Strokovna komisija je podelila deset zlatih, 17 srebrnih in deset bronastih priznanj, pripravili so tudi razstavo prejetih vzorcev. Predsednica društva Marjana Kužnik pravi, da je namen tovrstnega ocenjevanja, da se članice preizkusijo v peki kruha in pokažejo, kaj znajo in kaj zmorejo, ob tem je ne nazadnje pomembno tudi druženje. Letos je strokovna komisija sicer največ napak ugotovila v moki in kvasu, pomembne pa so tudi domače sestavine, saj so člani strokovne komisije po vonju prepoznali, ali je bil kruh narejen z domačim mlekom, še pravi Kužnikova.
Med prejemnicami zlatega priznanja je bila tudi Ivana Porle iz Šahovca pri Dobrniču, ki kruh peče že 40 let. »Skrivnost dobrega kruha je ženska roka, in če ga delaš z ljubeznijo, potem ti tudi uspe,« je izdala in dodala, da kruh peče v krušni peči. Za veliko, kar sedemčlansko družino običajno speče belega, ob tem ne pozabi na sina z družino, ki je vedno deležen hlebca njenega kruha.
Za praznično masleno zvezdo si je zlato priznanje prislužila tudi komaj 16-letna Katja Zabukovec iz Pristavice pri Velikem Gabru, dijakinja gostinske šole, ki tudi sicer rada kuha in peče, za peko kuha pa jo je navdušila mama. Katja pravi, da je bilo zlato priznanje veliko presenečenje.
Kot še poudarja Kužnikova, so v društvu veseli, da imajo tudi mladi pogum pristopiti k tovrstnim ocenjevanjem in da na ta način ohranjajo domačo tradicijo. »Ko zadiši po kruhu, je vedno čar,« dodaja predsednica društva, ki je lani praznovalo 40. obletnico in združuje 360 članic iz občin Trebnje, Mirna in Mokronog - Trebelno.