Črna kronika

Divji obračun v Podplatu

Gabrijel Toplak
24. 2. 2015, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavnika neprofitne in nevladne humanitarne organizacije, ki sta pred dnevi na podlagi prijave in z nalogom opravila ogled psa Rudolfa Furmana, ki zaradi spora z bratom in mamo skupaj s psom živi v majhni sobici, sta morala zaradi lastne varnosti pobegniti.

Arhiv Živalske policije

Nenapovedano sta me obiskala dva moška in dejala, da sta od nekakšne zaščite za živali. Pokazala sta mi le izkaznico in rekla, da sta prišla zaradi psa, pozneje pa sta naju s kolegom pošpricala s solzivcem. Ne vem, kam naj se obrnem. Nimam niti zdravstvenega zavarovanja,« opisuje Rudolf Furman iz Podplata in dodaja, da živi v večstanovanjski hiši, kjer je zaradi spora z bratom in mamo skupaj s psom pristal samo v eni sobi. »Marsikdo me ima na piki, čeprav ne vem, zakaj. Nikomur nisem nič storil. Želel bi le, da me pustijo pri miru. Zdaj si ne upam ven, ker se bojim, da bi mi kdo kaj storil,« poudarja Furman in hkrati priznava, da ga pes sicer uboga, a res še ni čipiran (označen, op. p.), saj je star le pet mesecev. Ima pa to pravico, dodaja, da se sam odloči, ali bo psa čipiral ali ne.

»Obiskala sta me dva moška in rekla, da sta od nekakšne zaščite za živali.« Rudolf Furman

Furmana sta obiskala predstavnika Živalske policije, ki deluje pod okriljem Združenja varnih hiš Nova Slovenije. Neuradno zaradi prijave, da pes ni cepljen in da nima primernega zavetja. Vodja Živalske policije Aldo Goran Ninovski pravi, da sta živalska policista na lokacijo ogleda prišla 17. februarja okoli 18. ure, in sicer s službenim vozilom (z oznakami združenja in o. e. Živalske policije) ter nalogom za ogled. »Vozilo sta parkirala v bližini, na dostavni cesti, ko ju je skozi pritlično okno svojega stanovanja opazil lastnik in se napotil k vozilu. Skupaj so odšli nazaj k hiši, da sta mu lahko pri svetlobi pokazala identifikacijske izkaznice in nalog za ogled živali,« pojasnjuje Ninovski in dodaja, da je lastnik kazal očitne znake opitosti, vendar je bil komunikativen ter dovzeten za pogovor. »Kljub temu se je razburjal, rekoč, da že ve, kdo ga je prijavil, a sta mu živalska policista pojasnila, da je po zakonu o varovanju osebnih podatkov ta podatek anonimen. Umiril se je in ju napotil k psu, a se je nato na ugotovitve, da pes ni ustrezno zakonsko registriran, čipiran in cepljen ter da nima ustreznega zavetja (ute), in na predlagane ukrepe, naj ustrezno poskrbi za psa, ves čas odzival zelo burno, z gestikulacijami in verbalnim žaljenjem. Pozneje je pristopil njegov prijatelj, ki je bil še bolj opit pa tudi bolj agresiven in napadalno razpoložen. Grobo je odrinil lastnika živali, rekoč, naj bo tiho, saj da bo on govoril s policistoma. Groziti jima je začel z ubojem, med prerivanjem sta ga opozarjala, da se lahko pogovarjajo brez fizičnega kontakta,« pojasni Ninovski. Živalska policista sta ocenila, da glede na razmere ni smiselno nadaljevati postopka in bo bolje, če odideta. Ko sta bila že v službenem vozilu, naj bi pritekel prijatelj lastnika in z roko začel segati po ključu, da bi ugasnil motor vozila. Po besedah Ninovskega je policistoma ves čas grozil in voznika poskusil izvleči iz avtomobila. »Glede na oceno nevarnosti in ogroženosti, saj je pritekel še lastnik živali, se je živalski policist sovoznik po večkratnih opozorilih, da bo uporabil prisilna sredstva, odločil, da zgolj za obrambo kolega policista uporabi solzivec. Curek je usmeril v napadalca, ki sta stopila nekaj korakov nazaj, živalska policista pa sta lahko odpeljala proti Šmarju pri Jelšah, kjer sta obiskala policijo in prijavila dogodek,« zaključi Ninovski. To je potrdila Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Celje. »Policisti PP Rogaška Slatina so na terenu ugotovili, da sta na omenjenem naslovu bila dva moška, ki sta se predstavila kot predstavnika Živalske policije.Prišlo je do kršitve javnega reda in miru, po zbranih obvestilih pa bodo policisti izdali ukrep v okviru prekrškovnega postopka,« je zapisala. Sicer pa Furmana poznajo tudi na Centru za socialno delo Šmarje pri Jelšah. Direktorica Lidija Herman je dejala, da ga občasno res obravnavajo, a zaradi varovanja osebnih podatkov ne more posredovati nobenih informacij.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste