Dobičkonosna prevara

Se bo kdo zganil in goljufom, ki se pretvarjajo da so gluhi, stopil na prste?

Simona Šolinič
24. 6. 2023, 06.45
Deli članek:

Storilci policije in kazni skoraj ne jemljejo resno. Kazen za takšen prekršek je 104 evre.

Novi tednik
Če imajo osebe, ki se predstavljajo za gluhe, seznam, podoben temu, pri sebi, potem gre za kršenje zakonodaje. Zveza društev gluhih in naglušnih tako nikoli ne zbira denarja.

»Bila sem v Žalcu pred trgovino, ko je k meni pristopil mlajši moški in mi pokazal mapo, na kateri je pisalo, da zbira denar za center, ki bo v Celju namenjen gluhim,« nam je dejala bralka. Izročila mu je 10 evrov, a ji je pokazal zapis na listu, da je najmanjši znesek 20 evrov. »V tistem trenutku sem dojela, da gre za goljufijo, želela sem, da mi 10 evrov izroči nazaj, a je pobegnil,« še doda. Gre za goljufivo pobiranje denarja v imenu gluhih in naglušnih. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije nikoli tako ne zbira denarja. Ista bralka, ki se je obrnila na nas, je čez nekaj dni enako zadevo doživela v Celju: »Mamo sem odpeljala na pregled v zdravstveni dom. Ko sva hodili mimo bolnišnice, sta k nama pristopili dve mlajši ženski z enakim sporočilom o zbiranju denarja za center gluhih v Celju.«

Primerov je ogromno

Takšnih primerov zbiranja denarja v imenu gluhih je ogromno. Ne samo v Celju in okolici, ampak tudi v vseh drugih slovenskih občinah. Naj ljudje ne nasedajo, je do zdaj že večkrat opozarjala tudi policija. Najverjetneje gre za goljufijo, ki storilcem nanese kar nekaj denarja, zato bosta morali tako policija kot zveza gluhih na tempodročju še okrepiti osveščanje javnosti, da gre za kršenje zakonodaje. Gre namreč za visoke zneske, ki jih goljufi spravijo v žep. Ko smo pred leti pisali o teh primerih, smo ugotovili, da lahko goljuf na dan pobere tudi 500 evrov. Največkrat so bili tarča starejši ljudje, ki so lahkoverno nasedali. Do zdaj so ljudje takšne brezvestneže največkrat srečevali na območjih trgovskih središč, kjer jih leta in leta niti varnostne službe niso uspele pregnati. Zdaj se to pojavlja tudi v okolici zdravstvenih ustanov. Iz celjske bolnišnice so nam odgovorili, da so s tem seznanjeni in da so varnostniki še dodatno poostrili nadzor na območju bolnišnice.

Vsem na očeh in nihče jim nič ne more?

Da gre za področje, ki bi mu morale vse ustanove posvetiti še več pozornosti, saj so se te goljufije razpasle vsem na očeh, goljufi pa v večini primerov ostanejo nekaznovani, priča tudi primer, o katerem smo pisali pred leti. Takrat se je na nas obrnil bralec, ki je že vse življenje gluh. Ko je videl, kako storilci izkoriščajo lahkovernost ljudi, se je odločil, da jih bo poskušal sam prijeti, jim vzeti mape z lažnimi napisi in jih prijavljati kot po tekočem traku. Ob tem je ugotovil, da pri tem, kar premetenci počnejo, sploh ne gre za kaznivo dejanje, ampak le za prekršek. Znano je, da je v takšno goljufivo zbiranje denarja vpletenih več ljudi. Eden ali dva prosita za denar, tretji ponavadi čaka v bližini v avtomobilu. Zbiralci denarja poskušajo ljudi prepričati, da poznajo kretnje oziroma znakovni jezik za gluhe, a je to le pretveza. Ko smo nanje naleteli tudi sami v družbi osebe, ki ta jezik pozna in jim je s kretnjami pokazala, da takšno zbiranje denarja ni zakonito, so takoj pobrali šila in kopita. Ko je naš gluhi bralec takšne goljufe kje zasledil, jih je tudi fotografiral. Z njegovih fotografij je bilo jasno razvidno, da se goljufi vozijo v vozilih višjega cenovnega razreda in da so tujci. In da to počnejo usklajeno ter zelo organizirano.

Namesto storilcev skoraj kaznovan resnično gluh človek

Storilci policije in kazni skoraj ne jemljejo resno. Kazen za takšen prekršek je 104 evre. Ker je to po slovenski zakonodaji le prekršek, mora policija na kraju kršitev zaznati, v nasprotnem primeru potrebuje za kaznovanje storilcev tudi oškodovanca oziroma pričo. Brez tega ukrepi padejo v vodo. Bralec nam je že pred leti dejal, da je neverjetno, da se država ne zgane in takšno početje spremeni iz prekrška v kaznivo dejanje ter uredi strožje kazni. »Jasno je, da gre za organizirani kriminal,« je poudaril. Ko je v Italiji naletel na podobne primere, je goljufe tamkajšnja policija odpeljala v pridržanje, pri nas gre le za prekršek. Se je pa bralec srečeval s težavo, in sicer ko je predvsem, ko je na takšne goljufe naletel v trgovskih središčih. Varnostnim službam je težko razložil, da je sam gluh in da prijavlja goljufe, ki se izdajajo za gluhe ... Zato ima na mobilnem telefonu posebno fotografijo z napisom, ki ga pokaže varnostnikom. Še več. Našemu bralcu je takrat celo grozila kazen, ker je fotografiral storilce.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov