Zgodbe

Mali vodnik za bodoče dobitnike loterije

Jelka Sežun
31. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Imam dolgoročen projekt: na loteriji nameravam zadeti veliko denarja. Najraje glavni dobitek, vzamem pa tudi kaj manjšega. Ker moja plača je taka, kot je. Nimam po kom dedovati premoženja. Podjetniškega duha ni v meni absolutno nič, moja notranja podjetnica samo nemočno skomiguje. Bank tudi ne bom ropala. Kaj mi torej še ostane drugega kot dobitek na loteriji?

Shutterstock
Pssst, ne povejte nikomur!

Moja mama je vedno govorila, da je igranje loterije »davek za norce«. A to je bilo seveda, preden je začela tudi sama kupovati srečke. Davka za norce potem ni več omenjala, čeprav nihče od nas ni nikoli ničesar zadel. Ampak enkrat se to mora spremeniti, ne? V neizbežnost zadetja glavnega dobitka očitno verjame še veliko ljudi, ki investirajo v srečke in druge igre na srečo. In smo zato pripravili mali vodnik za bodoče dobitnike loterije. Dobro je biti pripravljen.

Prehiteti strelo

Saj poznate tisto, da je bolj verjetno, da vas zadene strela kot pa glavni dobitek na loteriji (strela je tristokrat bolj verjetna, pravijo)? Verjetnosti za manjše dobitke pa menda niso nikoli računali – in ta je seveda bistveno višja. Včasih so Slovenci vihali nosove nad malenkostnimi dobitnimi vsotami, pogosto se jim zadetka niti dvigniti ni ljubilo, ampak po podatkih Loterije Slovenije je takih vse manj. Manjše dobitke – taki so se celo meni že kdaj pripetili – je zelo preprosto dvigniti. Do višine 299 evrov (419 za vezane dobitke) so neobdavčeni in izplačani v gotovini. Za vse, kar presega 300 evrov, pa se plača 15-odstotni davek, njegova srečna prejemnica je občina, v kateri ima dobitnik prijavljeno stalno bivališče. Tudi prevzem dobitka postane bolj uraden, saj je treba ob potrdilu o vplačilu (torej srečki) predložiti še osebni dokument, davčno številko in seveda številko transakcijskega računa, na katerega vam bodo v najpozneje treh delovnih dneh od identifikacije nakazali denar. Na spletu se neobdavčene dobitke nakazuje na igralni račun dobitnika, pri višjih dobitkih pa mora dobitnik povedati, v kateri občini živi. Če pa dobitek preseže 2.000 evrov, se morajo tudi spletni igralci z vsemi potrebnimi papirji osebno potruditi na sedež družbe, torej v Ljubljano. Za dobitke, večje od 2.000 evrov, je vedno treba priti v Ljubljano in se najaviti vsaj en dan prej. Telefonska številka je objavljena na spletni strani Loterije. Tam so tudi vsa druga navodila, če po spletu tragičnih okoliščin založite ta dragoceni članek.

Če na primer zadenete milijon evrov – za lažje računanje – ne boste dejansko dobili milijona na račun, občina vašega stalnega prebivališča bo dobila 15-odstotni davek, torej 150.000 evrov, vi pa preostalih 850.000 evrov, vendar vam tega ni treba prijaviti v napoved za odmero dohodnine, saj na to vsoto ne boste več plačali davka.

Shutterstock
Kaj storiti, če zadenete res visoko vsoto?

Pod srečno zvezdo

Kako na denar, ki jim je padel z neba, reagirajo dobitniki? »Nekateri s stresom, drugi z evforijo, vsi pa so presenečeni in veseli,« odgovarjajo na Loteriji Slovenije. »Na splošno velja, da jih večina želi čimprej opraviti formalnost pri prevzemu dobitka in oditi. Kot da šele v trenutku, ko izročijo potrdilo o vplačilu (ki je edini dokument, na podlagi katerega lahko izplačamo dobitek) in prodajalka še enkrat preveri, ali res gre za dobitek – verjamejo, da so res rojeni pod srečno zvezdo. Nasvetov, kdaj naj po dobitek pridejo ali kaj narediti z denarjem, jim ne dajemo. Menimo, da je prav, da se vsak dobitnik sam odloči, kaj je zanj najbolj prav. Kasnejših stikov z njimi nimamo – skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov namreč v Loteriji skrbno varujemo zasebnost naših dobitnikov. Do vseh zgodb o dobitnikih, ki se pojavljajo v medijih, so prišli novinarji sami: v Loteriji namreč objavimo le kraj vplačila dobitnega listka, ki pa ni nujno enak stalnemu prebivališču dobitnika. Je pa res, da se tudi veliko županov posameznih občin rado pohvali, da so prejeli 15-odstotni davek od dobitka pri igrah na srečo, in je to potem povod za iskanje srečnih dobitnikov. Dobitniki se ne želijo javno izpostavljati in izjemno cenijo dejstvo, da Loterija Slovenije njihovo zasebnost skrbno varuje.«

In torej nič ne pomaga, domnevamo, če gredo ljudje kupovat srečke v drugo občino? Mnogi namreč to počnejo.

Pssst!

Kaj storiti, če zadenete res visoko vsoto? Najpogostejši (in verjetno najboljši) nasvet je, bodite tiho. Ne povejte nikomur. Morda partnerju, če res morate ali če imata skupni račun in bo opazil, vendar naj se zaveže k molčečnosti. Tudi po dobitek ni treba zdrveti takoj, pri večini iger imate čas za prevzem 67 dni od datuma žrebanja, pri Eurojackpotu in Vikinglottu še nekoliko več, 90 dni, medtem pa se prah in lov na skrivnostnega dobitnika že nekoliko poležeta.

Zakaj je dobro biti tiho? Ker začnejo ob novici o nenadnem bogastvu izpod kamnov lesti vsi mogoči ljudje, ki hočejo biti vaši najboljši prijatelji, pa do grla zadolženi sorodniki, poslovneži z briljantno idejo, ki potrebujejo samo še denar za izvedbo, pa seveda tudi prevaranti in tatovi. In vsi, vsi do zadnjega, bodo nekaj hoteli od vas: pomoč, posojilo, investicijo, donacijo.

Zato bodite tiho in se delajte, kot da se ni nič zgodilo. Ne kupite si dragega avta ali razkošne vile in ne odrežite šefu kravate, kot je pred leti počel nekdo v reklami za Loterijo. Razen če res tako sovražite svojo službo. Če pa imate svoje delo radi, še naprej hodite v službo, kot da se ni nič zgodilo. Kot da vam ni nenadoma padel na glavo kovček, poln denarja. Svoj zmagoslavni ples odplešite sami, v temi.

Kako dolgo velja molčati? Vsaj pol leta, svetujejo, še raje pa kakšno leto o svojem dobitku ne povejte nikomur in v svoje življenje ne vnašajte velikih sprememb. Kar pa seveda ne pomeni, da ne obstajajo tudi ljudje, s katerimi se je dobro čim prej pogovoriti. Čim prej tudi poplačajte dolgove in kredite. Diskretno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste