Neprišteven

Streljanje v Sirčih: alkohol bo Marina Šavrona rešil zapora

Danijel Cek
30. 7. 2024, 18.11
Deli članek:

Čeprav je Šavron dvakrat sprožil proti vozilu, ob tem človeka celo ranil, bo, kot kaže, že kmalu na prostosti.

Danijel Cek
Policisti z iskanjem storilca niso imeli veliko dela.

»Bi lahko odklenil hišo, gospa sodnica, pa bi vam prinesel čiste stole, ker je ta klop vsa prašna,« je sodnico Tatjano Cvetičanin prosil Marino Šavron, ki so ga po desetih mesecih pripora v sredo pripeljali v Sirče. Člani senata, tožilka in odvetnik so si tam ogledali prizorišče lanskega streljanja. Sodni izvedenec je ocenil, da je bil Šavron zaradi pijanosti neprišteven, kar pomeni, da bo kmalu na prostosti. »Zmožnost imeti v oblasti svoje ravnanje je bila ukinjena. Glede na stopnjo vinjenosti je bilo tudi razumevanje ukinjeno, določenih stvari pa se le spomni. V času streljanja je bil zaradi vinjenosti neprišteven,« je na zadnji obravnavi v sojenju Marinu Šavronu iz Sirčev, ki naj bi septembra lani streljal na pobiralce starega železa, povedal sodni izvedenec psihiater Dragan Terzič.

Strelski obračun v Sirčih je sredi lanskega septembra potekal nekje med 18.30 in 19. uro, ob dveh zjutraj pa so v krvi Šavrona izmerili 2,47 promila alkohola. Izvedenec je po tem izračunal, da je moral imeti v času dejanja v krvi najmanj 3,3 promila alkohola. Terzič, ki je pregledal medicinsko dokumentacijo, in se s Šavronom tudi pogovoril, je ocenil, da trezen ni nevaren in da v osnovi ni agresiven. Pod vplivom alkohola pa se njegova agresivnost stopnjuje. Na vprašanje sodnice Tatjane Cvetičanin, kakšen ukrep bi zanj predlagal, je odgovoril, da ambulantno zdravljenje.

Danijel Cek
Prizorišče streljanja si je ogledala tudi sodnica.

»Če nisem crknil deset mesecev ...«

»V priporu je zdaj trezen in nima nobenih znakov, potrebnih za zdravljenje v bolnišnici. Če bo tudi na prostosti abstiniral, ni nobene nevarnosti,« je pojasnil. »Kakšna je verjetnost, da bo na prostosti spet začeli piti?« ga je vprašala sodnica. »Mislim, da se je v teh desetih mesecih pri njem vzpostavilo kar nekaj kritičnosti in da danes sebe vidi popolnoma drugače. Vsaj en krajši čas, ali je to nekaj dni ali nekaj tednov, obstaja velika verjetnost, da ne bo pil. Zato bi se moral takoj vključiti v zdravljenje. Obstaja pa velika verjetnost, da trajno ne bo abstiniral,« je pojasnil Terzič.

»Če nisem crknil v priporu deset mesecev brez alkohola, upam, da bom lahko še naprej brez njega,« je pripomnil Šavron. Na vprašanje sodnice, ali bi poiskal zdravniško pomoč, če bi prišel na prostost, je Šavron obljubil, da bi. »Še isti dan bi šel k svojem zdravniku, da mi da napotnico in grem na zdravljenje. Takoj se bom prijavil. Zakaj pa ne? Želim si iti domov med moje štiri zidove in na kmetijo,« je dejal.

Strelec je stal pred Šavronovo hišo

Psihiater Terzič je še povedal, da je Šavron kronični alkoholik in ima zaradi uživanja alkohola vedenjske duševne motnje. »Z leti mu je upadla zmožnost kontrole vedenja, tudi pri manjših količinah alkohola. Zato se mi zdi smiselno predlagati ambulantno zdravljenje odvisnosti, v Kopru je kar nekaj psihiatrov, ki bi ga lahko sprejeli, da bi zmanjšali možnost, da bi spet začel piti in bi spet prišlo do kakšne podobne situacije,« je dejal.

Na zadnji obravnavi je pričal tudi izvedenec balistične stroke Gorazd Pezdir iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je proučil možne smeri streljanja in položaj strelca. »V vsakem primeru je strelec stal nekje na dvorišču stanovanjske hiše Sirči številka štiri. Ali je stal pod nadstreškom pred vhodom ali ob robu nadstreška, absolutno pa na dvorišču te hiše,« je povedal in zavrnil možnost, da bi strel lahko prišel z dvorišča sosednje hiše.

Danijel Cek
Dokazov o streljanju ne manjka.

Našli DNK, ne pa delcev smodnika

Na Šavronovih rokah in obrazu niso našli delcev od streljanja, vendar je Pezdir pojasnil, zakaj. »Pri streljanju z lovsko puško šibrenico namreč ne pride do izmeta delcev, kot pri orožju, kjer po strelu pride do izmeta tulca. Pri streljanju s šibrenico prazni tulci ostanejo v cevi,« je povedal. So pa na kopitu, petelinu (sprožilcu) in kladivcu puške našli Šavronov DNK, ki bi ga lahko pustil tudi ob pregledu puške. Na petelinu po njegovi oceni sicer malo verjetno.

Sodnica je Pezdirju namreč povedala, da se je Šavron zagovarjal tako, da naj bi s puško streljal nekdo drug in mu puško nato pustil v hiši. Ko naj bi se vrnil iz vinograda, naj bi začuden vzel puško v roke, potegnil iz nje oba prazna naboja in krpici, s katerima naj bi nekdo zamašil obe puškini cevi. Pri tem naj bi se iz puške celo pokadilo. »To bi bilo možno najpozneje minuto ali dve po streljanju. Krpici bi bili ožgani, vendar jih pri hišni preiskavi niso našli,« je povedal. Na vprašanje sodnice, ali bi lahko nekdo, ki ne zna rokovati z orožjem, puško takoj »prelomil« in vzel ven tulca, je odgovoril, da je vse to logično za nekoga, ki to zna.

Na trojico streljal z razdalje 15 metrov

Pezdir je sicer ocenil, da je strelec na zadnjo stranico tovornjaka streljal z razdalje več kot 45 metrov, proti kabini, v kateri se je pripeljala trojica s tovornjakom, pa z razdalje približno 15 metrov. Spomnimo, Šavron naj bi najprej ustrelil proti tovornjaku, na katerega so kakih 50 metrov od njegove hiše nakladali staro železo, ko se je trojica s tovornjakom pripeljala na glavno cesto pred njegovim dvoriščem, pa še v kabino. Nekaj šiber je zadelo Mitjo Umeka iz Divčev pri Komnu v roko, eno so našli v vratih, eno ob zidu bližnje hiše, dve naj bi zatavali. V zadnji stranici tovornjaka so našli šibre prvega strela.

Sodni senat, tožilka, odvetnik in izvedenec za balistiko so si v sredo dobri dve uri in pol ogledovali kraj dogajanja. Po videnem sodeč, ni nobene možnosti, da bi na tovornjak streljal nekdo od kod drugod, razen izpred Šavronove hiše. Sredi obravnave je Šavronu znanec pripeljal celo njegov avto, dogajanje pa so si nekateri sosedje z zanimanjem ogledovali.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste