Zgodbe

Zakaj lepotice izginjajo v noč?

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
30. 8. 2024, 07.00
Deli članek:

Ni več fino biti mis Amerike. Nekaj mora biti hudo narobe v organizaciji, ki drži roko nad izbori mis sveta, mis ZDA in najstniške mis ZDA. Tole je hiter prelet dogodkov: pred tremi meseci je odstopila mis ZDA 2023. Potem je odstopila najstniška mis ZDA. Obe sta za odstop navajali osebne razloge, ampak sta zraven izdatno namigovali, da je zadaj nekaj več in da bi še pa še radi povedali, kaj, pa ne smeta, ker ju veže pogodba o molčečnosti. Sledilo je še več odstopov ljudi, povezanih z lepotnimi tekmovanji. Sredi vse te lepote nekaj hudo smrdi.

Profimedia
V zakulisju lepotnih izborov je marsikaj narobe ...

Lepotni naslov, od najbolj lokalnih do najbolj globalnih izborov mis, je nekoč pomenil odlično odskočno desko za kariero. Igralsko, pevsko, televizijsko, kakršnokoli. Seveda ni vsem misicam uspelo, veliko več jih je potonilo v pozabo, kot jih je kdajkoli zaslovelo, ampak vseeno, dekleta so od nekdaj hlepela po naslovu najlepše, ker so verjela, da jim bo odprl številna vrata. In verjetno še vedno verjamejo, čeprav so se medtem odprle tudi nove poti, ki lahko vodijo do kariere, na primer vplivništvo. A še vedno je dovolj kandidatk, ki so se voljne potegovati za naslov najlepše na prireditvi, ki jo mnogi, predvsem ozaveščene ženske, vidijo zgolj kot razstavo mesa. Najnovejši škandali, ki kažejo, da je v zakulisju lepotnih izborov marsikaj narobe, so pa novi žeblji v krsto teh lepotnih razprodaj.

Zelo različne vrednote

Za mis Amerike so jo okronali lanskega septembra, a le nekaj mesecev pozneje, na začetku letošnjega maja, je Noelia Voigt, prva venezuelsko-ameriška mis ZDA, podala odstopno izjavo. Da ne more več, je rekla, in kot razlog navajala svoje duševno zdravje. Organizatorji tekmovanja so razumevajoče prikimali, seveda, duševno zdravje je prvo, in šli iskat novo mis. A se je potem pokazalo, da vse ni bilo tako, kot se je zdelo na prvi pogled, Noelia je namreč na Instagramu objavila daljše sporočilo, ki sicer ni bilo nič posebnega – dokler niso pozorni sledilci opazili, da začetnice prvih enajstih stavkov tvorijo sporočilo »I am silenced«, utišali so me.

In to še ni vse.

Le nekaj dni za njo je z mesta direktorice družabnih medijev odstopila njena prijateljica Claudia Michelle, ki je niso utišali, ona namreč nima pogodbe o molčečnosti in je bila zgovornejša. Tole je bil pravi razlog, da je Noelia odstopila, je razložila Claudia: mis je bila žrtev spolnega nadlegovanja, ko je to prijavila, pa vodstvo organizacije ni ukrenilo ničesar. Med božično parado se je mis Amerike peljala sama s starejšim šoferjem, ki ji je začel dajati nespodobne predloge in ji menda rekel, so ti všeč starejši moški z denarjem? »Ni imela kam,« pravi Claudia. »Kaj pa naj, naj mar stopi iz avta in odkoraka kar sredi parade?« In tako je Noelia obsedela v avtu in stiskala zobe, pozneje pa se je pritožila predsednici Laylah Rose, ki je vodenje organizacije prevzela lani, ta ji je pa rekla, da to pač spada zraven in naj potrpi. Tudi opravičila se ni. Noelia ni hotela potrpeti. In je šla.

Dva dni za Noelio je odstopila še najstniška mis Amerike 2023 (tekmovanje za dekleta med 14. in 19. letom) UmaSofia Srivastava, ki je bila tudi zelo očitno utišana, na Instagramu pa je napisala, da njene »osebne vrednote niso več skladne s smerjo, v katero gre organizacija«. Naslov najstniške mis so potem, kot velevajo pravila, ponudili prvi spremljevalki. Ta ga je zavrnila. Naslova do izvolitve letošnje najstniške mis niso uspeli oddati.

Iz solidarnosti je potem odstopila tudi mis Kolorada Arianna Lemus.

Mami Noelie in UmaSofie sta skupaj v zelo gledani dopoldanski televizijski oddaji gnevno grmeli, kako se je njunima hčerkama podrl svet, kako se je »sanjska služba sprevrgla v nočno moro«. Da so njuni dekleti  organizatorji strahovali in grdo delali z njima. Dekleti bi morali spregovoriti, sta rekli mami. Ampak ne smeta.

In tudi to še ni vse.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!