Črna kronika

Morilec Miha na sodišču zaradi goljufije

tr
28. 1. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče je do včeraj opravilo več narokov za trgovce z drogo in domnevne goljufe. Od devetnajstih obtoženih se jih je večina že pokesala svojih grehov. Za ta korak pa se ni določil eden izmed domnevnih glavnih akterjev, Miha Michael.

Kar nekaj sivih las je sodnici včeraj povzročil 45-letni Miha Michael, obtožen trgovanja z drogo in goljufije. Prag hrama pravice, kamor so ga policisti pripeljali iz zapora, kjer prestaja dve leti in deset mesecev zapora, je prestopil v bundi in s poveznjeno podkapo na glavi, na rokah pa so mu žvenketale lisice.

Če že pridejo obtoženci tako zakriti, se običajno po odhodu fotografov iz sodne dvorane razkrijejo in normalno komunicirajo s sodiščem. A tega v tem primeru ni bilo.

Michael (pred leti je bil obsojen zaradi umora svojega dekleta) se je odločil, da se bo bolj ali manj skrival še naprej, na vprašanja pa tudi ni odgovarjal. Je pa na začetku predobravnavnega naroka sodnici pomolil pod nos pisno izjavo, kjer je zapisal, da bo molčal v znak protesta, ker so mu bile kršene številne pravice. Med drugim je navajal, da mu ni bil omogočen vpogled v sodni spis, čeprav je za to dvakrat zaprosil. Poleg tega je omenil, da je pri hišni preiskavi prišlo do kršitev. Ko ga je sodnica povprašala, naj pojasni, kaj konkretno misli s kršitvami, denimo ali meni, da mu je bila kršena odredba o hišni preiskavi ali njena izvedba, je naletela na molk. »Ali se bova šla pantomimo?« je zletelo iz nje. Znova je naletela na molčečega Michaela.

Kljub temu je nadaljevala in ga vprašala, ali lahko preveri osebne podatke. Odgovora ni bilo. Ker obdolženi nikakor ni spregovoril, je štela, da krivde ne prizna, in zdaj se bo zoper njega začelo sojenje. Njegov odvetnik Mitja Inkret je predlagal izločitev vrste dokazov iz spisa in na koncu še sodnice. Sodnica je odvetnikovo zahtevo po izločitvi zavrgla, ker je menila, da je neutemeljena, o zahtevi za izločitev dokazov pa bo odločila naknadno.

Michael se je znašel v družbi posameznikov, ki jim tožilstvo očita preprodajo mamil, nekaterim pa še goljufijo. Možje v modrem, med njimi več sto kriminalistov, preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov posebne enote, so lanskega 17. decembra končali tri preiskave, v katerih so pod drobnogled vzeli trgovce z drogo. Tožilstvo je naposled spisalo obtožnico zoper devetnajst obtožencev. V glavni vlogi naj bi nastopala Darko Henigman in Miha Michael, ki naj bi organizirala nakup droge in jo nato prodajala naprej odjemalcem. 

Večina od obtoženih je priznala svoje grehe. V nasprotju z Michaelom se je včeraj za ta korak odločil Hasan Smajlović. Sodišče mu je izreklo dve leti in deset mesecev zapora. Na predhodnih narokih pa so bili že kaznovani ostali obtoženci, med njimi denimo Adnan Zukanović. Sodišče mu je izreklo štiri leta in osem mesecev zapora. V tej zadevi se bodo jutri nadaljevali predobravnavni naroki.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov