Svet

Na protestih ranjen bivši minister

STA/M.J.
11. 1. 2014, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Med protestniki in policisti v Kijevu je v petek zvečer izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih več ljudi, med njimi nekdanji notranji minister Ukrajine in eden vodilnih opozicijskih politikov Jurij Lucenko. Protestniki so se sicer zbrali v podporo pred tem obsojenim skrajnim nacionalistom.

Reuters

Kot poroča britanski BBC, je nasilje izbruhnilo, potem ko so trije skrajno desni aktivisti pristali v zaporu, ker naj bi pripravljali teroristično zaroto. Leta 2011 naj bi nameravali razstreliti kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina, za kar jim je sodnik v petek izrekel po šest let zapora.

Množica nekaj sto protestnikov se je zbrala pred sodiščem v Kijevu, kjer se je pred tem končalo sojenje. Med drugim so blokirali avtobuse, na katerih so se na prizorišče pripeljali policisti, jih obmetavali z barvo in razbijali po njih.

Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo hudo pretepenih več protestnikov, med njimi Lucenko, ki je na fotografijah z okrvavljeno glavo.

Kot je danes povedala njegova soproga Irina, je politik, ki velja za zaupnika zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko, na intenzivni negi. Utrpel je pretres možganov in druge poškodbe glave, večkrat je izgubil zavest. Kot je še dejala, je Lucenko skušal ustaviti nasilje, ki se je razvijalo, tako da so se policisti nanj spravili povsem neupravičeno.

V bolnišnico naj bi poleg njega v petek prepeljali še kakih deset protestnikov, na intenzivni negi pa je pristal še eden. Na drugi strani je bilo po navedbah notranjega ministrstva poškodovanih 20 policistov.

Urad tožilstva v Kijevu je sporočil, da je sprožil kazenski preiskavi tako o ravnanju protestnikov kot policistov. Protestnike so vzeli pod drobnogled zaradi suma huliganstva, nezakonitega motenja dela sodišča in upiranja policiji, policiste pa zaradi suma zlorabe pooblastil in uporabe prekomerne sile.

Kot sicer pojasnjuje BBC, je skrajna desnica odigrala aktivno vlogo v proevropskem gibanju v Ukrajini. V državi so konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU, izbruhnili največji protesti po oranžni revoluciji leta 2004.

Manjše število protestnikov še vedno vztraja na ulicah. Utaborili so se na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice, od koder jih je policija že večkrat skušala neuspešno odstraniti.

Zadnji večji protivladni protest je sicer potekal konec decembra, potem ko je bila napadena aktivistka in novinarka Tetjana Čornovil. Potem ko je objavila članek o premoženju najvišjih državnih uslužbencev in Janukoviča obtožila korupcije pri financiranju njegove rezidence, so jo neznanci na božični dan brutalno pretepli.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste