Zgodbe

Vzgajajo starši, šola lahko le malo popravi

Sonja Grizila
25. 8. 2023, 09.00
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 10.44
Deli članek:

Bliža se šola, kar ne prinaša le radosti, temveč tudi skrbi, kako nam bo šlo – otrokom, pa tudi staršem, učiteljem in vzgojiteljem. Se bomo odrasli znali sporazumeti, kaj je za otroke najbolje? Jim bomo uspeli dopovedati, da jim postavljamo meje in vztrajamo pri njih zato, ker jim želimo dobro in jih imamo radi? Sploh razumemo, kaj je dolžnost staršev in kaj vseh, ki sodelujejo v učno-vzgojnem procesu?

revija Jana
Vzgoja

 V mislih nimam samo staršev, ampak vse, ki pomenijo otroku splet odnosov doma – stare starše, brate, sestre, varuške, prijatelje in sosede, ki so lahko dober ali slab zgled. Iz domačega okolja prinese otrok v šolo vse, kar se je naučil in kar je izkusil, popotnica je lahko spodbudna ali pa tudi ne. Za otroke, ki so neubogljivi in »žleht«, mnogi starši upajo, da jih bodo že v šoli naučili kozjih molitvic, torej reda in discipline. Učitelji in vzgojitelji pač to znajo in za to so navsezadnje plačani, a ne? 

Trikotnik

Ne ljubezenski, temveč na enem vogalu  otrok, na drugem starši in na tretjem učitelji. Druga dva vogala bi morala sodelovati v prid prvemu, kar se zmeraj ne posreči. Starši se upravičeno jezijo na nepotrpežljivega učitelja, ki ne zna razlagati snovi, in učitelj prav tako z razlogom obtožuje starše, ki otroka ne naučijo osnovnega reda in ga niti ne vprašajo, ali je napravil naloge. Včasih pridejo nesporazumi tako daleč, da se morajo vmešati ravnatelji, inšpektorji in celo odvetniki.

           Žal odrasli mnogokrat ne razumemo niti najpreprostejših domačih nalog, ki jih imamo. Recimo – učitelj lahko učencem stokrat zabiča, da je treba starejše spoštovati, jim pomagati in vsekakor odstopiti sedež v nabitem avtobusu. Ampak učitelji niso zraven učenca v nabitem avtobusu, starši pa so. Če bodo mirno sedeli in gledali skozi okno, da ne bi »videli« invalida z berglami, ki izgublja ravnotežje, ker se nima kam prijeti in sesti – bo tako ravnal tudi njihov otrok. Če pa bodo otroku rekli, naj vstane in mu ponudi sedež, bo najbrž slišal iskren hvala in opazil iskrice v invalidovih očeh. Morda bo celo ugotovil, da so v avtobusih namenjeni invalidom posebni sedeži, zasedajo pa jih mladi in zdravi. In da to ni prav.

Vsega se naučiš doma

Zgodbe včasih povedo več kot pridige in nasveti, tu je ena, ki jo dobro poznam. Fant, sicer odličen učenec, je bil za glavo večji od vrstnikov, oboje je hudo dražilo tri mulce, ki so komaj rinili iz razreda v razred. V velikana so se kar naprej zaletavali in ga izzivali. Ko mu je bilo dovolj, jih je tu in tam prebutal in potem so imeli probleme vsi štirje. Starši in razrednik so ga proti koncu osnovne šole prepričali, naj jih ignorira, in nekaj časa mu je to res uspevalo. Potem so se še bolj nesramno spravili nanj in fant je doma povedal, da tega ne zdrži več in da jih bo znova naklestil. Mama je poklicala razrednika, on pa fanta. Takšnih reči ne moreš reševati sam, za to sem tu jaz, mu je zabičal. Ko bodo izvedeli, da sem vam povedal, bom za povrh še tožibaba, je odvrnil učenec. Nič ne skrbi, je rekel razrednik. Med poukom je odprl vrata razreda, poklical trojko na hodnik in tako vpil nanje, da je slišala vsa šola. Rekel jim je, da je videl, kako rinejo v sošolca, na posnetku varnostne kamere. Fant je imel potem zares mir.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 34, 22. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste