Zgodbe

Kako preprečiti izginevanje dragocenih slovenskih semen?

Katja Božič
9. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Smo na velikem razpotju. Priča smo preobrazbi, ki bo bistveno vplivala na pridelavo hrane. Bo hrana naše prihodnosti rasla v zemlji – klasično ali trajnostno, v vodi – hidroponika, akvaponika, ali v laboratorijih, encimskih tovarnah in biokomorah, kjer bodo vzgajali hibridno ali umetno meso? Prav tako je na evropski ravni v fazi sprejemanja zakonodaja o novih genomskih tehnikah pridelave rastlin in patentiranju semen, ki v številnih državah povzroča žolčne razprave. Če želimo jesti zdravo hrano, ki bo krepila in podpirala naše zdravje, mora biti vzgojena na naših tleh in iz naših semen. Zato so slovenska semena, ki so prilagojena lokalnemu okolju, tako zelo pomembna za našo prehransko varnost in vrtičkarstvo.

Šimen Zupančič
Tradicionalne sorte lahko v nekaj letih izginejo.

»Treba je storiti vse, da se ohrani kar največ lokalnih sort, saj so semena dediščina naših prednikov, bogastvo dežele in ljudi, ki ji pripadajo,« pravijo združeni v nevladnih organizacijah – gibanje Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen, združenje Ekoci s partnerji in samooskrbni.net., je bilo slišati na Dnevu semen slovenskih sort na Ptujskem infrastrukturnem centru Kmetijskega inštituta Slovenije, ki se ga je udeležilo veliko ljudi iz nevladnih organizacij, strokovnjakov, predstavnikov institucij, skratka tistih, ki jim je mar za slovenska semena in prehransko varnost.

Šimen Zupančič
Naši predniki so semena skrbno čuvali in jih podarjali kot zaklad.

Udeležence so sprejeli strokovnjaki Kmetijskega inštituta Ljubljana in spregovorili o pomenu ohranjanja rastlinskih genskih virov za prehrano in kmetijstvo, kako poteka preizkušanje in žlahtnjenje kmetijskih rastlin, kakšno je stanje v genski banki, še posebej pa je bila zanimiva tema o pridelavi semen za domačo uporabo in trženje. Na trgu si namreč želimo več slovenskih semen. Trenutno jih je vključno z vrtninami in poljščinami mogoče kupiti le nekaj več kot sto. »Očitno nam manjka organizacija, ki bi sorte, ki že obstajajo, vzgajala kot slovenski semenski material za trg. To trenutno v Sloveniji počnejo le Amarant, Semenjalnica in nekaj manjših žlahtniteljev,« so v Združenju Ekoci zapisali v sporočilu za javnost. » Kmetijski inštitut pojasnjuje, da ima vire in finance, nima pa na voljo dovolj kmetijskih površin, da bi lahko pospešili dejavnost. Udeleženci so zato ponudili sodelovanje in pomoč pri ohranjanju slovenskih genskih virov z vzdrževanjem semen na kmetijah pod strokovnim vodstvom KIS. Tako bi namreč lahko ohranili več genskih virov za prihodnje rodove. Na KIS so obljubili, da bodo preučili, kako bi lahko to izvedli, zato se udeleženci že veselijo sodelovanja.

Naši predniki so semena skrbno čuvali, ohranjali in jih podarjali kot zaklad. Ali jih bo znal za svoje naslednike ohraniti tudi naš rod?

Šimen Zupančič
Irena Rotar, združenje Ekoci

 Bodite pozorni na to, kje je seme pridelano!

Irena Rotar, združenje Ekoci in gibanje Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen: »Najbolj skrb zbujajoče je, da slovenska semena ne pridejo na prodajne police. Tudi ozaveščeni ljudje jih ne morejo kupiti, ker jih niti kmetijske zadruge nočejo imeti v svoji ponudbi, saj dobijo večje provizije od tujih firm. In če ni ponudbe, ni povpraševanja in potem se nič več ne splača. Je pa zanimivo, da se pri nas splača žlahtniti in prodajati tujim semenarskim podjetjem. En tak primer je krompir Kresnik, ki sploh ni pridelan v Sloveniji. To je kifeljčar, ki ga kupuje veliko Slovencev. Pridelan je na Nizozemskem, trži pa ga tuja firma – namesto da bi ga Slovenci, ker je bil požlahtnjen na Kmetijskem inštitutu. Slovenska semena trenutno lahko dobite pri Amarantu, v Semenjalnici, na Kmetijskem inštitutu na Ptuju in v Komendi, nekaj pa pri zasebnih žlahtniteljih, ki imajo le posamezne sorte. Žal se odvisnosti od vedno novega kupovanja semen, povezanega s fitofarmacevtskimi sredstvi, kmetijsko mehanizacijo in robotizacijo ter posledično višjimi stroški za kmete, ki konkurirajo s pridelki nizkih cen na svetovnem trgu, večina kmetov sploh še ne zaveda. Treba je biti pozoren na to, kje je bilo seme pridelano. Zainteresirani se lahko vključijo v biodinamična društva, kjer dobijo avtohtona semena, v društvo samooskrbni.net, v gibanje Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen ali združenje Ekoci, kjer nevladniki delamo na področjih, kjer bi morala država.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča