Slovenija

Osnovnošolci na Akademiji znanja Gimnazije Novo mesto

U.K.
20. 1. 2015, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V soboto, 17. januarja 2015, so na Gimnaziji Novo mesto gostili sto učencev iz dolenjskih, belokranjskih in posavskih osnovnih šol, ki so se udeležili zdaj že legendarne Akademije znanja, tretje v letošnjem šolskem letu.

Gimnazija Novo Mesto

Na Gimnaziji Novo mesto so ponovno izpeljali projekt Akademija znanja. Gre za projekt neformalnega izobraževanja, namenjen učencem osmih in devetih razredov osnovnih šol s področja Dolenjske in Bele krajine, ki so nadarjeni in vedoželjni, svoje znanje pa bi radi nadgradili z zanimivimi vsebinami, ki jih je mogoče uporabiti tudi v vsakdanjem življenju. V treh letih je na akademiji sodelovalo več kot tisoč učencev, kar je dokaz, da so otroci željni novih izkušenj in predvsem novega znanja.

Gre za projekt neformalnega izobraževanja, namenjen učencem 8. in 9. razredov osnovnih šol.

»Akademijo znanja izvajamo že tretje leto zapored. Gre za obliko neformalnega izobraževanja v obliki posebnih sobotnih delavnic, ki jih izvajajo profesorji novomeške gimnazije. Delavnice so namenjene vedoželjnim učencem, ki bi radi razširili svoja obzorja, nadgradili svoje znanje in se naučili česa novega. Poudarek je na vsebinah, ki jih je mogoče uporabiti v vsakdanjem življenju,« so sporočili iz Gimnazije Novo mesto. Učenci so si lahko izbrali tri različne delavnice. Spoznavali so kulturo Južne Afrike in se pri tem učili osnov jezika afrikaans, pri fiziki so spoznavali pomen sile in moči v vsakdanjih življenjskih situacijah, v kemijski delavnici so se ukvarjali s polimeri in njihovo ponovno uporabo, pri biologiji so secirali oko in spoznavali vzroke za okvaro vida.

Gimnazija Novo Mesto

V antični delavnici so učence zanimale antične zdravniške veščine, zdravilna zelišča in medicinsko izrazje, pri geografiji pa so spoznavali deželo vzhajajočega sonca in pripravljali tradicionalne japonske jedi. Na delavnici Skriti zaklad so spoznavanje znamenitosti Novega mesta združili s športno vadbo. Na delavnicah tujih jezikov so se učili osnov francoščine, v angleški delavnici pa so se ukvarjali z nenavadnimi besednimi zvezami, ki jih slišimo v priljubljenih filmih in glasbi, ter se pri tem tudi izvrstno zabavali. 

Gimnazija Novo Mesto

Zakaj so se odločili za tako obliko dela z mladimi? »Znanje je naša vrednota, in ker verjamemo, da je ključ do napredka posameznika in celotne družbe prav v znanju, ga želimo prenašati naprej in zanj navduševati mlade ljudi. Živimo v časih, ko je formalna izobrazba dosegljiva vsakomur. Vemo pa, da samo dobra ocena, spričevalo oziroma diploma niso dovolj. Hitremu tehnološkemu napredku lahko sledijo le tisti, ki so se pripravljeni učiti vse življenje in si nova znanja pridobivati tudi v neformalnih oblikah. Na gimnaziji želimo tudi z oblikami, kot je akademija znanja, navdušiti mlade za znanje. Želimo si, da ne bi le sledili napredku znanosti in družbe, ampak da bi nekoč postali tudi njegovi soustvarjalci,« je za konec povedala profesorica Natalija Petakovič. Vsekakor dogodek, ki je vreden večje pozornosti. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste