Po krivici zapostavljena zvezda sendvičev in piknikov
Gurmanski užitki niso vezani le na visoko kuhinjo in restavracije z Michelinovimi zvezdicami, odvisni so predvsem od kakovosti živil in jedi.

Sredi Ljubljane že štiri generacije živi družina, ki svoj čas namenja ponudbi in pripravi najbolj kakovostnega konjskega mesa in jedi. Za ohranjanje visoke kakovosti so se marsikdaj tudi odrekli večjim zaslužkom in širjenju ponudbe. Mnogi jih že poznate, če še ne, vam predlagamo, da jih obiščete in se prepričate z lastnimi brbončicami. Govorimo o Kuhinji in mesarstvu Krušič, njihova domačija pa se nahaja v Zeleni jami v Ljubljani.
V mesnici in kuhinji Krušič s ponosom govorijo o začetkih družinskega posla, ki ga je vzpostavil ded Matevž Krušič. Če ne bi bilo njega, Slovenci sploh ne bi vedeli, kako dobro in zdravo je konjsko meso in kakšne delikatese je mogoče iz njega napraviti.
Zvezda ponudbe – mesni sir
Morda boste presenečeni nad skrivnostjo, ki vam jo izdajamo danes: eden Krušičevih najbolj priljubljenih izdelkov iz konjskega mesa niso pleskavice za domače hamburgerje, 100-% konjski čevapčiči ali sočni zrezki, pač pa mesni sir.
Krušiči se radi pohvalijo z dejstvom, da je mesni sir v Slovenijo prvi pripeljal že pred 2. svetovno vojno nihče drug kot njihov ded Matevž Krušič; to je zgodba in del družinske tradicije, ki jo hvaležno negujejo družinski člani že četrte generacije.
Zato, če bi radi presenetili goste in izstopali po nečem res posebnem, ali razmišljate, kaj na naslednjem pikniku položiti na razbeljeno rešetko žara, se vsekakor spomnite na mesni sir iz konjskega mesa.
Prepoznajte odličen mesni sir
Izjemno pomembna razlika, ki njihov mesni sir loči od vseh ostalih, je dejstvo, da zanj pri Krušičuuporabljajo izključno domače, zdravo konjsko meso.
Splošni recept za mesni sir narekuje, da so govedina, svinjina in slanino skupaj z začimbami fino zmlete v gladko maso, ki je nato oblikovana v štruco in pečena v pekaču, dokler ne dobi lepe, hrustljave rjave skorje. Pri Krušiču za pripravo mesnega sira uporabljajo zgolj konjsko meso in skrbno izbrane začumbe, vse skupaj pa nato spečejo do popolnosti.
In okus? Težko vam opišemo občutke, če še nikoli niste jedli mesnega sira iz konjskega mesa – preprosto ga morate poskusiti in jih doživeti sami.

Zgodovina mesnega sira
Na Bavarskem, od koder mesni sir izvirno prihaja, in v Avstriji to jed izvirno poimenujejo Leberkäse, kar v dobesednem prevodu pomeni »jetrni sir«, v drugih nemško govorečih deželah pa Fleischkäse, torej »mesni sir«. Specialiteta s sirom kot mlečnim izdelkom nima ničesar skupnega, saj se podobnost pri obliki štruce in rezin konča.
Pravi bavarski mesni sir naj bi sicer prvič spekli konec 18. stoletja in je dandanes v nemško govorečih deželah izjemno priljubljen kot hitri prigrizek v žemlji ali kajzerici, začinjen z gorčico ali kislimi kumaricami.
Že lep čas pa je mesni sir predvsem v času malic zelo priljubljen tudi v Krušičevi kuhinji, nad njim se navdušujejo celo srednješolci. Pustite se presenetiti in navdušiti tudi vi – obiščite Kuhinjo Krušič in ga poskusite.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se