Slovenija

Bratušek: rezultati boja proti sivi ekonomiji od julija so optimistični

STA/M.J.
23. 9. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Smo prva vlada, ki se je problema sive ekonomije resno lotila, je v DZ izpostavila predsednica vlade Alenka Bratušek. Pojasnila je, da so od začetka julija inšpektorji opravili 14.000 pregledov na terenu ter da so rezultati razlog za optimizem. Uradni rezultati bodo znani novembra, če ne bodo primerni, bo sledila uvedba davčnih blagajn.

Mediaspeed

Bratuškova je tako odgovorila na vprašanje Matjaža Hana iz vladne SD, ki je premierko spraševal, kakšni so načrti vlade glede boja proti sivi ekonomiji in kateri so nadaljnji ukrepi pri zagonu gospodarske rasti.

Ob začetku je najprej pojasnila, da tudi Pozitivna Slovenija nasprotuje enostranskim posegom v minimalne plače, ter da je to še eden od ukrepov, ki se pojavlja v javnosti brez kakšnih vnaprejšnjih dogovorov.

Glede posebnega računalniškega programa, ki je bil uveden z začetkom julija, je poudarila, da so v poletnih mesecih inšpektorji spremljali predvsem gostinske dejavnosti, aktivnosti pa bodo nadaljevali tudi na drugih področjih. "Imamo konkretne rezultate, ki so po naši oceni zelo dobri, so razlog za optimizem. Za tiste, ki delajo trimesečne obračune, bodo rezultati znani novembra. V kolikor rezultat ne bo primeren, bo sledila uvedba davčnih blagajn," je poudarila.

Ob tem je izpostavila, da so tako davčne blagajne kot program samo orodje inšpektorjem, da lahko izvajajo nadzore, eden od ukrepov pa bo tudi povečanje pooblastil inšpektorjem.

"Tu je veliko prostora za nove javnofinančne prihodke. Tudi ta del boja proti sivi ekonomiji lahko pripomore k hitrejši in lažji konsolidaciji javnih financ," je prepričana premierka.

Glede neposrednih tujih investicij bodo pripravili eno vstopno točko, drug ukrep je odprava administrativnih ovir. V roku enega meseca naj bi vlada imela nabor soglasij, ki bi jih lahko poenostavili oz. celo ukinili. Tako bodo prišli do skrajšanja določenih rokov. Vlada želi najti možnost dodatnih olajšav za podjetja, ki bodo odpirala nova delovna mesta in za tista, ki bodo povečevala dodano vrednost.

"Z bojem proti sivi ekonomiji mislimo maksimalno resno. Nov zakon o delu na črno naj bi bil sprejet do konca leta, predvidene so odškodnine za črne gradnje, poostren nadzor pri črni sečnji lesa, nadzor pri varni in kakovostni hrani in drugi ukrepi," je pojasnila Bratuškova.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste