Zgodbe

Svet spoznava, kar na Okinavi vedo že dolgo

Simona Furlan
13. 7. 2022, 23.28
Posodobljeno: 13. 7. 2022, 23.34
Deli članek:

Med dejavniki, zaradi katerih so nekateri ljudje odpornejši proti virusu covida-19, je po mnenju znanstvenikov na pomembnem mestu tudi to, kako se prehranjujejo. Avtorji članka, objavljenega v European Journal of Clinic Nutrition (EJCN), dokazujejo, da je tveganje za resnejše zaplete precej manjše pri tistih, ki jedo hrano pretežno rastlinskega izvora.

Revija Jana
V tradicionalni okinavski prehrani večino, okrog 60 odstotkov, pomeni zelenjava.

Cepljenje tudi po prevladi omikrona, precej bolj kužne, a na srečo tudi manj usodne različice izvornega virusa SARS-CoV-2, še naprej velja za najučinkovitejši način preprečevanja okužb oziroma zmanjšanja tveganja za resnejši potek bolezni. Vendar so raziskave pokazale, da pri ljudeh z resnejšimi zdravstvenimi stanji, kot so denimo povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost in podobno, sem spada tudi kajenje, ki že tako povečujejo tveganje pri morebitni okužbi z virusom, hkrati bistveno zmanjšujejo tudi pozitivni učinek cepljenja oziroma znižujejo količino protiteles, ki se razvijejo po njem.

Ne zgledujte se po Američanih. Kot zgovoren primer tega se kar same od sebe ponujajo ZDA, pravijo avtorji članka, kjer je breme omenjenih kroničnih bolezni zelo veliko in je denimo stopnja debelosti prebivalstva kar dvakrat večja od povprečja v po razvitosti primerljivih državah (v tem primeru so jih primerjali z državami članicami OECD), hkrati pa kljub cepljenju beležijo tudi visoko stopnjo umrljivosti zaradi covida-19.

Številne raziskave, navajajo v članku, so se že lotile tega fenomena in večinoma potrdile pomen spremembe življenjskega sloga, vključno z odpravo slabih prehranskih navad, ki imajo za posledico omenjene bolezni.

Sprememba jedilnika pomaga. Kot dokaz, da imajo ljudje, ki so spremenili svoj življenjski slog in način prehranjevanja, poleg drugih koristi za svoje zdravje tudi močnejšo zaščito pred virusom, avtorji članka ponujajo podatke iz velike raziskave s 592.571 udeleženci. V njej se je pokazalo, da je uživanje pretežno rastlinske hrane povezano z devet odstotkov manjšim tveganjem za okužbo s covidom-19 in 41 odstotkov manjšim tveganjem za hud potek covida-19.

Tudi primerjava med prehranjevalnimi vzorci 568 okuženih in 2316 kontrolnih primerov zdravstvenih delavcev iz Francije, Nemčije, Italije, Španije, Združenega kraljestva in ZDA, ki so imeli pri svojem delu tesne stike z bolniki s covidom-19, je pokazala, da je uživanje hrane rastlinskega izvora pomenilo kar 73 odstotkov manjše tveganje za hujši potek covida-19.

Modri in zdravi Okinavci. Raziskovalci so potrditev prednosti rastlinske prehrane v povezavi s covidom našli tudi v tako imenovanih modrih conah (blue zones), redkih območjih po svetu, kjer ljudje živijo veliko dlje od povprečja. Eno teh območij je japonska Okinava, kljub povečanemu vplivu sodobnega načina življenja še vedno znana po pretežno rastlinski prehrani svojih prebivalcev, njihovi izjemni dolgoživosti, nizki umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka, zdaj pa tudi precejšnji odpornosti proti covidu-19. Podatki kažejo, da je bila od junija 2021 umrljivost zaradi covida v Okinavi na Japonskem 0,08-odstotna (163 smrti od 19.782 primerov), kar je zgolj ena šestnajstina stopnje umrljivosti v Tokiu (1,3 odstotka oziroma 2183 smrti od 167.416 primerov).

okvir

Kaj jedo dolgoživi Okinavci

V tradicionalni okinavski prehrani večino, okrog 60 odstotkov, pomeni zelenjava. Daleč na prvem mestu je sladki krompir, tako vijoličasti kot rumeni, pa grenka melona oziroma kumara (momordika) in žita (33 odstotkov) ter riž. Vendar je tega v okinavski prehrani precej manj, kot ga sicer pojedo Japonci oziroma Azijci. Približno pet odstotkov je izdelkov iz soje (sveži stroki, tofu, miso, natto). Naše predstave, da na Okinavi pojedo veliko rib, so napačne, ribe in morski sadeži pomenijo manj kot en odstotek njihove prehrane, prav tako meso, in sicer svinjina, manj kot odstotek jedilnika Okinavcev zavzemajo tudi mleko in mlečni izdelki. Zato pa imajo pomembno mesto v tradicionalni prehrani Okinavcev alge (npr. kombu), zeleni čaj in začimbe, zlasti kurkuma, ki jo dodajajo jedem ali si iz nje pripravljajo čaj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste