Slovenija

Olupili nas bodo do konca?!

Žiga Kariž/N.J.
1. 4. 2014, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ob podpisu nove koalicijske pogodbe se je vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zavezala, da gospodarstva ne bo obremenjevala z novimi davki. A ker so v petek ustavni sodniki povozili nepremičninski zakon, bo le nekaj tednov po podpisu nove koalicijske pogodbe predsednica vlade svojo obljubo prelomila. Kot kaže, nas 1. maja čaka novo zvišanje DDV.

Mediaspeed

Finančni minister ni potreboval dolgo, da je našel način, kako rešiti 200 milijonov evrov veliko luknjo, ki je nastala v proračunu, potem ko je padel nepremičninski davek. Vlada se je ležerno sestala v nedeljo zvečer in se odločila, da nas bo iz težav rešilo zvišanje DDV. To naj bi bilo najbolj pravično, so dodali. A odzivi javnosti kažejo, da nam ta poteza vlade, s katero bodo spet izdatno obremenili tako gospodarstvo kot vse državljane, ne prinaša nič dobrega.

V novi koalicijski pogodbi je vlada zapisala, da ne bo novih davkov

Dvig DDV za državljane v prvi vrsti pomeni višje maloprodajne cene. Za koliko se bodo dobrine podražile, je odvisno od gospodarstva. DDV je namreč pribitek na neto prodajno ceno, in če bi se proizvajalci in trgovci odločili cene znižati, se za potrošnike ne bi spremenilo nič. A vprašanje je, kdo si sploh lahko privošči nižanje cen. Slovenski potrošnik je po podatkih Banke Slovenije že od konca leta 2012 vsak mesec trošil manj, padec potrošnje pa se je ustavil šele konec lanskega leta. A višje cene bi znale spet zatreti željo po trošenju pri Slovencih.

Ko je vlada lansko leto zvišala DDV z 20 na 22 odstotkov, smo imeli 0,7-odstotno rast cen, kar pomeni, da je levji delež zvišanja nase prevzelo gospodarstvo. A koliko rezerve še imajo trgovci in njihovi dobavitelji? Če bi celotno zvišanje prevalili na potrošnike, bi se cene zvišale za 1,63 odstotka. Kakšno bo zvišanje, bomo videli 1. maja, ko naj bi po prvih informacijah zakon začel veljati.

Kaj si o taki pravičnosti mislijo gospodarstveniki, ki so še od vsakega predsednika vlade do zdaj dobili obljubo, da bo razbremenil gospodarstvo, pove oster odziv Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Zapisali so: »Vlada želi račun za svoj neuspeh naprtiti vsem nam. To je nesprejemljivo in škodljivo. Sprašujemo se, kakšno krizo še potrebujemo, da se bomo v Sloveniji končno spametovali. Pozivamo Vlado RS, naj takoj preneha dodatno obremenjevati podjetja: z višjim DDV, z višjimi stroški zaradi nove sheme za obnovljive vire energije, z višjo turistično takso, z novim prispevkom za Slovenski avdiovizualni center itn. To so resne kršitve komajda podpisane koalicijske pogodbe, kjer je jasno zapisano, da novih bremen ne bo.«

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je vlado pozval k razumu in racionalnemu ravnanju: »Vire naj najde z znižanjem javne porabe, in to ne s krčenjem razvojnih sredstev. Obenem pozivamo občine, naj letos ne dvigujejo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.«

Višanje davka na dodano vrednost (DDV) zaradi padca nepremičninskega zakona po tudi mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ni prava rešitev. V zbornici nasprotujejo vsakršnemu višanju davkov, vladi pa namesto tega predlagajo, naj rezerve za krpanje proračunske luknje najde na odhodkovni strani in pri učinkovitejšem pobiranju davkov. »Splošno znano je, da višanje davkov negativno vpliva na gospodarstvo. Dvig DDV namreč zaradi povečanja maloprodajnih cen zmanjšuje zasebno potrošnjo, kar seveda posledično zmanjšuje tudi bruto domači proizvod ter zaposlenost,« so zapisali v odzivu na predlog vlade.

Predstavniki gospodarstva predlagajo vladi, naj 200 manjkajočih milijonov raje poišče tako, da bo zmanjšala odhodke, ki jih ustvari javna uprava, ter z bolj učinkovitim pobiranjem davkov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov