Zgodbe

Dvorec se prebuja

Jelka Sežun
12. 7. 2022, 22.00
Deli članek:

Ne, tukaj ni nobenega duha. Nobena nesrečno zaljubljena grajska gospodična ne blodi po hodnikih z bledim obrazom, noben vitez na konju ne jezdi opolnoči po posestvu. Najdite mi vsaj kakršnega zanikrnega duhca z dobro zgodbo, prosim. Nič. Očitno so v dvorcu Dornava živeli srečni ljudje.

šimen zupančič
Dvorec Dornava

Ali pa tudi ne, do pred dvajsetimi leti je bil dvorec dom duševno prizadetim otrokom in mladini. O tem, kako se jim je tam godilo, pričajo oblazinjene sobe v drugem nadstropju. Slovenski Versailles so nekoč rekli temu baročnemu biseru na Ptujskem polju. Od daleč je še vedno lep. Od blizu je precej manj versajski, fasada vzdihuje po obnovi in vrata ograje so že dolgo zaklenjena z verigo.

Marija je izgubila obraz. Občasno je v rabi samo še slavnostna dvorana, ki ji je nedavni zagrebški potres zapustil nekaj razpok. Črnega marmorja, ki je nekoč pokrival tla, že davno ni več, še vedno pa je na stropu originalna poslikava iz leta 1708, domnevno delo Johanna Casparja Wagingerja, in še vedno je v znamenju štirih – upodobljena so štiri Herkulova dela, štirje letni časi in štirje kontinenti. Drugi prostori so prazni. Originalno pohištvo? Nekaj kosov hranijo na Ptujskem gradu, tudi kakšna tapiserija je tam, nekaj kosov pohištva naj bi bilo na Brdu pri Kranju, ostalo je izpuhtelo.

Ampak dvorec se počasi prebuja ali še bolje, prebujajo ga – lani je bila obnovljena grajska kapela, do jeseni naj bi bila končana prenova oranžerije. Do leta 2027 naj bi 30 milijonov evrov pomagalo obnoviti glavno poslopje, takrat bo dvorec predvidoma dobil nove vsebine. Nekateri kipi so se restavrirani že vrnili na staro mesto, na primer kip Janeza Nepomuka, ki stoji čisto na koncu posestva. Na drugi strani, skoraj dva kilometra stran na začetku drevoreda, pa še vedno manjka kip Marije, tudi tega so odpeljali na restavracijo, a se še ni vrnil domov – menda zato, ker je nesrečna Marija izgubila obraz, pa se še niso zedinili, kakšen naj bo novi. Nam je vseeno, pravijo domačini, samo dajte ji že enkrat obraz in nam jo pošljite nazaj. Konec koncev imajo kipi istega avtorja, Jožefa Strauba, tudi na Ptujski gori. Tudi v restavrirani kapeli, v kateri pobarvan les zelo prepričljivo igra vlogo marmorja, originalno sliko Marije še nadomešča kopija. Na bolniškem dopustu je tudi kip Neptuna iz fontane na dvorišču, nekoč ga je obkrožalo šest kipov grških filozofov in dvanajst kipov, ki so upodabljali stanove, potem je ostal sam, zdaj pa še njega ni več v fontani brez vode.

Oranžerija, kjer so nekoč rasli prekrasni dišeči citrusi in bodo kmalu spet, je zdaj še gradbišče, ampak to ne pomeni, da je hrup odgnal štorklje. Nekoč so gnezdile na glavnem dimniku, pa so del gnezda odstranili, da ne bi postalo pretežko, preostanek je pa potem veter odpihnil in so se štorklje nato protestno preselile nedaleč stran na streho oranžerije, in zdaj so očitno trdno odločene, da se od tam ne bodo nikamor premaknile. Ko spodaj razbijajo, štorklja stoično sedi na gnezdu in se ne da motiti.

Jana št. 28, 12.7.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste