Zgodbe

Čudežni zdravilni sadež dinastije Tang

Katja Božič
11. 4. 2024, 04.00
Deli članek:

Ko je Yasmin Hong, podjetnica iz Gradca, ki v resnici izvira z Šanghaja, od azijskih turistov prvič slišala za na poseben način fermentirano japonsko slivo, ki ji na vzhodu pravijo tudi umeboši, in za njene neverjetne učinke, je zastrigla z ušesi.

Šimen Zupančič
Yasmin Hong je čudežno slivo pripeljala v Evropo.

»Če jo boš jedla, boš svoje telo očistila toksinov, saj bo izločilo, česar ne potrebuje,« so ji dejali. Pokusila jo je, se nad njo navdušila in jo zdaj uživa že deset let. Začela je raziskovati, preskušati različne izdelke ter jih deliti prijateljem, strankam in znancem. Ker so ji vsi poročali, kako so  z njimi rešili marsikakšen problem, najbolj pa tistega s prebavo, si je želela izdelek pripeljati iz Azije v zahodni svet.

Takrat je imela še butik v Gradcu in tam jo je poiskal tudi njen sedanji partner Georg Poguntke. O čudežnem zdravilnem sadežu dinastije Tang je izvedel iz Yasmininih prispevkov na družbenem omrežju, in ker ga je od nekdaj zanimala fermentacija, ga je želel preskusiti. »Sprva sem ga užival en teden in njegova moč me je navdušila. V meni je sprožil močne čistilne procese. Dotlej sem recimo vsak dan popil kakšno pivo, po tistem pa niti kaplje več. Novi mikroorganizmi so očitno obogatili moj mikrobiom,« razmišlja. »Z Yasmin sva se večkrat sestala, se o izdelku pogovarjala, bila nad njim navdušena. Želela sva, da bi se tudi drugi ljudje tako dobro počutili, kot sva se midva. Zato ga je Yasmin želela ponuditi trgu.«

Skrivni recept

Povezala se je s sorodniki in znanci v Aziji ter našla družino, ki slive še vedno fermentira po skrivnem receptu dinastije Tang. Ta se po moškem potomcu prenaša iz generacije v generacijo. »V času dinastije Tang je bil sadež zelo priljubljen, skozi čas pa so mnogi na ta recept pozabili. Z Yasmin sva našla eno redkih družin, ki še dela tradicionalno fermentacijo po starem receptu.« »Podelite to čudežno slivo, naj pomaga ljudem in naj se sami prepričajo, da učinkuje,« pravi Yasmin. »Skozi stoletja je sadež uporabljala že tradicionalna kitajska medicina za zniževanje sladkorja, alkalizacijo in obogatitev mikrobioma z mikroorganizmi,« je razložil Georg. »Sadež je pogonski ključ za aktivacijo našega imunskega sistema. Mnogi so nam zaupali, da jim je spremenil življenje. Po njem pa posegajo predvsem tisti, ki iščejo nekaj naravnega za svoje težave.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov