Nafta Lendava

Ena od osrednjih pomurskih gasilskih enot je na kolenih

Damjana Nemeš, Andrej Bedek
23. 6. 2023, 20.50
Deli članek:

Industrijska cona Trimlini, v kateri poklicna industrijska gasilska enota Nafta Lendava skrbi za požarno varnost, velja za eno od najbolj tveganih točk v Prekmurju.

Občina Lendava
Vodstvu skupine Nafta Lendava za težave gasilcev očitno ni mar.

Razmere v poklicni industrijski gasilski enoti (PIGE) Nafta Lendava so že vrsto let slabe. Med najbolj perečimi problemi sta pomanjkanje kadra ter zastarelost in neustreznost opreme, ob tem da enota zagotavlja 24-urno požarno varnost za pogodbene partnerje skupine Nafta Lendava, za družbo Eko-Nafta, ki v Lendavi upravlja skladišče naftnih derivatov Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (po navedbah na spletu ima skladišče kapaciteto 26 milijonov litrov), zaradi statusa gasilske enote širšega pomena (ob operativnih enotah prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota) pa posreduje še ob nesrečah na pomurski avtocesti, težjih nesrečah na preostalih cestah, delovnih nezgodah in ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

Tako so nedavno posredovali ob nezgodi v naselju Renkovci v Občini Turnišče, kjer je moški ostal ujet z zataknjeno nogo na traktorju. Gasilci PIGE Lendava so ga s tehničnim posegom rešili in ga prepustili v oskrbo reševalcem. Opravljajo tudi druge storitve, povezane z varstvom pred požari, na primer preglede objektov in požarnih naprav, vzdrževanje in servisiranje zaščitne opreme, naprav in drugih sredstev za varstvo pred požarom, izvajanje požarne straže pri požarno nevarnih delih in drugo.

Skrajno neodgovorno in nespoštljivo

Vodstvu skupine Nafta Lendava pa za težave gasilcev očitno ni mar, saj se, kot smo že poročali, niso udeležili niti nedavnega sestanka z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in županom Občine Lendava Janezom Magyarjem, ko sta si ogledala razmere na terenu. Kot je poudaril župan, je lendavska občina kot institucija, ki zagotavlja požarno varnost na območju lokalne skupnosti, vedno pripravljena pomagati pri reševanju težav v skupini Nafta Lendava. »Treba pa se je zavedati, da je to kapitalska družba, v katero ne lokalna skupnost, ne minister in ne država ne moremo posegati. Lahko posegamo le posredno po upravljanju, vendar je to, da vodstvo družbe na sestanek kljub povabilu ne pride, skrajno neodgovorno in nespoštljivo do ministra. Takšne stvari se lahko rešijo samo z dogovorom, ta pa mora vedno potekati med obema stranema,« je bil oster župan. Dodal je, da ima občina neposredno zagotovljen ciklus investicijskih vlaganj v gasilsko opremo in objekte, prav tako bi z mediacijo in rešitvami, ki so na mizi, težave lahko rešili, vendar brez vodstva družbe ne bo šlo. 

Vestnik.si
Župan občine Lendava Janez Magyar.

»Situacija je zelo slaba, enota je v takšnem stanju, da se lahko danes ali jutri ukine, če ne bo kadra, kar pa bi bilo katastrofalno za našo okolico,« je po sestanku z ministrom in županom dejal Aleš Ferletič, vodja gasilske izmene v enoti in predsednik sindikata poklicnega gasilstva Nafte Lendava. Tudi obrambni minister Šarec je glavno vlogo za to med zadnjim obiskom pripisal vodstvu družbe, ki k reševanju problematike ne pristopa resno. 

Iz skupine Nafta Lendava medtem do oddaje našega članka v tisk odgovorov na več vprašanj niso poslali. Med drugim nas je zanimalo, kakšne načrte imajo, da posodobijo opremo PIGE, in kateri bodo njihovi prvi koraki, da vzpostavijo boljšo operativnost gasilske enote v družbi. 

Nevarnost je stalna in velika 

Župan Magyar obenem opozarja, da je ena od najbolj tveganih točk v Prekmurju industrijska cona Trimlini, kjer imajo svoje obrate Lek, Ilirija in druga podjetja, za požarno varnost na tem območju pa kot rečeno skrbijo pripadniki PIGE Nafta Lendava. Kot kaže ocena požarne ogroženosti, v lendavski občini prav zaradi cone, kjer je prisotnih veliko nevarnih snovi, velja »zelo velika požarna ogroženost«.

»Velike količine raznovrstnih nevarnih snovi, ki so prisotne na območju cone, pomenijo stalen vir ogrožanja ljudi in okolja. Nevarnost je stalna in velika, posledice pa so težko predvidljive in lahko zelo velike. Neposredno bi bila ogrožena tudi zemljišča in rastlinstvo na mestu nesreče. Stopnja ogroženosti je v vseh naštetih primerih velika, največkrat z dolgoročnimi in nepopravljivimi posledicami,« je med drugim navedeno v oceni, objavljeni na spletni strani Občine Lendava.

Avtorji ocene obenem še posebej poudarjajo, da metodologija izdelave ocene ne predvideva presoje tveganj pri vrtinah, podzemnih nahajališčih plina, ki jih prav tako najdemo na območju Občine Lendave – gre za naravna nahajališča plina v Petišovcih, Dolini in Čentibi. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov