Zgodbe

Z rezervnimi dimniki do toplih stanovanj?

Renata Ucman
3. 11. 2022, 23.24
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 23.44
Deli članek:

Lastnike stanovanj v blokovskih soseskah, ki se ogrevajo s skupnimi kotlovnicami na zemeljski plin, precej skrbi, kako bo to zimo. Za zamenjavo ogrevanja je za to kurilno sezono že prepozno. A v številnih blokovskih soseskah je mogoče urediti alternativno ogrevanje. Najhitrejša in najcenejša rešitev je usposobitev rezervnih dimnikov za izredne razmere v blokih in priklop individualnih kaminskih peči na drva, trdi strokovnjak.

Revija Jana
Najhitreje in najceneje je usposobiti rezervne dimnike.

»To je lažje, hitreje in ceneje od zamenjave načina ogrevanja v skupni kotlovnici,« je prepričan Bojan Bučinel, svetovalec nadzornim odborom v večstanovanjskih stavbah in poslovnim stavbam v Sloveniji.  

Da, vaš blok ima rezervni dimnik. »Predlagam, da se nadzorni odbori v blokih povežejo z upravniki in jim ti pomagajo poiskati najboljšo rešitev za alternativno ogrevanje. In to je, da se lastniki stanovanj soglasno odločijo, da bodo v svojem bloku usposobili rezervne dimnike za izredne razmere. Najprej je treba preveriti, v kakšnem stanju so. Soglasje za njihovo uporabo izdela dimnikarstvo oziroma energetski servis. V tem primeru lastniki stanovanj sami kupijo kaminske peči na drva za svoja stanovanja in jih individualno priklopijo na skupni rezervni dimnik v bloku. Premisliti morajo, kje bodo skladiščili drva. V skupnih delih večstanovanjske stavbe to ne bo mogoče, saj so ti prostori premajhni. V poštev pridejo individualne kleti. V praksi to pomeni, da morajo dati kramo na smetišče in prostor urediti za skladiščenje drv. Ob tem pa je treba preveriti, ali je v občinskih odlokih kakšna omejitev pri prehodu na ogrevanje s pečmi na drva oziroma trda goriva. V nekaterih občinah, če se večstanovanjska stavba ogreva s plinom, namreč ni mogoče preiti na ogrevanje z drugim energentom, na primer z drvi. Najbolje je, da upravnik lastnikom stanovanj pomaga pravilno izpeljati postopek za ureditev alternativnega ogrevanja,« pravi Bučinel.

So še druge možnosti, a ... Če ne bi bila zima že skoraj pred vrati, bi bilo v blokih mogoče preveriti še druge možnosti. »V prvi fazi bi bilo treba, ob upoštevanju povprečne nekajletne porabe energije za ogrevanje hladne vode, izdelati energetsko raziskavo za posamezno večstanovanjsko stavbo in celo naselje. S to bi ugotovili realne možnosti za alternativno ogrevanje ob morebitnem izpadu skupinskega ogrevanja na zemeljski plin. Glede na ugotovljene možnosti bi nato lahko predlagali strokovno podprte rešitve,« pa pravi Gorazd Makarovič, upravnik večstanovanjskih stavb Mag Dom.

Cene elektrike so visoke, tudi elektro omrežje je obremenjeno, torej se ni dobro zanašati na energetsko potratna električna ogrevala. »Tako je. Kjer je mogoče in je v skladu s predpisi, se lahko lastniki stanovanj v primeru izpada skupinskega ogrevanja začasno ogrevajo s kaminskimi pečmi na drva, pelete ali brikete, pečmi na bioetanol in podobno. Seveda ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov in pridobitvi potrebnih soglasij. Ne gre pa zanemariti tudi nasvetov naših babic, ki so vključevali kapo, dolgo spodnje perilo, volnene nogavice in pulover.«

Več v reviji Jana, št. 442.11.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste