Kako se kaj znajdete v kuhinji?
V kuhinji se dobro počutim. Najraje kuham, kadar imam čas, ker se mi zdi, da takrat moje kulinarične sposobnosti pridejo najbolj do izraza. Po navadi sledim nekemu okvirnemu receptu, pri nekaterih korakih pa si dovolim, da me vodi tudi trenutni navdih. V resnici ob snemanju oddaje Kralj svoje kuhinje spoznavam, da je kuharija ena velika umetnost.
Kuhate z ljubeznijo?
Absolutno! Ljubezen je najpomembnejša sestavina vsake jedi. Na splošno se mi zdi, da če se v življenju stvari lotevaš srčno in iskreno, to vedno prinese najboljše rezultate in notranje zadovoljstvo.
Ste gurmanka?
O, ja, sem velika gurmanka in vesela sem, da si to strast deliva tudi z mojim dragim. Pogosto se zgodi, da neko destinacijo obiščeva samo zato, ker si želiva obiskati določeno restavracijo. Pravijo, da je človek to, kar jé, zato se trudim, da je hrana, ki jo jem, tudi čim bolj sezonska, lokalna in ima kar se da kratko pot od zemlje do mojega krožnika.
Jeste počasi, z užitkom, ali hitro?
Če se le da, si za hranjenje vzamem čas. Se mi zdi, da hrana čisto drugače obleži v želodcu, če jo pojemo počasi in z užitkom. Prav tako lahko takrat zares okusiš vse okuse in strukturo pripravljenih jedi. Seveda pa pride tudi do situacij, ko to ni mogoče, recimo med različnimi snemanji. Takrat po navadi raje pojem nekaj malega, samo zato, da nisem lačna, in počakam na trenutek, ko se mi obveznosti sprostijo.
Katera je vaša najljubša jed?
Uf, težko vprašanje. Težko bi se odločila za eno samo najljubšo jed. Ta izbor malo variira tudi glede na letni čas. Se pa na moj seznam zagotovo uvrščajo parmigiana, tartufi, gobe in morska hrana.
Pijača?
Od brezalkoholnih pijač prisegam na vodo, sicer pa sem velika ljubiteljica dobrih rdečih vin. Najraje imam cuveeje z intenzivnim karakterjem in žametnim pookusom, ki traja.
Kaj si skuhate, kadar imate samo pet minut časa?
Testenine na vse mogoče načine in pa močne solate, ki jim rada dodam tudi tople sestavine, kot so recimo krompir, popečena semena in jajce.
Radi obiskujete dobre restavracije? Kaj naročite tam?
Rada se odpravim na kulinarično razvajanje v dobre restavracije. To je pravo doživetje, ki je veliko več kot samo uživanje v dobri in kakovostni hrani. Gre za lepoto življenja ter preplet kulinarike in umetnosti. Med snemanjem oddaj Kralj svoje kuhinje sem spoznala, da je krožnik pravzaprav kuharjevo platno, s katerim pripoveduje svojo zgodbo.
Vam je pomembno, da je miza lepo pripravljena?
Zdi se mi, da je pogrinjanje mize veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev. S tem pripravimo okolje za hrano in pogovore, poskrbimo pa tudi za vzdušje, ki ostane še dolgo po tem, ko že pozabimo, kaj smo jedli in kdo je kaj rekel.
Katero jed ste zadnjem času pokusili prvič in vas je navdušila?
Pred nekaj tedni sem bila v Marakešu, ki slovi po izvrstni arabski kulinariki in začimbah. Tam sem pokusila tudi hrano iz njihove posebne posode tajine, ki omogoča počasno kuhanje pri visokih temperaturah, ohranja vlago in arome. Tajine se uporablja za pripravo jedi, ki jih imenujemo 'tajine jedi'. Te jedi večinoma združujejo meso, zelenjavo, sadje in začimbe ter ustvarjajo bogastvo okusov in tekstur.
Je kakšna hrana ali živilo, ki ga ne marate?
Ne maram drobovine, sicer pa sem vedno pripravljena pokusiti dobro in kakovostno pripravljeno hrano. Nekoliko bolj zadržana sem tudi pri pekoči oziroma preveč začinjeni hrani. Mislim, da morajo biti začimbe v pravem razmerju oziroma ravnotežju, da nobena ne izstopa preveč, temveč da se lepo zlijejo in dopolnjujejo.
Kdo je kuhal pri vas v vašem otroštvu?
Ko sem bila otrok, sem največkrat jedla hrano moje stare mame Ani, ki je živela z nami. Prav ona me je seznanila z večino okusov in mi znala hrano predstaviti na dober način. Večkrat sem ji tudi pomagala pri kuhanju. Že kot otrok sem bila zelo ješča, ljubezen do hrane pa se je z leti samo še okrepila.
Imate lepe spomine na skupna kosila, večerje, ste se veliko pogovarjali? Kaj ste najpogosteje jedli?
Najbolj se spomnim naših 'vikend' kosil, ki so še zdaj na sporedu vsako nedeljo. Med tednom zaradi natrpanih in različnih urnikov nismo pogosto jedli skupaj, ob koncu tedna pa je bil to poseben običaj, ki nas je povezoval in zbliževal. Moja mami je ena od največjih promotork domače hrane. Za hišo imamo vrt, zelišča, še pred kratkim pa smo imeli tudi svoje piščance. Na mizi so bile tako večinoma sezonske jedi, jaz pa sem se vedno najbolj razveselila maminih domačih polnjenih buč in pečenega domačega krompirja.
Kaj najrajši skuhate svojemu najdražjemu?
Imam srečo, da je moj dragi zelo hvaležen jedec, poleg tega pa imava podoben okus za hrano. Med tednom večinoma skupaj jeva samo večerjo, zato so obroki lažji. Zelo rad ima mojo kremno juho iz buče hokaido s kostanjem in bučnimi semeni. Vedno ga navdušim tudi s cvetačnim pirejem in polpeti iz gob.
Kaj pa on skuha vam?
Po navadi mi pripravi solato na tisoč in en način, je pa tudi pravi mojster smutijev in hladno stisnjenih sokov. Danes zjutraj me je recimo na pultu pričakal sok iz sveže stisnjenega ingverja, pomaranče in kurkume.