Slovenija

Presenečenje za otroke

Sašo Avramovič
21. 8. 2014, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Otroke, ki so se podali na obisk planšarije Dolga njiva, je med potjo doletelo prav prijetno presenečenje.

Policija

Več deset otrok, ki so bili ta teden v ponedeljek v Dolgi njivi pod Košuto, so namreč presenetili policijski konjeniki in vodnik službenih psov s tremi pasjimi spremljevalci.

Več deset otrok se je ta teden, natančneje v ponedeljek v dopoldanskih urah, iz Tržiča mimo Jelendola do Medvodij in gozdarske koče podalo na obisk znane planšarije Dolga njiva, ki na višini 1400 metrov leži v neokrnjeni naravi pod grebenom Košute. Peš hoja navkreber po gozdni  cesti in neprecenljiv mir sta omogočala pristne, neobremenjene in odkrite pogovore otrok, kar pa je kmalu zmotil glas kopit dveh policijskih konj, in sicer lipicancev P. Strane in P. Famose s konjenikoma Luko Pečlinom in Urbanom Ahačičem, ter treh psov z imeni Tik, Dina in Corry ljubljanskega vodnika službenih psov, Janeza Tonejca.

Policija

In če so bili otroci še tik pred tem osredotočeni predvsem na naravo in druženje, se je to nenadoma spremenilo. Presenečenje za otroke je bilo namreč popolno, živali pa so hitro postale najbolj pomembna združevalna točka med njimi. Prav tako je več deset otrok takoj dobilo tudi priložnost, da s skrbniki živali spregovorijo, potem pa si razdelijo vloge in jih pospremijo še na zadnji del poti do vrha.

Seveda pa ni šlo brez mnogih vprašanj mlajših, otroci pa so v druženju, ki je trajalo kar nekaj ur, spoznali, kakšna je vloga psov in konj v policiji, kakšno delo opravljajo in kako zahtevno je, predvsem pa da policistov in  njihovih živali ni treba povezovati samo z bojem proti kriminalu ali neredom.

Ljubljanski konjeniki naloge sicer večinoma opravljajo na območju ljubljanske policijske uprave, po potrebi pa tudi na drugih območjih po vsej Sloveniji. Njihove najpomembnejše in najpogostejše naloge so povezane zlasti z varovanjem vseh vrst javnih zbiranj in nadzorom državne meje, z iskanjem pogrešanih oseb in z izvajanjem preventivnih nalog na krajih, kjer so pogostejša kazniva dejanja in prekrški, v mestnem prometu ter na površinah ali poteh, kjer promet z vozili ni dovoljen. Treba je dodati, da so konji zaradi svojih fizičnih lastnostih in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, ter pri pregledovanju in nadzorovanju območja ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Treba je povedati tudi, da so policijski konji prav tako izvrsten in skoraj nepogrešljiv del preventivnih akcij policije, saj vedno očarajo obiskovalce, še posebej najmlajše.

Policija
Nekaj posebnega so prav gotovo tudi policijski psi in njihovi vodniki. Službeni psi se učinkovito uporabljajo predvsem za varovanje javnih zbiranj, protestov, za vzdrževanje javnega reda in miru, pri nadzorovanju državne meje ter pri odkrivanju prepovedanih drog in tudi eksplozivov. Zaradi prirojenih lastnostih, kot sta recimo šestnajstkrat razvitejši sluh in približno milijonkrat razvitejši voh od človeškega, so policijski psi nepogrešljivi tudi pri iskanju pogrešanih oseb, osumljencev, obsojencev in storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, ob naravnih nesrečah in podobno.

In tako kot to velja za konjenike, so prav tako policijski psi izjemno preventivno in promocijsko sredstvo. Zaradi svoje atraktivnosti namreč vzbujajo veliko pozornosti in omogočajo, da policisti prek njih svoje delo približajo najmlajšim.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov