Slovenija

Kmalu do zdravil le z elektronskim receptom

STA/ mv
24. 8. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje načrtujejo, da bodo v začetku jeseni v projekt eRecept vključili vse lekarne. Tako se bo začel eRecept uporabljati pri vseh zdravnikih na primarni ravni, medtem ko sedaj to informacijsko rešitev uporabljajo na okrog 25 lokacijah. S tem bodo zdravniki prešli na predpisovanje zdravil le v elektronski obliki.

Lekarna Ljubljana

Od začetka leta, ko so pri večini zdravstvenih izvajalcev namestili programsko opremo, ki omogoča uporabo eRecepta, namreč teče vmesno obdobje, v katerem so zdravniki dvojno izdajali recepte. To pomeni, da so bolniki dobili predpisana zdravila natisnjena na obstoječem obrazcu, hkrati pa so zdravniki pošiljali recepte v lekarne po elektronski poti. Na ministrstvu so v začetku leta predvidevali, da bo prehodna faza trajala okoli tri mesece, a je očitno pri implementaciji rešitve prišlo do zapletov, tako da bo le elektronsko predpisovanje zdravil steklo šele v začetku jeseni. Sistem elektronskega recepta bo po navedbah ministrstva prinesel boljšo učinkovitost in večjo preglednost predpisovanja receptov. Poleg tega bodo imeli zdravniki na voljo vpogled v vsa predpisana in izdana zdravila. Aplikacija bo omogočala tudi enotni servis za interakcije med zdravili. Tako bodo lahko zdravniki in lekarniški farmacevti lažje ugotovili morebitna neskladja med zdravili.

Do konca poletja bo po napovedih ministrstva pilotno začel delovati tudi projekt eNaročanje. Na začetku bo začel delovati med novomeškim zdravstvenim domom in tamkajšnjo bolnišnico. V okviru eZdravja na ministrstvu načrtujejo tudi projekt TeleKap, ki bo omogočal oddaljeno obravnavo bolnikov s simptomi možganske kapi. Pri tem so že uspešno izdelali in implementirali informacijsko rešitev za podporo diagnosticiranju in obravnavanju možganske kapi na daljavo. Prav tako so že dobavili in namestili strojno opremo, tako na centralni točki, kot tudi v desetih bolnišnicah. V teh bolnišnicah so tudi izvedli delavnice, na katerih so se uporabniki usposobili za uporabo te informacijske rešitve.

S pomočjo TeleKapi, ki sovpada z ustanavljanjem nove mreže urgentnih centrov v Sloveniji, se bodo lahko zdravniki v regionalnih bolnišnicah prek videokonference posvetovali z vaskularnimi nevrologi, ki bodo nenehno na razpolago v republiškem centru TeleKapi. S tem bodo bolnikom po vsej Sloveniji zagotovili takojšnje aktivno zdravljenje.

Preko teleradiološkega omrežja bodo lahko zdravniki v različnih bolnišnicah izmenjavali tudi radiološko diagnostiko v okviru projekta Pacs oblakov. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da bo konec avgusta organiziran prvi krog konkurenčnega dialoga s ponudniki, ki jim je bila priznana sposobnost sodelovanja v projektu.

V zdravstveno omrežje v okviru eZdravja se je doslej povezalo 124 izvajalcev zdravstvene dejavnost. Ostali, to so manjši izvajalci zdravstvene dejavnosti, pa se za uporabo aplikacij povezujejo prek vstopne točke za varen dostop.

V okviru eZdravja je bilo doslej porabljenih 15,3 milijona evrov. Od tega so iz EU sredstev dobili 13,5 milijona, ostalo pa so zagotovili v državnem proračunu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov