Zgodbe

Modrčkanje za zahtevnejše

Jelka Sežun
11. 10. 2022, 21.30
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 21.36
Deli članek:

Imate priročen koledar? Držite svinčnik? Pripravite se, bomo obkroževali – saj vendar ne gre, da bi po nemarnem izpustili velik praznik: 13. oktobra, vsakega 13. oktobra, slavimo dan brez modrca.

Revija Jana
Dan brez modrca se slavi … no, brez modrca (in je zato za mnoge ženske to tudi eden najudobnejših dni v letu).

Dan brez modrca, no bra day, smo sicer sprva praznovale 9. julija – prvič leta 2011 – ampak samo peščico let, potem se je pa brezmodrčno pirovanje preselilo v oktober, ki je mesec ozaveščanja o raku dojk. Dan brez modrca namreč ni namenjen razveseljevanju moških oči, temveč ozaveščanju o bolezni, ki naj bi jo v življenju dobila vsaka osma ženska in je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas na leto zboli okrog 1400 žensk.

In naj vas ne zmede, če potem naletite še na BRA day (Breast Reconstruction Awareness), tudi ta namreč obstaja in se praznuje vsako tretjo sredo v oktobru, letos bo to naslednjo sredo, 19. oktobra; mišljen je kot poklon ženskam, ki so jim diagnosticirali raka na dojki, in jih spodbuja, naj razmislijo o rekonstrukciji prsi.

Tole je preprost vodnik po dnevih z modrčkom ali brez njega: oba opozarjata na pomembnost ozaveščenosti o raku dojk, na pomembnost rednega samopregledovanja, ozaveščata o terapijah in rekonstrukcijah, ki so ženskam na voljo.

Dan brez modrca se slavi … no, brez modrca (in je zato za mnoge ženske to tudi eden najudobnejših dni v letu), nekatere še posebej prešerne praznovalke na družbenih medijih objavijo svojo fotografijo, na kateri ne nosijo modrčka.

Ali se na kateregakoli od obeh prazničnih dni odločite natakniti modrček ali ne, pravzaprav ne igra bistvene vloge.

Težnost je grda, pokvarjena, žlehtna packa. In ko smo ravno pri modrčkih, zadnji dve leti modrcem nista bili prijazni – zaradi pandemije je veliko ljudi delalo od doma. V udobnih oblačilih. Pomeni, da so mnoge ženske, če jih niso ravno udarili s kakšnim pomembnim sestankom po Zoomu, nosile drugačna oblačila, kot so jih prej v službi. Predvsem pa so nehale nositi modrček. Samo udobne razvlečene majice in raztegljive hlače, nobenih žic, ki žulijo pod prsmi, nobenih naramnic, ki tiščijo na ramenih.

Aaaaah. Blaženost.

Ampak je bila muha tudi v tej marmeladi. Tale: kaj če nenošenje modrčka prsim škoduje? Kaj če se zaradi pomanjkanja opore prsi povesijo? Težnost se požvižga na pandemijo.

Ne, zagotavljajo zdravniki – nošenje modrčka ne preprečuje povešanja prsi, po drugi strani pa nenošenje ne povzroča povešanja. Z drugimi besedami, če nosite modrček, se bodo prsi povesile natanko toliko, kot bi se, če ga ne bi. Je pa nošenje modrčka priporočljivo za ženske z velikim oprsjem, saj opora, ki jo nudi kakovosten modrc, preprečuje ali vsaj lajša bolečine v hrbtu ali vratu, ki jih ženske z velikimi prsmi zelo dobro poznajo. Dober kompromis je športni modrček – manj neudoben za nošenje, vseeno pa prsim nudi nekaj opore.

Razbijmo še en mit: nošenje modrčka ne povzroča raka na prsih. Morda ste kdaj slišali to trditev, ampak ne drži. Kakorkoli si že odgovorite na vprašanje modrček da ali ne, to ne vpliva na možnosti za razvoj rakave bolezni. Nošenje modrčka tveganja za raka niti ne povečuje niti ga ne zmanjšuje.

Pod črto. Izbira, ali nositi modrček ali ne, je samo vaša (razen če imate velike prsi, potem ste v tej svobodi nekoliko omejeni). Če sta vaši dekleti najsrečnejši povsem svobodni, ni s tem čisto nič narobe. Če imate po drugi strani raje modrček za vsako priložnost, je prav tako v redu. Celo če modrček nosite tudi v postelji in vam pri tem ni neudobno, si ne delate nobene škode. In če se odločite za kompromis – da nosite modrčke brez kosti ali bralette (križanca med nepodloženim modrčkom in kratko oprijeto majčko) – je tudi to povsem v redu.

Okvir

Povabilo, ki ga ne zavrneš

Slovenke smo na boljšem od žensk marsikje drugje, imamo namreč odličen državni presejalni program DORA – ženske po petdesetem vsaki dve leti povabijo na brezplačno presejalno mamografijo. Pri zgodaj odkritem raku so možnosti ozdravitve bistveno višje, zdravljenje manj obsežno in okrevanje hitrejše. Zato je povabilo, ki ga pošlje DORA, nekaj, česar ne gre zavrniti. Ne glede na to, na kateri datum pride.

Revija Janašt. 4111.10.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste