Slovenija

Za samostan namenili 4,3 milijone evrov

Gabrijel Toplak
23. 9. 2013, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Ptuju je zaživel kulturno-kongresni center v dominikanskem samostanu, ki velja za eno redkih zaključenih investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v vseh šestih partnerskih mestih. Z objektom bodo vsaj do novega leta tehnično upravljale Javne službe Ptuj, vmes pa bodo z razpisom iskali upravljavca centra.

Gabrijel Toplak
Naložba, vredna 4,3 milijone evrov: Dominikanski samostan je eden izmed treh stavb, ki opredelujejo Ptuj.

 

Na Ptuju so slovesno odprli del prenovljenega dominikanskega samostana, v katerem je nastalo novo kongresno kulturno središče. Gre za eno najpomembnejših pridobitev v najstarejšem slovenskem mestu v zadnjem času in eno redkih zaključenih investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v vseh šestih partnerskih mestih.

Ptujski župan Štefan Čelan je povedal, da želijo projekt zaključiti v celoti v najkrajšem možnem času, saj bo šele takrat mogoče v celoti uresničiti vse načrte, ki so si jih zadali ob odločanju za investicijo. Uspešni so bili tudi na zadnjem razpisu za kohezijska sredstva, zato želijo notranje posege v objektu čim hitreje zaključiti, saj bo zaenkrat treba počakati na celotno ureditev zunanjega območja. Zdaj zaključeno prvo fazo prenove so začeli oktobra 2011, ko so načrtovali osemmesečni rok za dokončanje del, a se je ta zaradi organizacijskih zapletov, na katere sprva niso računali, podaljšala na 13 mesecev.

Nenačrtovana dodatna dela so investicijo tudi podražila, tako da ta na koncu ocenjena na 4,3 milijona evrov; približno dva milijona evrov so pridobili iz evropskih in državnih sredstev, ostalo je dodala ptujska občina. Čelan pravi, da je druga faza prenove ocenjena na približno 1,5 milijona evrov, od tega naj bi 800.000 evrov znova dobili iz kohezijskih sredstev, medtem ko bodo z izbiro izvajalca počakali do pridobitve sklepa o evropskem sofinanciranju.

Z objektom, ki bo popestril tako kulturno kot kongresno dogajanje na Ptuju, bodo vsaj do novega leta tehnično upravljale Javne službe Ptuj, vmes pa bodo z razpisom iskali upravljavca centra. Čelan je že opravil razgovor z več kandidati, med njimi pa je vsaj za zdaj izpostavil ime Daniela Tementa, ki naj bi pokazal največ zanimanja in podal tudi pisne ideje za prihodnost objekta.

Gabrijel Toplak

Za tržni del kongresnih dejavnosti se na ptujski občini želijo povezati s skupino Sava, ki že upravlja s Termami Ptuj. Arhitekt Milan Tomc je izpostavil tudi pomen dominikanskega samostana, saj je pomembno, da objekti tako visoke umetniške in zgodovinske vrednosti dobijo dostojen namen in pomen, kot so ga nekoč v mestu že imeli. "Ptuj je organiziran okoli treh stavb - Ptujskega gradu na hribu, minoritskega samostana na vzhodnem robu ter dominikanskega samostana na skrajnem zahodnem robu mesta.

Ti trije objekti že ves čas opredeljujejo Ptuj," je poudaril Tomc in nadaljeval, da so pri obnovi ves čas vztrajali, da se niso dotaknili pomembnih zgodovinskih elementov. Med obnovo so izvajalci del naleteli na presenetljiva odkritja v cerkvi. Poleg predvidenih arhitekturnih ostankov starejše prednice baročne cerkve so odkrili temelje baročnih oltarjev, ostanke temeljev in baz dveh srednjeveških baldahinskih oltarjev, sledove gotskega letnerja, baročno grobnico in dva srednjeveška nagrobnika. Za najpomembnejšo najdbo pa velja v celoti ohranjena grobnica z dvema kamnitima krstama ter spodnjim delom kamnitega sarkofaga.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste