Črna kronika

45 minut sta ga mrcvarila, nato pa odvrgla v globel

robert.marin@svet24.si
14. 1. 2015, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sojenje Boštjanu Koprivnikarju in Simonu Trančarju, obtoženima umora Stojana Kranjca, po osmih letih dobiva epilog. Senat bi kot pričo rad zaslišal še Dominika Javornika, ki pa so ga v hramu pravice že večkrat zaman pričakovali. Zoper Javornika je sodišče zato odredilo prisilno privedbo v spremstvu modrih angelov.

Svet24

Koprivnikar in Trančar naj bi poleti 2002 zakrivila kar dva grozljiva umora. Za umor takrat komaj polnoletne Nine Dobrić oba prestajata večletne zaporne kazni, sojenje za umor takrat 30-letnega Stojana Kranjca pa se je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem nadaljevalo včeraj. Obtožena sta umora, storjenega na grozovit način, za kar jima grozi do 30 let zapora.

34-letni Boki, kot imenujejo Koprivnikarja, in dve leti mlajši Trančar, v svojem krogu znan kot Čoro, naj bi Kranjca umorila neke noči med 30. junijem in 15. septembrom. V obtožnici beremo, da sta ga v litijskem motorističnem klubu Wild Pilots iz gole objestnosti začela pretepati, ko je nič hudega sluteč sam za mizo pil pivo. Trančar si je po navedbah tožilke Manje Prezelj pri tepežki pomagal z bokserjem, Koprivnikar pa z barskim stolom, sekiro in lovskim nožem. Kranjca sta v lokalu mrcvarila okrog 45 minut, nato pa sta ga naložila v Trančarjev avto in ga odpeljala v neznani smeri proti Zagorju, kjer je Koprivnikar vanj vrgel lovski nož, da se mu je zapičil v srce. Truplo sta naposled odvrgla v globel, v strugo potoka Konjšica, ki se ob povodnji spremeni v deroč hudournik, preiskovalci pa Kranjčevih posmrtnih ostankov do danes niso našli.

Odvetnika obdolženih sta prepričana, da je Kranjc že živ in da pluje po širnih morjih ...

Zagovornika obdolženih, odvetnik Mitja Pavčič in Marko Petek, sta prepričana, da je Kranjc še živ in da pluje po širnih morjih, saj se je nekoč preživljal kot mornar. Tudi zato, ker so svojci v preiskavi izpovedovali, da je bil zaradi priložnostnih del po več mesecev zdoma, ne da bi natančno vedeli, kje je, njegova mati pa je izginotje prijavila šele po petih letih.

Sojenje, ki z vmesnimi prekinitvami in menjavami sodnikov poteka že od leta 2008, se končno bliža koncu. Senat predsedujoče Jasmine Javornik ima namen zaslišati še Dominika Javornika, pričo, ki so jo v hram pravice že večkrat zaman vabili. Sodniki so zato zanj odredili prisilno privedbo, a vprašanje je, koliko bodo modri angeli uspešni pri izsleditvi možakarja, saj nima stalnega prebivališča. Javornik naj bi namreč od sozapornika Daliborja Čosića slišal o dveh umorih na litijskem koncu. Čosiću naj bi se »odprla« oseba, ki jih je zagrešila, Čosić pa naj bi tožilstvu nato posredoval tudi več podatkov o morilcih v zameno za nižjo kazen.

Koprivnikar in Trančar na obravnave prihajata v spremstvu pravosodnih policistov, saj sta 15. septembra 2002 na jasi Pasji britof pri Litiji umorila komaj 18-letno Nino Dobrič, ki sta jo pobrala na avtoštopu. Koprivnikar jo je z eno roko privezal na stol in jo začel pretepati. Nato ji je okoli vratu zavezal trak in jo davil, naposled pa je nesrečno dekle privezal na vlečno kljuko avtomobila. Trančar je počasi vozil, Koprivnikar pa je žrtev medtem brcal. Ko sta se naveličala, sta dekle vrgla v Savo. Glede na njuni različni vlogi jima je senat prisodil tudi različni kazni – Koprivnikar je bil februarja 2010 pravnomočno obsojen na 30 let, Trančar na 15. Sodelovanja pri umoru Dobričeve je bil obtožen tudi takrat 29-letni D. H., ki pa je bil oproščen vseh obtožb. Kot je ugotovila stroka, je zaradi »hudega strahu« pred Koprivnikarjem in Trančarjem tako rekoč okamnel.

Se nadaljuje ...

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov