Slovenija

Zaposleni pri gostincu Štormanu bodo v sredo stavkali

STA
25. 3. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zaposleni pri šempetrskem gostincu Zvonetu Štormanu bodo v sredo od 11. ure naprej stavkali na sedežu podjetja v Šempetru, kjer Štorman upravlja še edini delujoči in njegov domači lokal. Kot je povedal predsednik stavkovnega odbora Maksimir Hrovatič, zahtevajo takojšnje izplačilo vseh zapadlih plač, regresa in odpravnin.

Zaposleni od Štormana zahtevajo tudi poravnavo vseh obveznih prispevkov, saj že štiri leta nimajo plačanega pokojninskega zavarovanja. Če Štorman, ki je prejšnji teden predlagal prisilno poravnavo, do 30. marca ne bo izpolnil omenjenih stavkovnih zahtev, pa bodo od njega zahtevali, da z začetkom aprila predlaga stečaj, je povedal Hrovatič. Stavkalo pa naj bi okrog 30 delavcev, ki nimajo še odločb o tem, da so presežni. Stavka bo potekala do preklica ali izpolnitve stavkovnih zahtev.

Štorman je pred dnevi vložil predlog za stečaj hčerinskega podjetja Nove Kreditne banke Maribor KBM Leasing, ki podjetniku na podlagi lanske neskrbne prodaje hotela v Celju dolguje več kot tri milijone evrov. Po Štormanovih navedbah je KBM Leasing po dosegljivih podatkih plačilno nesposoben in nelikviden, saj ima že več kot 15 dni blokiran transakcijski račun.

"Žal so se v navzkrižnem ognju znašli sedaj tudi delavci. Čeprav jih je precej že našlo novo zaposlitev, nekateri pa so podali izredno odpoved ter že prejemajo nadomestilo na zavodu za zaposlovanje, je nekaj delavcev napovedalo stavko. Z veseljem bi ugodili njihovim zahtevam, če KBM Leasing ne bi Štormanu dobesedno izpulil hotela Štorman, ki je predstavljal največji vir prihodkov podjetniku," so sporočili Štormanovi.

Štorman, ki je doslej deloval kot samostojni podjetnik, letos pa je z družino odprl družbo z omejeno odgovornostjo, je pred tednom dni vložil predlog za uvedbo prisilne poravnave. Zato je okrožno sodišče v sredo prekinilo narok o odločanju o uvedbi stečaja, ki ga je predlagal KBM Leasing.

Celjski sodnik Matevž Žugelj je prekinil narok, ki se ga je udeležilo okoli 30 delavcev. Ti si želijo stečaja, da bi čim prej prišli do poplačil iz jamstvenega sklada. Sodišče je ugotovilo, da je Štorman visoko zadolžen, prispevki za delavce, ki znašajo več kot dva milijona evrov, pa so neporavnani.

Delavci, ki so že dlje časa brez plač, so bili po naroku zelo razočarani, vendar ima odločanje o tem, ali uvesti prisilno poravnavo ali ne, prednost pred stečajem. Stečaj zahtevata tudi dva izmed Štormanovih delavcev in Mesarstvo Jurij iz Griž.

Glede na predlog načrta finančnega prestrukturiranja Štorman zaposlenim dolguje okoli 297.000 evrov, poplačati pa jih namerava iz predvidene kupnine od Hotela Štorman oz. odškodnine iz naslova izpada prihodka, ki jo terja od KBM Leasinga.

Stavkovni odbor delavcev pa je sporočil, da Štorman delavcem dolguje tudi do 11 plač in da je davčni nadzor odkril, da delodajalec ne poravnava davčnih obveznosti iz naslova davkov in prispevkov od izplačanih plač za obdobje vse od marca 2009 dalje. Tako je Štorman na račun akontacije dohodnine, prispevkov za zaposlovanje, starševsko varstvo, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno varstvo 9. januarja letos dolgoval dobrih dva milijona evrov, njegove skupne davčne obveznosti pa so takrat presegale 2,6 milijona evrov.

"Iz vseh javno dostopnih podatkov je razvidno, da je delodajalec insolventen, svojo dejavnost je opustil, edini zdravi del poslovanja oziroma svojo dejavnost pa prenesel na družbo svoje hčere, sam osebno pa je nedosegljiv in komunicira le preko pravnih pooblaščencev," še navajajo v stavkovnem odboru.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov