Slovenija

Elan mora bankrotirati

Simon Rosc
21. 8. 2014, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdaj biser slovenskega gospodarstva Elan je že dlje časa v hudih finančnih težavah. Poleg 10 milijonov evrov slabih kreditov jih pesti še zahteva Evrope po vrnitvi nedovoljene državne pomoči.

Evropska komisija je na Slovenijo naslovila zahtevo, da v 20 dneh sproži postopke za bankrot Elana. V Bruslju očitno menijo, da bo proizvajalec smuči le tako vrnil 10 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, ki bi jo morala Slovenija od njega izterjati že v začetku minulega leta.

Evropa od Slovenije zaradi 10 milijonov nedovoljene državne pomoči zahteva bankrot Elana. Ali smo poskusni zajček?

Evropska komisija naj bi Slovenijo o svoji odločitvi seznanila prejšnji teden, vendar pa jim v Ljubljani še ni jasno, kako to izpolniti. Do vračila sredstev namreč ni upravičena država, ampak Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe. Na ministrstvu za finance zadeve niso komentirali, minister Uroš Čufer pa je o omenjeni zadevi tudi že obvestil Elan, kar so potrdili v družbi. Na to temo naj bi v prihodnjih dneh potekalo še več sestankov. V Evropski komisiji so okoli te pereče zadeve povedali še, da so glede nje s Slovenijo v stiku. Evropska komisija je septembra 2012 odločila, da je šlo pri 10 milijonih evrov državne pomoči Elanu za nedovoljeno pomoč. Država bi morala sredstva izterjati v štirih mesecih, vendar Elan sredstev preprosto nima. Potrebna sredstva naj bi družba dobila z vstopom novega zasebnega vlagatelja, s čimer so se v komisiji očitno strinjali in niso pritiskali, zdajšnjo odločitev pa je najverjetneje sprožil zastoj v privatizaciji. A na tem mestu se pojavi vprašanje, kako naj Slovenija sploh izpolni zahtevo komisije. Izterjava sredstev bi namreč Elan potisnila v plačilno nesposobnost in posledično v stečaj. Druga možnost bi bila, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoje terjatve do Elana v višini 10 milijonov evrov pretvorila v kapital, a bi pri tem lahko spet šlo za nedovoljeno državno pomoč.

»Če bodo te odločitve neposredno vplivale na družbo Elan, bomo izkoristili vsa pravna sredstva, ki jih imamo na voljo, da bomo zaščitili družbo.« Elan

Komisija naj bi sicer dvomila, da je Elan sposoben dolgoročno preživeti na trgu. A strokovnjaki opozarjajo, da odločitev vzbuja občutek, da je Slovenija znova poligon za testiranje strogih ukrepov, ki bi jih Bruselj veliko težje uveljavil v politično močnejših članicah povezave. Prav tako naj bi po navedbah poznavalcev odločitev komisije nastala pod lobističnim pritiskom avstrijsko-švicarske družbe Cameva, ki je bila eden od dveh interesentov v zadnjem poskusu prodaje Elana. Podjetje naj bi namreč imelo ves čas v mislih, da bo do Elana v morebitnem stečajnem postopku prišlo bistveno ceneje, kot bi sicer. Omenjena družba je v vmesnem času od namere za vstop v Elan enkrat že odstopila.

»Upamo, da bodo lastniki pohiteli s prodajo, s čimer bi tudi razrešili problematiko domnevno nedovoljene pomoči.« Elan

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) še ni bila seznanjena z odločitvijo Evropske komisije glede Elana. V DUTB so dejali, da si prizadevajo pridobiti uradna pojasnila o zahtevi Bruslja in njenem časovnem okviru. Na podlagi teh se je včeraj sestal tudi kreditni odbor in pregledal vse možnosti, medtem pa so v Elanu potrdili, da jih je ministrstvo za finance obvestilo o prejemu zahteve Evropske komisije o izterjavi državne pomoči. Če bodo te odločitve neposredno vplivale na podjetje, bodo v Elanu izkoristili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito interesov družbe in skupaj z zaposlenimi zagotovili nadaljnji uspešen obstoj družbe, so včeraj sporočili iz Elana.

»Elanovi proizvodi so že 'zdavnaj presegli domače in evropske meje'.« Elan o svojih preteklih dosežkih

Zahteve Evrope so se že večkrat izkazale za bolj škodljive kot koristne. In prav zaradi tega smo lahko tudi v tem primeru v skrbeh, še posebej če smo – kot trdijo strokovnjaki – poskusni zajček Evropske komisije. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov