Slovenija

Kdo bo plačal novo 3,2 milijarde evrov veliko izgubo bank?

STA/Ž.K.
13. 2. 2014, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izguba bank pred davki se je lani povzpela na 3,2 milijarde evrov, k njej pa so ključno prispevali visoki stroški oslabitev in rezervacij, ki so bili posledica nadaljnjega slabšanja kakovosti portfelja bank ter nižanja vrednosti zavarovanj, ugotavlja Banka Slovenije.

STA

Svet Banke Slovenije je v torek obravnaval gradivo o poslovanju bančnega sistema, pri tem pa ugotovil, da je bilo to lani predvsem pod vplivom nadaljevanja razdolževanja bank na medbančnih trgih in neugodnih gospodarskih razmer. Vpliv na krčenje posojilne aktivnosti je bil močan, je razvidno iz objave na spletnih straneh centralne banke.

Na bilančno vsoto in posamezne bilančne kategorije ob koncu leta, na spremembe v strukturi bilanc ter tudi na celoletni poslovni izid so močno vplivali tudi ukrepi, ki sta jih decembra za stabilizacijo bančnega sistema sprejeli vlada in Banka Slovenije. Tedaj je prišlo do dokapitalizacije bank in prenosa slabih terjatev iz NLB in NKBM na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Bilančna vsota bank se je v letu 2013 znižala za 11,1 odstotka oziroma 5,1 milijarde evrov. K zniževanju je razdolževanje bank do tujine prispevalo 2,9 milijarde evrov.

Posojila nebančnemu sektorju so se v minulem letu skrčila za 6,5 milijarde evrov, več kot polovica tega krčenja se je zgodila decembra, predvsem kot posledica prenosov slabih terjatev na DUTB.

Sicer pa, tako v Banki Slovenije, mesečni kazalniki kažejo, da se je stabilizacija gospodarske aktivnosti ob koncu leta nadaljevala. A negotovost v gospodarstvu kljub ugodnejšim gospodarskim gibanjem in večjemu zaupanju ostaja velika, so dodali.

Ob tem so izpostavili, da je bilo število brezposelnih januarja najvišje po letu 1994. Število delovno aktivnih se je medtem novembra okrepilo že tretji mesec zapored, kar kaže na postopno umirjanje razmer in tudi na strukturne spremembe na trgu dela.

Povprečna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave na ravni EU, je lani znašala 1,9 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot leto prej.

Proračunski primanjkljaj je medtem lani dosegel 1,5 milijarde evrov oziroma 4,4 odstotka ocenjenega bruto domačega proizvoda (BDP) in je bil v skladu z načrtovanim v rebalansu proračuna iz julija 2013.

Zadolževanje države je do novembra lani doseglo skoraj šest milijard evrov, decembra pa se je zaradi dokapitalizacije bank še okrepilo.

Po izvedenih ukrepih za reševanje bank se je zahtevana donosnost dolgoročne državne obveznice znižala in januarja v povprečju znašala 4,7 odstotka.

Presežek na tekočem računu plačilne bilance se je začel proti koncu lanskega leta zniževati, kljub temu pa je od januarja do novembra znašal 6,1 odstotka BDP, kar medletno predstavlja rast za 3,2 odstotne točke.

Neto zunanji dolg je konec novembra lani znašal 12,5 milijarde evrov in se je glede na konec leta 2012 znižal za 1,8 milijarde evrov. Neto dolg države se je zvišal za 3,4 milijarde evrov, neto dolg bank pa znižal za 2,5 milijarde evrov.

Svet Banke Slovenije se je v torek seznanil tudi z informacijo o ponarejanju gotovine v lanskem letu: Odkritih je bilo 1597 kosov ponarejenih evrskih bankovcev ali 32,4 odstotka manj kot v letu 2012. Na mizi je imel še ugotovitve v zvezi z opravljenim nadzorom, določil pa je tudi tarife za opravljanje nadzora.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste