Novice

Janez Janša: 'Med nami so še vedno morilci.'

Črt Kaker
11. 1. 2014, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

SOJENJE Janez Janša bi se moral v četrtek oglasiti na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču, a ga ni bilo, saj sodišče Janši niti prek osebnega vročilca ni uspelo dostaviti vabila. Je pa imel Janša včeraj novinarsko konferenco ob 20. obletnici ustanovitve Slovenske demokratske zveze (SDZ), kjer je vabilo vendarle dobil.

A ni dobil vabila na sodišče, temveč na kavo! Vabilo mu je vročila ena izmed slovenskih radijskih postaj, ki se je pošalila na račun sodišča, ki niti prek osebnega vročevalca Janši ni uspelo vročiti vabila.

Glavna tema včerajšnje novinarske konference na sedežu največje opozicijske stranke SDS je sicer bila 25. obletnica ustanovitve Slovenske demokratične zveze (SDZ), a Janša se ni uspel izogniti vprašanjem glede njegovega odnosa s slovenskimi pravosodjem in pogledom na delovanje pravne države.

Kot smo že pisali, bi se moral Janez Janša v četrtek zglasiti na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču, a ga ni bilo. Sodišču namreč ni uspelo Janši niti prek osebnega vročilca vročiti vabila na sodišče. Kot so nam pojasnili z ljubljanskega okrožnega sodišča, je sodišče vabilo na prvi predobravnavni narok za obtoženega vročalo na naslov njegovega stalnega prebivališča, razvidnega iz Centralnega registra prebivalcev (CRP), vendar se je pošiljka vrnila z oznako, da je omenjeni na pošti ni dvignil.

Vabilo na ponovni narok je sodišče poskušalo vročiti prek vročevalca, ki je nekajkrat iskal obtoženca na naslovu stalnega prebivališča, vendar neuspešno. Po koncu četrtkovega naroka je obtoženčev zagovornik (Franci Matoz, op. p.) pojasnil, da je obtoženec precej odsoten in v tujini, zato lahko vabilo sodišče pošlje tudi na način, da za vročitev zaprosi njihovo odvetniško pisarno, saj se sam občasno sestane z obtožencem in mu bo vabilo vročil.

Janša pa je le našel čas za včerajšnjo novinarsko konferenco. Na konkretna vprašanja, zakaj se ni odzval oziroma ni dvignil pošte s pozivom na predobravnavni narok, Janša ni želel odgovarjati, saj naj bi bile za to druge priložnosti. Je pa odgovoril na vprašanje, kako si je pred 25 leti, v času slovenskega osamosvajanja, predstavljal pravno državo: »Nismo si predstavljali, da bo mogoče nekoga obsoditi, ker naj bi neznanega dne na neznanem kraju na neznan komunikacijski način prejel neznano obljubo nagrade, hkrati pa ta ista sodišča in tožilstvo ne bodo preganjala nekoga, ki je podpisal ukaz za uboj človeka.« 

Razlog za to pa Janša vidi v tem, da so »na vrhu podsistemov v pravosodju ljudje, ki so v prejšnjem režimu grobo kršili človekove pravice, kako jim je sploh mogoče zaupati.«  Tako je Janša odgovoril na vprašanje, ali je nezaupanje v sodstvo in pravno državo razlog, da se ni odzval vabilu na sodišče. A ob tem je treba dodati, da je Janša v dveh mandatih vodil slovensko vlado, in kot predsednik vlade je imel vse niti v rokah, da bi reformiral sodstvo, če to po njegovem mnenju še vedno deluje, kakor je nekdaj delovalo jugoslovansko.

Hkrati je poudaril, da so med nami še vedno morilci, ki se jih po njegovem mnenju ne preganja, in medije obtožil podpiranja slovenske udbovske mreže, saj o ukazu Udbe, ki naj bi ga po trditvah Romana Leljaka odobril Janez Zemljarič (nekdanji visoki funkcionar slovenske Udbe, op. p.), o umoru hrvaškega emigranta Martinovića poročajo le avstrijski in hrvaški mediji, z izjemo slovenske »manjše zasebne televizije«. Na vprašanje, kdo so ti morilci, pa Janša ni želel odgovoriti.

Umorjeni Martinović je bil med drugo svetovno vojno ustaški oficir. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste