Slovenija

Predstavitev aplikacije za zdrave dojke Breast Test

STA/M.J.
15. 10. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna ob današnjem evropskem dnevu zdravih dojk opozarja, da smo predvsem sami odgovorni za svoje zdravje. Na Prešernovem trgu v Ljubljani pa združenje predstavlja aplikacijo za pametne telefone Breast Test - Zaupaj svojim rokam, so sporočili iz Europe Donne.

Zajem zaslonske slike

Aplikacija s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk in uporabnice vsak mesec spomni na pregled. Brezplačna aplikacija je na voljo v tržnicah mobilnih aplikacij, na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi preko spletne strani breast-test.com, kjer je na voljo še spletna različica.

Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk, opozarja združenje v sporočilu za javnost in dodaja, da bi vsaka ženska morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Poudarjajo tudi, da z zdravim načinom življenja zmanjšamo tveganje za nastanek rakavih obolenj, z rednim mesečnim samopregledovanjem pa pripomoremo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk.

Predsednica združenja Europa Donna Slovenija Mojca Senčar je poudarila, da bi se že dekleta v poznih najstniških letih morale zavedati, da lahko zbolijo za najpogostejšim rakom pri ženskah, rakom dojk, če bodo dočakale 75. ali 80. let. "Vsak mesec bi si morale samopregledovati dojke in s tem nadaljevati do konca življenja. Po 50. letu pa k temu priključiti še presejalno mamografijo vsaki dve leti. Če še niso vključene v program Dora, bi morale za to poskrbeti same," poziva Senčarjeva.

Aplikacijo, ki jo je združenje pripravilo v sodelovanju s farmacevtsko družbo Roche in zavodom Med.Over.Net, bodo oktobra predstavili tudi na panevropski konferenci Europe Donne v Pragi, kjer bodo pozvali ostale članice, naj aplikacijo prevedejo in jo promovirajo v svoji državi. Aplikacija je trenutno na voljo v šestih jezikih (slovenščina, angleščina, madžarščina, slovaščina, poljščina in litvanščina). Letos so aplikacijo nadgradili tudi z menstrualnim koledarčkom in spletno verzijo.

Tudi sicer je mesec oktober posvečen boju proti raku dojk. To je najpogostejša oblika raka, za katerim obolevajo Slovenke. Pri nas z rakom dojk živi približno 12.500 žensk, vsako leto pa jih na novo zboli več kot 1100. Gre pretežno za bolezen starejših žensk, največ jih zboli po 50. letu, vendar se ta meja niža. Veča se predvsem število novozbolelih žensk med 40. in 50. letom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste