme marsikateri menedžer? Le kdo bi se temu odrekel? Raziskali smo, kdo sedi v kabinetu evropskega komisarja.

Sanjska služba. Dobite jo le, če imate dobre povezave ali pa pravo politično pripadnost. Govorimo o službah znotraj evropskih institucij. O teh je bilo zadnje dni veliko govora v navezavi z evropskimi komisarji, katerih plače mesečno znašajo debelih 20 tisoč evrov. A to še zdaleč ni vse, kar prejmejo na svoj bančni račun. Tukaj so še razni dodatki za delo v tujini, za vzdrževane družinske člane, otroke, ki se šolajo nekaj kilometrov od doma, vračilo davkov, oprostitev plačila davkov ter dohodnine in še in še. Enaki privilegiji seveda veljajo tudi za vse, ki jih ima komisar zaposlene v svojem kabinetu. In ko smo želeli preveriti, kateri srečneži so prišli do sanjskih služb v kabinetu našega evropskega komisarja, ki končuje svoje delo Janeza Potočnika, smo naleteli na težave in začeli svojo kalvarijo, da bi prišli do nekaterih podatkov. Ko smo ta vprašanja naslovili na tiskovno predstavnico Potočnikovega kabineta, nam je ta odgovorila, da nam žal ne more dati odgovora in naj se obrnemo na ekipo komisarja za medinstitucionalne zadeve.

20 tisoč evrov znaša mesečna plača evropskega komisarja.

Glede na to, da gre za sodelavce našega komisarja, smo jih še enkrat zaprosili za odgovore o imenih pomočnikov, njihovih zadolžitvah in plačah. Sledil je klic neposredno iz evropske komisije, ki nas je še enkrat napotil na prej omenjeni kabinet komisarja iz Slovaške, Maroša Šefčoviča. V dobri veri, da bomo morda pa le prejeli želene odgovore, smo se res obrnili na resor za medinstitucionalne zadeve. Uspeh pa je bil žal le delen, saj so nas po tistih najbolj želenih odgovorih spet napotili nazaj na kabinet komisarja Potočnika. Smo pa izvedeli, da si komisar sodelavce v svojem kabinetu izbira popolnoma sam in da za ta delovna mesta niso niti potrebne niti zaželene nikakršne izkušnje ali posebna izobrazba. No, so pa namesto tega podrobneje opisane vse bonitete in dodatki, ki jih lahko izkoristi zaposleni v evropskih institucijah. Med njimi je vsekakor oprostitev plačila dohodnine, ki bi vsekakor nanesla kar precej, glede na plače, ki se za uradnike gibljejo od nekaj več kot dva tisoč pa vse do 16 tisoč evrov mesečno.

Plače se redno, vsako leto zapored, avtomatično dvignejo za nekaj odstotkov, poleg tega pa so uradniki deležni rednega napredovanja, ki je vezano le na starost, in ne na uspeh ali dobro opravljeno delo, kot je sicer v navadi v podjetjih, kjer se morajo potruditi za vsak evro posebej. Pa poglejmo še, kdo so zaposleni v Potočnikovem kabinetu. Presenečeni smo ugotovili, da tam kar mrgoli dobro plačanih tajnic. Matjaž Malgaj je zaposlen kot vodja kabineta komisarja, poleg njega pa tam najdemo še namestnico vodje kabineta, dve svetovalki, tri člane kabineta, osebo, odgovorno za govore in urejanje besedil, uradnega govorca za okolje pri Evropski komisiji, tiskovno predstavnico, osem tajnic, osebo, ki skrbi za arhiv, administratorja, pripravnico in dva komisarjeva šoferja. Takšno zajetno ekipo bo imel tudi naš prihodnji komisar ali komisarka. Če bo to Bratuškova, kot vse kaže v tem trenutku, pa se bosta poleg nje z mastno plačo 10 in 15 tisoč evrov mastila še sedanji državni sekretar vlade Jernej Pavlič in nekdanji obrambni minister Roman Jakič.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov