Slovenija

Danilo Türk že pripravlja teren za naskok na ugledni položaj

STA/Ž.K.
13. 2. 2014, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanji predsednik Danilo Türk je v sredo v New Yorku na sedežu slovenske misije pri ZN slovenskim in tujim novinarjem povedal, da znotraj vzhodnoevropske skupine sistema ZN potekajo neformalni pogovori o možnosti, da naslednji generalni sekretar ZN pride iz te skupine. Potrdil je, da se v tem kontekstu omenja tudi njegovo ime.

Mediaspeed

Türk je bil tokrat v New Yorku od ponedeljka do srede na povabilo in stroške Madridskega kluba nekdanjih predsednikov držav in vlad. Opravil je več srečanj s sogovorniki na ZN in tudi povezoval panelno razpravo v okvirju Komisije za socialni razvoj. Novinarje je najbolj zanimala njegova kandidatura za položaj generalnega sekretarja ZN.

"Ocenjeno je, da bi lahko bil kredibilen kandidat, zato je bilo nekaj neformalnih kontaktov povezanih s tem," je dejal Türk, ki se je tik pred pogovorom z novinarji srečal z ameriško veleposlanico v ZN Samantho Power. "Rad pa bi posebej poudaril, da bodo volitve generalnega sekretarja šele leta 2016 in formalna faza tega procesa se bo začela šele čez dve leti," je opozoril.

Türk je za svojo kandidaturo dobil podporo slovenske vlade, kar je bilo deležno nekaj kritik in celo ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je kandidaturo ocenil kot "zamujeno priložnost Slovenije".

Namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes je za STA povedal, da ZDA še nimajo stališča o naslednjem generalnem sekretarju ZN in Mussomelijevega komentarja ne pozna. "Vsekakor to ne more biti nič drugega kot osebno mnenje. To imajo v Sloveniji vsi in o slovenskih delitvah vsi radi razpravljajo," je povedal Türk in dodal, da delitve niso nastale z njim.

Svojo kandidaturo zaradi tega vidi morda tudi kot priložnost za preseganje delitev, razpravo o njej pa kot preizkus zrelosti slovenske politike. Zunanji minister Karl Erjavec je slovenski diplomatski mreži naročil, da kandidaturo podpre, vendar Türk poudarja, da je to sedaj v glavnem na ravni informiranja. "V tej fazi to niso aktivnosti, ki zahtevajo posebno lobiranje ali stroške. Kot vidite sem tukaj na stroške neke mednarodne organizacije in takih potovanj bo še veliko," je povedal.

Ameriški analitik Richard Gowan je že aprila lani v reviji "World Politics Review ugibal o tem, da bi lahko bila tokrat za generalnega sekretarja ZN prvič na vrsti vzhodnoevropska skupina in med možnimi kandidati je omenil Türka, generalno direktorico Unesca Bolgarko Irino Bokovo, ter sedanjega in nekdanjega zunanjega ministra Slovaške Miroslava Lajčaka ter Jana Kubiša.

Tudi Gowan podobno kot Türk meni, da bi se možnosti vzhodnoevropske skupine za zmago bistveno izboljšale, če bi bila sposobna izbrati enega samega kredibilnega kandidata. "Moramo napraviti eno pošteno razpravo v skupini, ki ima problem z dobrimi skupnimi odločitvami. Če ji to sedaj uspe, bodo to spoštovali tudi drugi v ZN," je dejal.

Na vprašanje o tem, zakaj je v ožjem krogu kandidatov, je Türk odgovoril brez pomisleka: "30 let dela v ZN. Star sem 61 let in od tega sem dobra tri desetletja stalno sodeloval z ZN. Tako tesne in dolgotrajne povezanosti z ZN nima veliko ljudi.".

Gowan je kot pogoj za uspeh kandidata iz vzhodnoevropske skupine postavil Rusijo. Ali bo podprla kandidata iz nekdanjega območja svojega vpliva? "To bo za Rusijo zanimivo vprašanje. Gradijo se novi odnosi, nova partnerstva. Moje delo v ZN in kasneje na položaju predsednika države je bilo posvečeno partnerstvu. Ni več hladne vojne. Ni več tega, da pridobitev za enega pomeni izgubo za drugega," je dejal Türk.

"Zanimivo bi bilo videti, ali lahko Rusija podpre nekega kandidata, ki prihaja iz države članice EU in zveze Nato. Če bi se to zgodilo, bi bil to korak naprej v smeri graditve partnerstva. Takih odnosov je še več. Posebej bi izpostavil odnose na območju nekdanje Jugoslavije. Za seboj imamo težko zgodovino, ampak tudi zgodovino, v kateri imamo marsikaj skupnega. Kažejo se priložnosti, ki jih ne smemo zamuditi, da tudi s skupnimi nastopi v ZN pokažemo neko novo realnost," je povedal Türk, ki računa na podporo tudi s te strani.

Poleg regionalne rotacije se na ZN utrjuje tudi mnenje, da je čas za žensko na čelu ZN. "Mislim, da bo to eno od tistih vprašanj o katerih se bo razpravljalo. To bo potrebno čisto odkrito in pošteno obravnavati. Če se pojavi kakšna dobra kandidatka, bo to potrebno priznati in bo imelo težo, ampak zaenkrat se še ni," je povedal Türk.

Drugi petletni mandat generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu poteče 31. decembra 2016. Do volitev in imenovanja novega generalnega sekretarja bo prišlo v letu 2016, novi generalni sekretar pa bo mandat nastopil 1. januarja 2017. Mandat generalnih sekretarjev ZN traja pet let, število mandatov formalno ni omejeno, čeprav doslej še noben generalni sekretar ni bil na položaju dlje kot dva mandata.

Danilo Türk je leta 1992 postal prvi veleposlanik Slovenije na sedežu ZN v New Yorku, kot slovenski veleposlanik pa je v letih 1998 in 1999, ko je bila Slovenija nestalna članica, dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu ZN. Takratni generalni sekretar ZN Kofi Annan je Türka leta 2000 imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve, to funkcijo pa je opravljal več kot pet let.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov