Slovenija

Gorenjska bo le dobila novo smučišče

Peter Šalamon
21. 8. 2014, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

2864 Kot kaže, bo Gorenjska le dobila novo smučišče. Ideja o modernem integralnem smučišču med Sorico in Bohinjem se je pred tremi leti porodila Boštjanu Čoklu.

Kot običajno so se na poti do uresničitve ideje pojavile številne ovire, s pridobitvijo gradbenega dovoljenja pa so jih odpravili in smučišče bi z nekaj sreče lahko zaživelo že letos decembra.

Projekt novega smučišča je dalj časa stal zaradi nasprotovanja posameznikov, ki niso želeli soglašati s služnostjo. »To je Slovenija, žal. Oziroma to ni Slovenija, to so slovenski posamezniki,« je zaplete za Svet24 komentiral vodja projekta izgradnje novega smučišča in direktor investitorja 2864 Bohinj, d. o. o., Boštjan Čokl. Ob tem pa je izrazil veselje, da je država prav na njihovo pobudo spremenila zakon o žičničarstvu, ki zdaj omogoča zagotovitev služnosti tudi brez soglasja. Prav ta teden pa je ministrstvo za infrastrukturo in prostor investitorju izdalo gradbeno dovoljenje. »Projekt smo že od samega začetka pripravljali skladno z zakonom o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Skupaj s tujim partnerjem tako v kratkem pričakujemo še sklep komisije ministrstva za gospodarstvo o ustreznosti projekta za dodelitev finančnih spodbud po omenjenem zakonu. Ključno je, da bi bilo z zaprto finančno konstrukcijo 1. faze v vrednosti 30 milijonov evrov možno že letos decembra uživati na najsodobnejšem smučišču v Sloveniji,« je dodal Čokl.

Smučišče je v tem trenutku daleč največja turistična investicija v državi in sploh prva, pri kateri v gradnjo infrastrukture vlaga tuji investitor. V sodelovanju z drugim največjim svetovnim proizvajalcem žičniških sistemov, podjetjem Leitner Spa, bo smučišče, ki se bo po dokončanju del razprostiralo na več kot 1,5 milijona kvadratnih metrov površin med Bohinjsko Bistrico in Soriško planino, prvo slovensko integralno smučišče z najnovejšo, najbolj dovršeno tehnologijo žičniških naprav in naprav za dodatno zasneževanje.

Največje slovensko smučišče bo obsegalo vse od prenovljenega žičniškega perona za prihod na smučanje z vlakom, kar je bila v Bohinjski Bistrici praksa že pred desetletji, do ogrevanih garderobnih omaric, garažne parkirne hiše, restavracij, razglednih ploščadi, gozdnih atrakcij, snežnega parka ter številnih dodatnih vsebin, med drugim ski-cross poligon za otroke in odrasle, sankaške proge, otroški vrtec. Ker bodo krožnokabinske desetsedežne žičnice obratovale vse leto, bo temelj poletne ponudbe predstavljal kolesarski park, zasnovan v sodelovanju s svetovno priznanim podjetjem Whistler Gravity Logic iz Kanade. Poletno ponudbo bodo dopolnjevali tudi tematski park, urejene sprehajalne poti na grebenu z edinstvenimi pogledi od Jadranskega morja do Triglava ter restavrirana vojaška karavla, povezovalni bunkerji in druge zanimive vojaške ostaline.

Vodja projekta izgradnje Boštjan Čokl tako lahko upa, da bo projekt smučišča pripomogel tudi k boljšemu poslovanju hotelov, ki jih ima v Bohinju v lasti prek podjetja MPM Engineering. Kot je razvidno iz revidiranega letnega poročila, ki je objavljeno na straneh Ajpesa, je revizorska hiša, ki je letno poročilo pregledala, opozorila, da je podjetje kapitalsko neustrezno, in izrazila dvom o poslovanju družbe v prihodnje. Iz poročila je razvidno tudi, da težave podjetja izhajajo predvsem iz nezmožnosti odplačevanja večmilijonskega kredita, ki naj bi bil po mnenju vodstva podjetja prekratke ročnosti.

A prav je, da ostanemo optimisti, in gospodu Čoklu pri uresničitvi njegovega projekta zaželimo veliko sreče.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste