Črna kronika

Postopek izročitve Wolfa v skladu s pravnim redom Kanade, kazenski pregon zastara 10. avgusta letos

STA / T.C.
20. 1. 2015, 21.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje uradno s prijetjem podjetnika Walterja Wolfa še ni seznanjeno, so pa na ministrstvu pojasnili, da bo postopek izročitve izveden skladno z notranjim pravnim redom Kanade. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da bo kazenski pregon zoper Wolfa absolutno zastaral 10. avgusta letos.

Arhiv Svet24
Walterja Wolfa so kanadski policisti aretirali 20. januarja.

Ministrstvo za pravosodje je na podlagi pobude Okrajnega sodišča v Ljubljani skladno z zakonom o kazenskem postopku septembra 2013 po diplomatski poti posredovalo prošnjo za izročitev podjetnika Walterja Wolfa pristojnim organom Kanade.

Da so avstrijsko-slovensko-kanadskega podjetnika Walterja Wolfa v povezavi z afero Patria na podlagi slovenskega zapornega naloga pred kratkim aretirali v Kanadi, je danes v sporočilu za javnost sporočil Wolfov dunajski odvetnik Markus Singer.

Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado.

Na ministrstvu so v zvezi s postopki o izročitvi med Kanado in Slovenijo skopi. "Po prejemu prošnje za izročitev pristojni organi Kanade vodijo postopek izročitve skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja tudi postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo v navedenem postopku," pojasnjujejo. Ob tem niso pojasnili, ali bi lahko na postopek izročitve vplivalo tudi Wolfovo zdravstveno stanje, na kar je opozoril njegov odvetnik.

Ko bo obdolženi Wolf izročen Sloveniji, pa bo Okrajno sodišče v Ljubljani izvedlo kazenski postopek, so pojasnili v uradu predsednice omenjenega sodišča. Vendar pa so ob tem tudi pojasnili, da bo kazenski pregon že avgusta absolutno zastaral. To pomeni, da bodo vsi postopki v zvezi z Wolfom v tem primeru končani.

Vsi postopki glede izročitve Wolfa so torej v rokah sodišč obeh držav, če bo predaja dogovorjena, pa jo bo operativno izvedla policija. Ko bo dobila nalog sodišča, bo iz mednarodnega sistema izbrisala tudi mednarodno tiralico za Wolfom, je navedel predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Policija

Wolf je bil sicer v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Wolfa je obtožni predlog bremenil pomoči pri kaznivem dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Ljubljansko okrajno sodišče je zato za Wolfa izdalo pripor ter zoper njega aprila 2013 izdalo mednarodno tiralico, iz sodnega postopka pa je bil izločen.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Walter Wolf je sicer tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe. Podobno kot trojica obsojenih v Sloveniji, pa je menil, da gre za politično motiviran proces. Ob njegovem prijetju v Kanadi pa je njegov odvetnik sporočil, da je Wolf prepričan, da je slovenski zaporni nalog politično motiviran in da je afera Patria samo pretveza, je povedal odvetnik. Kot je še dejal Singer, v zvezi z afero Patria Wolf ni nikogar podkupil, temveč je le posredoval med poslovnimi partnerji pri oklepnih vozilih, ne pa pri orožju.

Walter Wolf se je rodil leta 1939 v Gradcu nemškemu očetu in slovenski materi. Del otroštva je preživel v Mariboru. Leta 1960 se je preselil v Kanado, kjer si je z naftnimi posli prislužil veliko premoženje. Svetovno znan je postal v 70. letih minulega stoletja s svojo ekipo v tekmovanju Formule ena.

Mediaspeed

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste