Nasveti

Hitra sprostitev in boljši spanec

TNS
11. 10. 2022, 21.41
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 21.47
Deli članek:

Globoko dihanje v posebnem ritmu prinaša presenetljivo veliko koristi za zdravje.

Revija Jana
Globoko dihanje v posebnem ritmu prinaša presenetljivo veliko koristi za zdravje.

Kadar smo v stresu, zasuti z obveznostmi in imamo občutek, da nam bo razneslo glavo, je najtežje storiti prav tisto, kar bi bilo najbolj treba – se umiriti in sprostiti. Eden najučinkovitejših in obenem najlažjih načinov, da se za trenutek odmaknemo od vsega ter povemo telesu in duhu, da zmoremo, je dihanje.

Tehnik dihanja je veliko, med njimi pa je čedalje popularnejša metoda 4-7-8. Že od osemdesetih let prejšnjega stoletja jo poučuje dr. Andrew Weil, ustanovitelj in direktor Centra Andrew Weil za integrativno medicino na Medicinski fakulteti Univerze v Arizoni. Izvajamo jo tako, da 4 sekunde vdihujemo, za 7 sekund dih zadržimo in nato 8 sekund izdihujemo. Pri izdihu položimo jezik za sprednje zobe, da slišimo nekoliko piskajoč zvok. To lahko storite stoje, leže ali sede. Če sedite, je najbolje, da sedite vzravnano in imate obe nogi na tleh. Že po štirih ponovitvah te vaje bi morali začutiti, da se umirjate. To dihanje ne potrebuje veliko ponovitev, da doseže učinek, ga je pa priporočljivo izvajati nekajkrat na dan. Tako kot vsa vadba ima čedalje boljši učinek, dlje ko ga izvajamo. »Po šestih ali osmih tednih vadbe pride do resničnega premika v ravnovesju med parasimpatičnim in simpatičnim živčnim sistemom, kar povzroči nižji srčni utrip, nižji krvni tlak, izboljšano prebavo in boljšo cirkulacijo,« pravi dr. Weil. »To je tudi najučinkovitejši ukrep proti anksioznosti, kar sem jih kdaj videl.«

Tudi za boljši spanec. Tehnika 4-7-8 izhaja iz pranajame ali jogijskega dihanja. Pri njej dihamo s prepono, kar je ravno nasprotno temu, kako dihamo, kadar smo pod stresom. Takrat ponavadi naredimo veliko kratkih, hitrih vdihov in dihamo iz prsnega koša.

Morda se zdi nenavadno, da lahko nekaj tako preprostega, kot je dihanje, tako močno vpliva na naše zdravje, vendar je povezava med dihanjem in parasimpatičnim živčnim sistemom zelo močna. Slednji skrbi za to, da se naše telo sprosti, da se upočasni srčni utrip, pomaga pri prebavi in ​​zniža stresne hormone. Vdih skozi nos in nato zadrževanje diha tudi navlaži in filtrira zrak ter odpre pljuča. Ker sprošča in umirja, je tehnika 4-7-8 v pomoč tudi pri nespečnosti in nočnem zbujanju. Čez dan pa boste z njo bolj osredotočeni in učinkoviti pri svojem delu. Morda lahko sledite zgledu dr. Weila, ki dihalno vajo zagotovo naredi takoj, ko vstane, in zvečer, ko gre v posteljo. Čez dan pa jo uporablja takrat, ko se želi na hitro spočiti, sprostiti ali se počuti tesnobno.

Revija Janašt. 4111.10.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste