Zgodbe

Tudi v opernem svetu je ogromno nadlegovanja

Stane Mažgon
12. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Uveljavljeni operni pevki sta z nami delili zanimive zgodbe iz življenja v tujini ter spregovorili o spolnem nadlegovanju v opernem svetu.

arhiv Media24
Elvira Hasanagić

Razdajanje, iskrenost, predvsem pa veliko dela, študija in vztrajnosti – vse to je potrebno za oblikovanje zahtevnih vlog, pravita doma in v tujini uveljavljeni operni pevki, mezzosopranistka Monika Bohinec in sopranistka Elvira Hasanagić. Potrebna pa je tudi umetniška senzibilnost, ki se je ne da priučiti. Z nami sta delili zanimive zgodbe iz življenja v tujini ter nekaj misli o aktualnih temah sodobnega sveta, recimo kaj imajo zapostavljeni ruski umetniki z vojno in kako je s spolnim nadlegovanjem v opernem svetu.

Zarja Jana
Monika Bohinec, mezzosopranistka v Dunajski državni operi: "Iskrena bom: nikoli ne bom pozabila, od kod prihajam."

Izvedba Verdijeve opere Trubadur, ki jo je mogoče videti na odru SNG Opere in baleta v Ljubljani, je za Moniko Bohinec in Elviro Hasanagić poseben dogodek. Prvič namreč skupaj nastopata na opernem odru, čeprav se dobro poznata še iz časa šolanja v Ljubljani. »Obe sva, kar precej let nazaj, obiskovali isti razred takratne srednje glasbene šole pri profesorici Doroteji Cestnik Spasić se spominjata. Nato sta šli študirat v tujino, ena v Avstrijo, druga v Nemčijo. Pozneje sta začeli uspešno nastopati na pomembnih svetovnih odrih. Leta 2019 sta se spet srečali in zapeli na koncertu, ko je v Ljubljani nastopil slavni tenorist Jose Cura. Na opernem odru pa sta tokrat prvič skupaj. Pred eno od predstav Trubadurja sta nam povedali marsikaj o tistem, česar poslušalci in gledalci ne vidimo iz dvorane. 

osebni arhiv / Irena Herak
Elvira Hasanagić

Spregovoriti je pomembno, a to vedno ne reši težav

Zadnja leta se je močno okrepilo gibanje #Jaz tudi oziroma mednarodno #Metoo; sprožilo je val obtožb o spolnem nadlegovanju v umetniških in drugih okoljih. Je prisotno tudi v opernem okolju? Najbolje je zapisati, da vprašanje izzove pravo razburjanje obeh umetnic, ki se pomenljivo spogledata. »Tega je tudi v opernem svetu ogromno. Zelo sem vesela, da se je gibanje pojavilo in okrepilo ter da se bodo posamezniki nehali obnašati neprimerno. Doživela sem že vse, tudi prijave, a na žalost se ne zgodi veliko, vpeljani in tesno povezani odločevalci le redko zaščitijo žrtve nadlegovanja,« poudari Elvira Hasanagić. »Tudi jaz sem doživela takšne stvari,« doda Monika Bohinec, »in poskus uspela pravočasno in neposredno ustaviti. Vem, da bi s prijavo zagotovo škodovala tudi sebi.«

Pevski poklic je pač tak, da se na odru tudi objamemo, poljubimo, a pri tem ni nobenega dvoma: meja med profesionalnim in zasebnim je popolnoma jasna, dodata pevki. To se dogaja v vseh gledališčih. Druga stvar pa je, ko se tega poslužijo nadrejeni. To je izjemno ponižujoče. Ostaneš brez besed, občutek je izjemno slab. Elvira Hasanagić: »Pogosto poslušam, kako sprašujejo žrtve, zakaj se niso oglasile prej. Povsem jasno je, da si tega ne upajo narediti. Drugače je šele zdaj, ko se o tem pojavu govori in piše. Objemi in poljubi niso nič prepovedanega, a vsi natančno vemo, čemu so namenjeni. To ni vedno le izraz naklonjenosti, in to je mogoče hitro ter nezmotljivo začutiti.«

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.

Darja Štravs Tisu
Monika Bohinec

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste