Zgodbe

Mesto, ki noče, da vam je vroče

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si / revija Jana
24. 7. 2024, 04.00
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 10.41
Deli članek:

Tole je lep primer, zakaj je Dunaj že več kot desetletje prvo med svetovnimi mesti, kjer je kakovost življenja najvišja – majhna, a pomembna pozornost, darilce mesta, ki olajša življenje v še posebej pasjem vročinskem valu: hladne cone. V ozadju te kul ideje je topla misel: naj nihče, ki si doma ne more privoščiti klimatske naprave, nihče, ki je iz tega ali onega razloga zunaj na vročini, ne trpi brez pomoči. In tako je mesto ljudem ponudilo hladne cone, hlajene prostore, kjer so na voljo tudi hladna pijača, pogovor in družba. Vsem, ki to potrebujejo.

Šimen Zupančič
Ne samo ohladitev, hladne cone ponujajo tudi druženje.

Zunaj je vročina, ki ubija. Vročinski val sredi asfalta, juhu. In samo korak naprej, za vrati, na katerih piše Klub upokojencev, je oaza hladu, ki se, ko se prvič potopiš vanj, zdi skoraj sibirski. Zleze za ovratnik, požgečka po preznojenem hrbtu in hitro postane zelo prijeten. V prvem prostoru je dolga miza, za katero ljudje živahno klepetajo, pijejo kavico, igrajo domine. V drugem so kavč in fotelji, ki vabijo, da se pogrezneš vanje in začutiš, kako vročina beži od tebe. In potem je še en velik prostor, iz katerega nas sredi pogovora prestavijo v pisarno, ker je čas za seniorsko telovadbo. Tukajle jim pa ni nikoli dolgčas, pomislim.

Hladne cone so klimatizirani prostori – največkrat v knjižnicah, v klubih upokojencev …, kjerkoli imajo klimo, stranišče, prostor za posedanje in pripravljenost, da sprejmejo pregrete dnevne goste. Namenjene so vsem. Pridite in se ohladite, je njihov slogan. Kako Dunajčani izvedo zanje? Iz medijev, brošur, predvsem pa se glas o njih širi od ust do ust. Lani, ko so bile hladne cone pilotski projekt, sta bili dve. Letos jih že dvanajst. Naslednje leto jih bo še več, obljubljajo.

Kakšna dobra ideja, ponuditi hlad v vročih dneh. S tem bi se dalo tudi dobro zaslužiti – ampak ne, tu nihče ne služi, tu ni nobenih vojnih dobičkarjev, mesto časti. Hladne cone so darilo mesta svojim prebivalcem. In celo kakšnemu zablodelemu turistu, če ga zanese tja. Vsak je dobrodošel. Dunaj 'ma vas rad, bi lahko rekli.

Varni na hladnem

»Glavni namen je, da se tu lahko ljudje ohladijo in jim za to ni treba hoditi v nakupovalne centre. Tam je tudi hladno, vendar jih kar naprej spodbujajo, da kaj kupijo,« pravi David Wittmann, vodja oddelka za podnebne zadeve mesta Dunaj. Res je, ob tem se spomnim tudi na domače nakupovalne centre, ki so si vsi enaki po tem, da je v njih zelo malo klopi, po katerih bi lahko človek brezplačno posedal, pa ponavadi so zelo zasedene, kajti vsi drugi sedeži so v lokalih, kjer je seveda treba kaj naročiti. Hlad stane.

Hladne cone niso dunajska iznajdba, so se pa Dunajčani, kot vedno, v zadevo poglobili, jo raziskali in izboljšali: preučili so toplotno karto mesta, da bi videli, kje so najbolj vroča območja, vročinski otoki, povpraševali po cerkvah in mladinskih klubih, ali so pripravljeni sodelovati, pri izbiri lokacij so upoštevali tudi, kako so dostopne z javnim prometom, pripoveduje Angela Djuric iz UIV (agencija za trajnostni in inovativni razvoj urbanih okolij). Pa še na nekaj so bili pozorni, pristavi David Wittmann: »Pomembno je tudi, da tukaj ni nikogar strah. Ni tako, da bi bil tu samo hladen prostor, in ko ženska pride, ni nikogar tam. Pri nas je drugače. Vedno je nekdo tu, da se ljudje počutijo varni. V drugih mestih, na primer v Barceloni, so hladne cone pogosto le prazni prostori. Prazen prostor je problematičen. Tukaj pa ni razloga za zaskrbljenost. To je zelo pomembno.« In zato je v vsaki hladni coni vedno pri roki nekdo, ki prišleca nagovori in prijazno sprejme. In potem, če ljudje želijo, je na voljo tudi za pogovor ali nasvet, kako se ohladiti.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 30, 23. julij, 2024.

Šimen Zupančič
Sede telovaditi v lepo ohlajeni sobi ni preveč naporno.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Šimen Zupančič
Oaza hladu

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast