Zgodbe

Obupano iščemo boljšega turista

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
19. 6. 2024, 05.00
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 08.26
Deli članek:

Za letos Svetovni svet za potovanja in turizem napoveduje rekordno turistično leto. Kar je hkrati veliko prekletstvo in majhen blagoslov za dežele in kraje, ki živijo od turizma, ali ki jim tuji obiskovalci pomenijo pomemben del prihodkov. Po eni strani turisti prinašajo denar, po drugi uničujejo naravo in grenijo življenje domačinom. In zato mesta širom po svetu uvajajo najrazličnejše ukrepe, ki naj bi odgnali turiste, ki jih nočejo – tiste, ki razgrajajo, svinjajo in porabijo malo denarja –, in ohranili tiste, ki jih hočejo, torej mirne, trezne in spoštljive, ki veliko zapravijo in za seboj poberejo smeti. Med kraji, kjer je dobrega, se pravi turistov, preveč, je tudi vse več slovenskih. Pod drobnogled smo vzeli izbran pušeljc.

Shutterstock
Ko je turistov preveč

Sem oni dan s presenečenim očesom ujela oglas, ki je prepričano trdil, da »turizem dela Ljubljano«. Protestiram! Še več, ostro protestiram! Ljubljano delajo ljudje, ki tukaj živijo in delajo, turisti pa pridejo za dihec ali dva to pogledat, naredijo gnečo na mestnih ulicah, z malo sreče pustijo nekaj denarja in gredo. Kako si upate trditi, da neki tujec v par uricah, ki jih preživi tukaj, »dela« moje mesto? Lahko bi kvečjemu rekli, da Ljubljana dela turizem – s svojimi prireditvami, prijaznostjo domačinov, lokali, pejsaži. In če ste morda hoteli reči, da Ljubljano dela, kakšen grozen izraz, denar od turističnih taks – kaj pa potem mesto naredi z vsem denarjem od države, od davka na zemljišče, od izplena lokalnih redarjev? Tisti ne dela Ljubljane? Ima boljše delo? Na Molovi spletni strani piše, da »turizem Ljubljano bogati in jo dela še bolj zanimivo, zeleno, dostopno, urejeno, prepoznavno, živahno, kreativno, aktivno, povezano in inovativno«. Bežite no?

Nepristojni

Po drugi strani je pa časopis Dnevnik prav te dni poročal, da veliko Ljubljančanov od preobilice turizma boli glava. Da jih motijo velike skupine razgledovalcev, ki kolovratijo malo po pločniku, malo po kolesarski stezi, da jih motijo njihovi gromoglasni vodniki ter neprestano, vseprisotno fotografiranje tisočih telefonov. Že leta nazaj pa segajo pritožbe, da je stara Ljubljana postala zgolj kulisa za turiste, da imajo lokali v središču turistične cene (v prevodu: navite do neba), in če vendarle sedeš za mizo kje ob Ljubljanici, te osebje nagovori v angleščini. Airbnb je dvignil cene najemnin, da so stanovanja domačinom praktično nedostopna. Kaj bo na tem področju naredil napovedani zakon, je še negotovo. Iz središča mesta so se zaradi previsokih najemnin umaknili obrtniki in majhne samopostrežnice.

Shutterstock
Turizem

Nekatere od teh stvari so lahko rešljive, lahko bi na primer ekonomskim migrantom iz predmestij omogočili vrnitev v center s subvencioniranjem najemnin, lahko bi po vzoru tujih mest zapovedali, da smejo tujce po Ljubljani voditi samo lokalni vodniki. Ampak pristojni pravijo, da za ukrepe »nimajo pristojnosti«. In bodo tako turisti še naprej »delali Ljubljano«. Dokler jo bo vodil večni župan, se Ljubljana prekomernemu turizmu (overtourism se temu reče v angleščini) očitno ne bo uprla.

Komu koristi?

V resnici ne gre za to, da bi bili proti turizmu. Tudi ne gre za debato o »dobrih« in »slabih« turistih – bistveno vprašanje je, komu turizem koristi. Ali imajo vsi prebivalci kaj od njega (v Ljubljani, se zdi, se na to vprašanje odgovarja z odločnim ne!), ali pa se dobički prelivajo le v nekaj izbranih žepov – hotelirjem, lastnikom najemnih stanovanj, gostincem, vsi drugi pa dobijo le gnečo in hrup. Ali kot smo se že pred šestimi leti spraševali v Janinem članku o blejskem turizmu, Komu cveti?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast