Ljudje

Z vojaško disciplino premagala debelost

Andreja Comino
18. 6. 2024, 07.00
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 23.12
Deli članek:

Intermedijska umetnica, filmska režiserka, videastka in pedagoginja Valerie Wolf Gang ima komaj 33 let, pa ima za sabo že neverjetno življenjsko zgodbo. Za svoje delo je dobila kopico domačih in tujih nagrad, za nameček ji je uspelo shujšati za več kot 60 kilogramov, preteči nekaj maratonov, zdaj pa umetno inteligenco uporablja za to, da si kot zaposlena v vojski prizadeva za mir. Trenutno je na posebnem usposabljanju v ameriški divjini. »Ni potrebe po tehnofobiji: izobražujmo se o tehnologiji, da nas ne bo strah in se bomo lažje spoprijeli z našo neizogibno prihodnostjo z njo,« odločno pravi Valerie.

Miha Godec
Valerie Wolf Gang

Prijetna, prijazna, zgovorna, radovedna je morala najprej preseči svoje omejitve. Iz divjine v Severni Karolini v Združenih državah Amerike, kjer je trenutno na špartanskem usposabljanju v sodelovanju s specialnimi silami ameriške vojske, z veseljem spregovori o sebi in svojem življenju. »Odraščala sem v Mengšu in konce tedna preživljala v naravi ali na kmetiji pri starih starših. Radovednost me je pogosto pripeljala v nenavadne položaje, ki so se razvile v zanimive pustolovščine – vse to me je opremilo z veščinami za življenje. Zadnja leta pogosto sodelujem v različnih mednarodnih projektih in jih vodim. Pogosto sem na poti po različnih državah in kontinentih. Staršem sem hvaležna, da so me naučili odgovornosti in preživetja v naravi, tako se lahko znajdem v vsakem položaju in se pripravim na vsak projekt, se znajdem v vsakem okolju in ne glede na razmere vedno najdem rešitev za še tako zapleteno težavo. To bi svetovala vsem mladim – čim prej zapustite gnezdo, odidite v svet, skočite v vodo in zaplavajte. Pot v neznano se zdi strašna, a opremila vas bo z neprecenljivimi izkušnjami, ki vas jih ne more naučiti nobena šola,« pravi Valerie, med drugim ponosna tudi na dobljeni boj s kilogrami.

Osebni arhiv
Valerie v »starih časih«, ko je imela več kot sto kilogramov

Hitro je presegla stotico

»Zdravnik je že pri mojih treh letih v karton zapisal, da sem prekomerno hranjena. Kilogrami so se nabirali in konec osnovne šole sem se bližala stotim in jih tudi presegla. V družini nas je kar nekaj pretežkih. Na srečanjih se je pripravljala zelo kalorična hrana, vsi so spodbujali drug drugega in nas otroke, naj si je privoščimo čim več. Čeprav smo živeli na kmetih, so težka fizična dela v celoti opravljali stroji, povsod smo se odpeljali z avtom, domači so se posmehovali ljudem, ki aktivno preživljajo prosti čas,« pove Valerie, ki je že v osnovni šoli opazila, da bo treba nekaj spremeniti, saj ni mogla fizično dohajati vrstnikov. Po srednji šoli je začela čutiti posledice prevelike teže – povišan pritisk, visok srčni utrip, že pri najmanjši dejavnosti se je zadihala. Z vsakim letom je bilo huje. Plašiti so jo začele tudi zgodbe znancev, ki so že pri tridesetih letih doživeli srčni infarkt.

Osebni arhiv
Del usposabljanja je tudi preživetje v ameriški divjini, med kačami in pajki.

Usoden pogled skozi okno

Med službenim potovanjem na Dunaj je skozi okno vlaka opazovala ljudi, kako zadovoljno tečejo v parkih, in si zaželela, da bi nekega dne lahko tudi ona uživala v gibanju in vsaj enkrat v življenju čutila zdravo vitko telo. »Mislim, da sem se ravno takrat odločila za spremembo. Ta se je zdela lahka, najtežje pa je bilo storiti prvi korak, saj nisem vedela, kje začeti. Preizkusila sem nekaj diet in poskusila jesti manj, a se je moje telo hitro uprlo. Bila sem sestradana in brez energije. Začela sem iskati na spletu, poslušati podkaste in preverjati, kaj je res znanstveno potrjeno in kaj so samo prehranski miti. Potrebovala sem nekaj mesecev, da sem se naučila primernega prehranjevanja. Začela sem počasi teči, zelo mi je pomagal program 'S kavča do 5 kilometrov v 8 tednih' (From Couch to 5k in 8 weeks), ki je brezplačno na spletu. Gre za preprosto preglednico priporočil, koliko metrov in kilometrov se hodi ali teče kateri dan v tednu, da se telo primerno pripravi in razvije kondicijo za tek. S svojimi 130 kilogrami nisem mogla začeti teči v predvidenih osmih tednih, potrebovala sem več mesecev.« Poslušala je svoje telo in prišla do glavnega spoznanja, da je bila najpomembnejša redna rutina, da je na koncu zmagala nad debelostjo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste