Slovenija

Nezadovoljstvo ali predvolilna bitka?

G.T.
13. 2. 2014, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Občinski svetnik je precej nezadovoljen z delom dupleškega župana, saj mu pripisuje vodenje občine »po svoje«, predvsem zato, ker svetnike o več zadevah seznani šele, ko je že prepozno in nanje nimajo več vpliva. Župan, ki vse očitke odločno zavrača, pa mu odgovarja, da postopajo v skladu s pristojnostmi in zakonom.

Ne samo v občini Videm, kjer so se z anonimnim pismom, kot smo pisali, lotili tamkajšnjega župana Friderika Bračiča, ampak se ozračje, najverjetneje tudi zaradi lokalnih volitev, segreva še v občini Duplek. Svetnik Boris Pajnkihar, ki se je že večkrat potegoval za župansko funkcijo, je precej nezadovoljen z delom aktualnega župana Mitje Horvata.

Pajnkihar pravi, da lahko svoje razmišljanje podkrepi z ugotovljenimi nepravilnostmi tamkajšnjega vodstva, zato je s soglasjem projektne koalicije v občinskem svetu, ki po njegovem bdi nad delom župana, že lansko leto Horvata kazensko ovadil. »Župan dela po svoje in občinski svet o več zadevah seznani, ko je že prepozno in nanje nima več vpliva. Tako je bilo, denimo, pri podpisu pogodbe za komunalne storitve Nigrada, kar je po moji oceni župan storil samovoljno. Nelogično je, da občinski svet potrjuje cenik, ki ga je nekdo podpisal že pred tremi meseci,« razlaga Pajnkihar, ki je župana opozarjal, da zadeva ni zakonita in da ga bo v nasprotnem primeru ovadil, kar je pozneje tudi storil. Brez mnenja svetnikov naj bi Horvat sprejel tudi začasno lokacijo zbirnega centra pri režijskem obratu. »Zakon začasnega zbirnega centra sploh ne pozna, zato sem svetnikom predlagal, da bi na tej lokaciji uredili ekološki otok, saj zanj ne potrebujemo nobenega soglasja in lahko s tem najprej preverimo, ali bo moteč. In čeprav so svetniki na željo civilne iniciative sprejeli sklep, da tam ne more biti niti zbirni center niti ekološki otok, ga je župan kljub temu uredil,« pojasnjuje Pajnkihar, ki se zaveda, da ima župan pravico, da nekaj naredi sam, vendar je v sistemu normalnega komuniciranja logično, da se pogovoriš. Ocenjuje tudi, da je sporen najem kratkoročnega kredita v višini milijona evrov, ki so ga svetniki sicer odobrili v okviru proračuna, vendar o njem niso bili pravočasno obveščeni. »Vedeli smo, da ga potrebujemo, a smo bili o njem seznanjeni šele takrat, ko je bil proračun že v prvem branju, torej nanj nismo mogli več vplivati,« je dejal Pajnkihar, ki meni, da se v skladu z zakonom niso lotili niti gradnje prostorov za društvo upokojencev. »Svetniki smo se strinjali, da je treba najti rešitev za upokojence, ampak ni prav, da začnejo gradbena dela, še preden pridobijo gradbeno dovoljenje. In to s soglasjem župana, ki je varuh zakonitosti,« je sklenil občinski svetnik. Ponovne kandidature na županskih volitvah pa za zdaj še ni napovedal.

Aktualni župan vse očitke zavrača. Prepričan je, da postopajo v skladu s pristojnostmi in zakonom, ter obenem pravi, da ovadba do njega še ni »prišla«. »Z njo sem bil sicer seznanjen na seji občinskega sveta, češ da naj bi koncesijsko pogodbo podpisali prej, kot je občinski svet potrdil cene. To je res, saj smo pridobili mnenje Inštituta za lokalno samoupravo in Evropskega pravnega centra, ki potrjuje pravilnost postopka. Izvajalec javne službe s ceno storitve je bil izbran na javnem razpisu, kjer je bila sprejeta tudi cena storitve. Občinski svet bi jo obravnaval in potrdil le, če bi jo izvajalec javne službe v nadaljevanju želel spremeniti,« pojasnjuje Horvat in dodaja, da so pogodbo z Nigradom sporazumno prekinili. O domnevno spornem najemu kratkoročnega kredita v višini milijona evrov pravi, da je potekal s soglasji finančnega ministrstva, zanj pa so imeli izpolnjene vse pogoje, saj je zamujalo državno sofinanciranje.

»Pobuda za začasni zbirni center oziroma ekološki otok, kot ga je poimenoval svetnik Pajnkihar, na območju režijskega obrata, je prišla z njegove strani. O tem smo seznanili tudi občane, ki večjih pomislekov sprva niso imeli, a so nekateri na račun različnih dezinformacij o odlagališčih in podobnem vendarle organizirali civilno iniciativo. Občinski svet je trajno lokacijo zbirnega centra  predvidel ob čistilni napravi, za katero občina pridobiva ustrezno dokumentacijo. Svetnike smo seznanili, da bo zgolj kot začasna rešitev zbirni center lociran na območju režijskega obrata, s čimer se je strinjala tudi inšpektorica, saj nam je v nasprotnem primeru grozilo deset tisoč evrov kazni letno,« razlaga Horvat. O novih prostorih za dupleške upokojence pravi, da so bili potrebni, saj so jim prejšnje na območju gramoznice uničile poplave. Člani društva upokojencev so bili pripravljeni s prostovoljnim delom in pomočjo prijateljskih društev urediti prostore za rekreacijo in druženje. »Poteka pridobivanje vseh upravnih dovoljenj v skladu s projektno dokumentacijo, ki so jo dobili brezplačno,« je zaključil Horvat, ki pa se podaja v nov županski mandat, saj si želi zaključiti začete projekte, svetnikovo nezadovoljstvo pa pripisuje bližajočim se volitvam.

 

 

PODPIS GLAVNE: Občinska stavba v Dupleku

 

PODPIS 2: Svetnik Boris Pajnkihar

 

PODPIS 3: Dupleški župan Mitja Horvat

 

CITATI:

 

»Župan ima pravico, da nekaj naredi sam, vendar je v sistemu normalnega komuniciranja logično, da se pogovoriš.« Boris Pajnkihar

 

»Podajam se v nov županski mandat, saj bi želel zaključiti začete projekte.« Mitja Horvat

 

POUDARKI

-          Ozračje v dupleški občini se segreva.

-          Župan svetnikovo nezadovoljstvo pripisuje bližnjim volitvam.

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste